Συνεδριάζει από το πρωί το Πειθαρχικό συμβουλίου του ΣΕΗ υπό την προεδρία του ηθοποιού Πασχάλη Τσαρούχα για να αποφασίσει τις ποινές που θα επιβάλλει στους ηθοποιούς Πέτρο Φιλιππίδη και Παύλο Χαϊκάλη μετά τις καταγγελίες που ήρθαν στο προσκήνιο.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών είχε δεχθεί εκατοντάδες καταγγελίες από καλλιτέχνες που έχουν υποστεί άσχημες συμπεριφορές στο παρελθόν.

Τον Πέτρο Φιλιππίδη είχαν καταγγείλει αρχικά η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασόπουλου και η Λένα Δροσάκη για σεξουαλική παρενόχληση και εργασιακό εκφοβισμό. Η συνέχεια ήταν αποκαλυπτική για τον γνωστό ηθοποιό καθώς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και άλλες καταγγελίες. Τρεις εξ αυτών οδήγησαν τον εισαγγελέα πρωτοδικών, Κώστα Σπυρόπουλο στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη για βιασμό και απόπειρα βιασμού.

Η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη καθώς έχουν κληθεί οι βασικοί μάρτυρες ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσει και ο ίδιος, ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Την ίδια ώρα, πέντε γυναίκες κατήγγειλαν τον Παύλο Χαϊκάλη για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ μία αφορούσε απόπειρα βιασμού. Η Δικαιοσύνη έθεσε αυτές τις υποθέσεις στο αρχείο, καθώς πλέον έχουν παραγραφεί.
Αντίθετα, στο ΣΕΗ η διαδικασία που ακολουθείται είναι διαφορετική καθώς εξετάζεται αν οι καταγγελλόμενες πράξεις τελέστηκαν και όχι ποτέ έγιναν τα περιστατικά των παρενοχλήσεων.

Στη διαδικασία θα μετέχουν και οι δικηγόροι των καταγγελλόμενων αλλά και μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης. Μιλώντας στη Realnews ο πρόεδρος του Πειθαρχικού συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Πασχάλης Τσαρούχας τόνισε ότι «έφτασε η μέρα για να ξεκινήσει η διαδικασία για την κάθε υπόθεση με εισήγηση από το μέλος που έχει αναλάβει την υπόθεση. Σύμφωνα με τον κ. Τσαρούχα εδώ και δέκα ημέρες έχει δοθεί όλο το υλικό που περιέχει ο φάκελος της κάθε υπόθεσης με τις καταγγελίες, τις μαρτυρίες και τις υπερασπιστικές παρεμβάσεις των καταγγελλομένων.
Ο αρμόδιος εισηγητής της κάθε υπόθεσης θα παραθέσει στη συνεδρίαση του Πειθαρχικού όλα τα στοιχεία κάνοντας λεπτομερή παρουσίαση των δεδομένων. Από ‘κει και πέρα θα αποφασίσουμε ως Σώμα».

Οι Ποινές

Η διαγραφή διά βίου αποτελεί την εσχάτη των ποινών που μπορεί να επιβληθεί σ’ έναν ηθοποιό από το ΣΕΗ και επικυρώνεται από τη γενική συνέλευση των ηθοποιών.
Μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί η επόμενη γενική συνέλευση, ωστόσο ο κάθε καταγγελλόμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση για την ποινή που θα του επιβληθεί από το Πειθαρχικό Σώμα.