Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στην επικράτεια, καθώς για μία ακόμη ημέρα ο δείκτης των κρουσμάτων παρέμεινε στο τριψήφιο. Συγκεκριμένα, για τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 472 νέα κρούσματα κοροναϊού, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παίρνει την κατιούσα. 

Την ίδια στιγμή, ελπιδοφόρο είναι το μήνυμα που δίνεται από τους εμβολιασμούς, καθώς ο Μάριος Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι στις 16 Ιουνίου παίρνουν σειρά για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα οι νέοι από 18 έως 24 ετών.

Τι θα ισχύσει για τους εμβολιασμούς 18 - 24 ετών


Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Θεμιστοκλέους, επεσήμανε πως σειρά για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, παίρνουν οι νέοι από 18 έως 24 ετών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε επίσης πως την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους 25-29 και ραντεβού έχουν κλείσει 93.000 πολίτες. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών μπορεί να εμβολιαστεί με τα τρία σκευάσματα: της Johnson&Johnson που είχε ήδη ανοίξει και πλέον και με αυτά της Pfizer/BioNTech και Moderna.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και με δεδομένο το ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν αναλόγως, η επίτευξη του στόχου για τείχος ανοσίας θα είναι εφικτή εντός του καλοκαιριού.

«Εάν αυξηθούν τα κρούσματα τα όρια για τα εμβόλια θα διακυμανθούν», ανέφερε, σχετικά με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, από την Επιτροπή Εμβολιασμού, η οποία εισηγείται να μην γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60 ετών, ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα σκευάσματα. 

Θεοδωρίδου: Σύσταση το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται μόνο από τους άνω των 60 ετών  


Στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Το εμβόλιο αυτό χορηγείται σήμερα στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και άνω. Η επιτροπή οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, να συστήσει δηλαδή να γίνεται στους άνω των 60 ετών, καθώς βελτιώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και «η πορεία της πανδημίας στη χώρα -λόγω και του εμβολιασμού -βελτιώνεται και καταγράφεται περαιτέρω σταθερή μείωση των κρουσμάτων» όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. Εξαιρούνται από τη σύσταση αυτή, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Όπως, είπε η καθηγήτρια ο κίνδυνος από τον κοροναϊό εξακολουθεί να υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων και οι περιπτώσεις εμφανίσεις πιθανών παρενεργειών με τη δεύτερη δόση, είναι εξαιρετικά σπάνιες

Επίσης, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, κτίζοντας σταδιακά το τείχος ανοσίας, προσθέτοντας ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.

Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και διευκρίνισε ότι ένα ζευγάρι που με διάφορες τεχνικές προσπαθεί να τεκνοποιήσει, δεν χρειάζεται να περιμένει 2 με 3 μήνες μετά το εμβόλιο για να πάρει την ανάλογη θεραπεία καθώς σε 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία.

Ποια θα είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων – Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Για τα προνόμια των εμβολιασμέων, την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αλλά και την οικονομία μίλησε στο MEGA και την εκπομπή LIVE NEWS ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Ο κ.Πέτσας συνέστησε υπομονή και προσπάθεια για λίγο καιρό ακόμα να τηρούμε τα μέτρα και να φοράμε τη μάσκα.

Ως προς τα προνόμια των εμβολιασμένων, αποτελούν ένα κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν. «Πρέπει να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν: Να μπορεί να ταξιδέψει πιο ελεύθερα, να μπορεί να επισκεφτεί ένα εσωτερικό χώρο πιο ελεύθερα, να μπορεί να διασκεδάσει πιο ελεύθερα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο τα μέσα Ιουλίου φαίνονται να είναι η ημερομηνία ορόσημο.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Δεν είναι γνωστό ακόμα ποιες κατηγορίες θα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, ωστόσο το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση. «Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή και οι οποίοι θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για να παρέχουν με ασφάλεια της υπηρεσίες τους. Ποιες θα είναι αυτές οι κατηγορίες είναι υπό συζήτηση».

Το «γαλλικό μοντέλο» που τίθεται υπό συζήτησ

Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν το Γαλλικό μοντέλο με στόχο να το προσομοιώσουν στα ελληνικά δεδομένα.

Βάσει του μοντέλου αυτού όσοι κατέχουν το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού θα τους επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα ακόμη και εμπορικές εκθέσεις).

Όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα χρεώνονται οι ίδιοι. Ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ, στα γυμναστήρια κ.α..

Η οικονομία μετά την πανδημία

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ψήφιση 3 άρθρων στο νομοσχέδιο της τηλεργασίας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν οι οφειλές των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τους δήμους έως και 100 δόσεις, για οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από τον Φεβρουάριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021, με δυνατότητα ρύθμισης μέχρι τέλος Οκτώβρη. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα εναλλακτικών τρόπων ρύθμισης.

Τι θα ισχύσει για τους κατ'οίκον εμβολιασμούς

Στη συνέχει της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «είμαστε στην τελική φάση της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού. Απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες και με βάση τις παραλαβές της Johnson & Johnson, αναμένεται να ξεκινήσουμε στο τέλος του μήνα ή αρχές Ιουλίου». Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σημείωσε ότι στο γενικότερο σκεπτικό του προγράμματος για τους κατ'οίκον εμβολιασμούς είναι ότι θα συμμετέχουν ιδιώτες γιατροί, η λίστα των οποίων θα αναρτηθεί και σε αυτούς θα απευθύνονται οι πολίτες έτσι ώστε να εμβολιαστούν, ενώ πρόσέθεσε ότι η αμοιβή των γιατρών θα καλύπτεται από την Πολιτεία και δεν θα υπάρχει κάποια υποχρέωση από τους πολίτες, δηλαδή ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν.