Ξαναζωντάνεψε στις δικαστικές αίθουσες ο εφιάλτης της επίθεσης με τσεκούρι κατά εφοριακών στη ΔΟΥ Κοζάνης τον περασμένο Ιούλιο με ανατριχιαστικές μαρτυρίες από τα θύματα και οργισμένες αντιδράσεις κατά του 45χρονου δράστη. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος από το Δικαστήριο Φλώρινας για τη δολοφονία του 56χρονου Πέτρου Ξανθόπουλου και την επίθεση στη ΔΟΥ Κοζάνης. Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι ισόβια για τετελεσμένη ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή 15 χρόνια για κάθε απόπειρα, 3 χρόνια για οπλοκατοχή και 1.000€ και 4 χρόνια για οπλοχρησία.

Η δίκη ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Φλώρινας. Μία από τις γυναίκες υπαλλήλους η οποία έζησε τη φρίκη της επίθεσης κατέθεσε στο δικαστήριο πως πάλεψε για τη ζωή της. «Ο δράστης με πρόλαβε στο διάδρομο. Εκείνη τη στιγμή που με χτυπούσε σκέφτηκα ότι δεν θα ξαναδώ τα παιδιά μου και έγινα θηρίο. Άρχισα να τον χτυπάω με τα πόδια. Αν δεν πάλευα, σήμερα δεν θα ήμουν εδώ», είπε η γυναίκα. Και συνέχισε: «Το πρώτο χτύπημα ήταν στην πλάτη, μετά στο κεφάλι, στο τέταρτο γύρισα και του έπιασα το τσεκούρι. Τον δράστη δεν τον είχα ξαναδεί, δεν ήταν φορολογούμενος στη ΔΟΥ Κοζάνης. Μου είπαν στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ότι δεν έχουν ξαναδεί μεσαιωνικά χτυπήματα».

Η δεύτερη υπάλληλος της ΔΟΥ, η οποία έχασε το μάτι της στην επίθεση, με δάκρυα περιέγραψε σοκαριστικές στιγμές. «Έπαθα σοκ. Δεν θυμάμαι καν από ποια πόρτα βγήκα. Γλιστρούσαν τα χέρια μου από το αίμα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου τη μυρωδιά του αίματος», ανέφερε η μάρτυρας.

Ο διευθυντής της ΔΟΥ Κοζάνης, ο οποίος αφόπλισε τον 45χρονο, εκτίμησε ότι ο δράστης είχε πάει με πρόθεση να σκοτώσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. «Με ενημέρωσαν ότι κάποιος χτυπάει τον Πέτρο. Κατέβηκα, είδα μια κοπέλα να προσπαθεί να αμυνθεί. Προσπάθησα να τον ακινητοποιήσω. Τον ακινητοποίησα με τη βοήθεια των συναδέλφων και περίμενα να έρθει η Αστυνομία... Όσο τον κρατούσα έβριζε κατά του συστήματος. Εκτιμώ ότι πήγε στο γραφείο που είχε τα περισσότερα άτομα με σκοπό να σκοτώσει. Δεν ήταν σε σύγχυση. “Σας άρεσε αυτό που σας έκανα; Θα έρθει και η σειρά σας”, αυτά φώναζε», είπε ο μάρτυρας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η στάση του 45χρονου, ο οποίος εμφανίστηκε αμετανόητος και έκανε ερωτήσεις στους εφοριακούς. Συγκεκριμένα, ρώτησε τον διευθυντή της εφορίας: «Με είδατε να χτυπάω το θύμα; Κι εσείς τι κάνατε; Τι κάνατε όταν είδατε να χτυπάω τη συνάδελφό σας, καθόσασταν και το βλέπατε;».

Για την κατάθεση της μίας υπαλλήλου ο 45χρονος διέψευσε τον αριθμό των χτυπημάτων με το τσεκούρι και την ρώτησε: «Όταν έπιασες το τσεκούρι, έκανα κάποια άλλη προσπάθεια να σε ξαναχτυπήσω; Την κοίταξα στα μάτια. Είδα την αποφασιστικότητά της να ζήσει και εκεί σταμάτησα...».

Να σημειωθεί ότι στην επίθεση τραυματίστηκαν τρεις εφοριακοί, εκ των οποίων ο ένας άφησε την τελευταία του πνοή τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από μήνες νοσηλείας. Κατά τη μεταγωγή του στα δικαστήρια υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο 45χρονος έχει αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών από συγγενείς και συναδέλφους των εφοριακών, που τον αποκάλεσαν «δολοφόνο» και «κτήνος».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ON TIME