Η αρχική θύελλα ήταν μόνο η αρχή. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για το διαφημιστικό σποτ, το επικείμενο συνέδριο γονιμότητας στα Γιάννενα ακυρώθηκε, με το όλο θέμα να πυροδοτεί για ακόμα μία μέρα αντιπαραθέσεις.

Ο στόχος όπως φαίνεται δεν επετεύχθη. Το σποτάκι που φτιάχτηκε για να διαφημίσει το επικείμενο συνέδριο χαρακτηρίστηκε πολύ γρήγορα σεξιστικό, αναχρονιστικό και υποτιμιτικό για τη γυναίκα, κάτι που ανάγκασε τους υπεύθυνους του συνεδρίου να το ακυρώσουν.

«Η ακύρωση αποφασίστηκε ομόφωνα λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε. Το σποτ μπορεί να ήταν σκληρό αλλά στόχος του συνεδρίου ήταν αποκλειστικά η ενημέρωση», επιμένει η δημιουργός του.

Η δημοσιογράφος τόνισε πως ακολούθησε τις οδηγίες που της δόθηκαν για το κείμενο και το ύφος του σποτ, χωρίς να θέλει, όπως είπε, να προκαλέσει σε κανένα σημείο.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ακύρωση του συνεδρίου είχε ξεκινήσει το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέσυρε την αιγίδα της από τη διοργάνωση. Ακολούθησε το «τιτίβισμα» του Θεοδωρου Λιβάνιου με την ανακοίνωση ότι ΕΡΤ και ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας.

Το σποτ συγκέντρωσε πολύ γρήγορα τα πυρά ανθρώπων της τέχνης, του θεάματος αλλά και της αντιπολίτευσης.

«Η αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτη. Χιλιάδες ενεργοί πολίτες αντέδρασαν και εξέθεσαν όσους στήριξαν μια δράση προσβλητική για τη γυναίκα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο επίμαχο σποτάκι μια 40χρονη γυναίκα εμφανίζεται να απολογείται στον εαυτό της και την κοινωνία επειδή επέλεξε τις σπουδές και την καριέρα αντί να κάνει παιδιά. Οι εκφράσεις της πρωταγωνίστριας, σε συνδυασμό με τα ερωτήματα και το ύφος που χρησιμοποιείται προκάλεσαν γρήγορα έντονες αντιδράσεις.

Στο συνέδριο που προγραμματιζόταν να γίνει στα Ιωάννινα είχαν δηλώσει συμμετοχή υπουργοί, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας καθώς και ιερείς.

«Να μείνουμε στην ουσία»

Όπως σημειώνει η Άννα Κανδαράκη, κλινική ψυχολόγος, στο ρεπορτάζ του MEGA και της εκπομπής LIVE NEWS με τον Νίκο Ευαγγελάτο, πέρα από το σποτάκι που ήταν «ατυχές», και το πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν ελλιπές.

«Έλειπε το κομμάτι της ψυχικής υγείας της γυναίκας».

Σύμφωνα με την κ. Κανδαράκη, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία που προκύπτει και να γίνει «μια ουσιαστική κουβέντα για το κομμάτι της μητρότητας και την ελευθερία της γυναίκας στο κομμάτι της επιλογής».

«Θα είναι μεγάλη παγίδα να σταθούμε στο ‘κίτρινο’ μέρος του πράγματος και να μη δούμε την ουσία που είναι το πώς βιώνει μια γυναίκα και ένα ζευγάρι το κομμάτι της μητρότητας και της γονεϊκότητας», κατέληξε η ψυχολόγος.