Όλο και περισσότερο αλλάζει το κλίμα που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού στη χώρα. Η ταχύτητα των εμβολιασμών και η μείωση του ιικού φορτίου, πλέον συνοδεύονται και από την ανακοίνωση της άρσης μέτρων, δίνοντας έτσι τις απαραίτητες «ανάσες» στους πολίτες, όπου μετά από ενάμιση χρόνο συλλογικής προσπάθειας είναι πιο κοντά από ποτέ στη δική τους ελευθερία.

Νέα άρση μέτρων έρχεται τις επόμενες μέρες σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Από το Σάββατο 12 Ιουνίου επιστρέφει η μουσική στην εστίαση, ενώ από 1η Ιουλίου καταργείται ο περιορισμός της κυκλοφορίας. Παράλληλα, για την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ 890 νέα κρούσματα και 15 θανάτους. 

Άνοιγμα στο ραντεβού των εμβολίων - Επιπλέον 420.000 εμβόλια 

Ξεπεράσαμε για μία ακόμη ημέρα τους 100.000 εμβολιασμούς, ενώ το 23,7% των Ελλήνων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την καθιερμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. 

Επίσης, όπως είπε ο υπουργός, σήμερα ανοίγουν κι άλλα ραντεβού -πάνω από 400.000- με τα εμβόλια της Pfizer, της Johnson & Johnson και της Moderna, ενώ από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 25 -29 χρόνων για τα τρία παραπάνω εμβόλια.




Χαρδαλιάς: Όλες οι αλλαγές που έρχονται 

Νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για το επόμενο χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Από το Σάββατο 12 Ιουνίου επεκτείνεται η κυκλοφορία κατά μία ώρα. Περαιτέρω, ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματάει να ισχύει. Επίσης, από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μονό σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες

Συγκεκριμένα, με δεδομένους τους δείκτες του τελευταίου 7ημέρου μετά και τις αποφάσεις που πήρε η Επιτροπή των Επιδημιολόγων στη σημερινή συνεδρίασή της μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ακολουθούν τα νέα μέτρα και οι αλλαγές.

Αναλυτικά

1. Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

2. Από το Σάββατο 12 Ιουνίου η κυκλοφορίας  επεκτείνεται κατά μία ώρα. Θα ξεκινά, δηλαδή, στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί -όπως και σήμερα- μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από την 1η Ιουλίου -και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν- το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.

3. Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.

4. Επίσης, από το Σάββατο 12 Ιουνίου επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.

5. Από την ίδια ημερομηνία -δηλαδή το Σάββατο 12 Ιουνίου, 6 το πρωί, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

6. Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100τ.μ.

7. Επιπρόσθετα, από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100, που είναι αυτή τη στιγμή.

8. Τέλος, όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.


Τα προνόμια των εμβολιασμένων και ο προβληματισμός των επιχειρηματιών της εστίασης

Την ώρα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθημερινά φέρνούν όλο και περισσότερο στο προσκήνιο το θέμα της παροχής προνομίων σε όσους εμβολιάζονται, αλλά και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού.

Ο χειμώνας που έρχεται είναι σίγουρο ότι θα είναι ένας διαφορετικός χειμώνας για να δούμε αν μαζί με το ονοματεπώνυμο της κράτησης ή το εισητήριο θα πρέπει να έχουμε μαζί μας και το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός άφησε ουσιαστικά ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν covid-free μαγαζιά στην εστίαση, λέγοντας πως παραδείγματος χάριν κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

Τα προνόμια σε εστιατόρια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και άλλους χώρους, όπως σε κινηματογράφους και καφετέριες, θα είναι μόνο ένα σκέλος του… «πακέτου προνομίων» για τους εμβολιασμένους. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι είναι θετικοί για το μέτρο που ενδέχεται να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο αλλά εκφράζουν τους προβληματισμούς τους.

«Όλος ο πληθυσμός να εμβολιαστεί ώστε πελάτες και εργαζόμενοι να αισθάνονται ασφαλείς. Το μέτρο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Είναι δύσκολο να υπάρχει ένας άνθρωπος στην πόρτα που θα δέχεται ή όχι έναν άνθρωπο στο κατάστημα», ανέφερε ο κ. Αργύρης Κρεατσούλης υπεύθυνος καταστήματος εστίασης.