«Όταν μας ζητήθηκε να διαθέσουμε τα δωρεάν self test στους πολίτες για να ανοίξει με ασφάλεια η κοινωνία, μπήκαμε και πάλι μπροστά και με μια συμφωνία με την πολιτεία αναλάβαμε για δύο μήνες να διαθέσουμε δωρεάν self test στους πολίτες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θανάσης Παπαθανάσης.

Με αφορμή τη διακοπή της διάθεσης self test από τα φαρμακεία, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε: «Από την αρχές Απριλίου όπως αναλάβαμε και άλλες υποχρεώσεις οι φαρμακοποιοί, έχουμε μπει μπροστά και το κομμάτι του κλεισίματος των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, πάνω από το 80% των ραντεβού κλείνεται στα φαρμακεία και έχουμε στηρίξει πολύ δυνατά αυτή την προσπάθεια για να φτάσουμε σε αυτά τα πολύ καλά σημεία σήμερα. Έχουμε βάλει σημαντική πλάτη».

«Περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες είναι αυτοί που δικαιούνται δωρεάν self test και αντιλαμβάνεστε την πίεση στα φαρμακεία όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τη μεγάλη επισκεψιμότητα και την προσπάθεια τη δική μας να μην υπάρχουν υγειονομικοί κίνδυνοι αλλά και από την άλλη να στηρίξουμε την κοινωνία προχωρώντας σε ένα άνοιγμα της αγοράς με υψηλή ιχνηλασιμότητα για να μην υπάρχουν πάλι προβλήματα με τον κοροναϊό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς αναλάβαμε την υποχρέωση και τον μήνα Ιούνιο. Μέχρι τις 19 Ιουνίου θα έχουμε δώσει όλα τα self test , θα δώσουμε 3 self test αυτή την εβδομάδα για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τις τρεις επόμενες εβδομάδες και θα δώσουμε και 3 self test την επόμενη εβδομάδα στην εκπαιδευτική κοινότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν είχε συμφωνηθεί ότι θα πάει μέχρι Ιούνιο η διάθεση, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε: «Βέβαια, αν δείτε και τις οδηγίες του υπουργείο Εργασίας η υποχρεωτικότητα των self test είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου άρα όλα όδευαν προ αυτή την κατεύθυνση. Είδατε ότι η κυβέρνηση τώρα κάνει κάποιες σκέψεις οι εμβολιασμένοι να μην κάνουν self test δηλαδή δεν θα κάνουν όλοι self test τον Ιούλιο . Εμείς 19/6 θα ολοκληρώσουμε τη διάθεση των δωρεάν self test σε όλους όσους υπάρχει υποχρεωτικότητα για όλο το μήνα άρα καλύπτουμε και το μήνα Ιούνιο για όλους».

Ερωτηθείς τι θα κάνουν αν τους ζητηθεί να παρατείνουν τη διάθεση των self test, απάντησε: «Εμείς καθημερινά συνεννοούμαστε για όλα αυτά που διεκπεραιώνονται καθημερινά με την πολιτεία, με το υπουργείο Υγείας έχουμε εξαιρετική συνεργασία, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν κάτι χρειαστεί επιπλέον να κάνουμε είμαστε στη διάθεση να το συζητήσουμε από μια βάση πάλι όμως αρχική».

«Δηλαδή να μπορούμε και εμείς να εξυπηρετούμε με ασφάλεια την κοινωνία και να είναι και εφικτό από πλευράς μας γιατί παράλληλα εξυπηρετούμε τους χρόνια πάσχοντες, τις συνταγές των ανθρώπων που έχουν ανάγκη τα φάρμακά τους, δίνουμε τις επιστημονικές συμβουλές όλο αυτό είναι ένα βάρος το οποίο θα πρέπει και εμείς να μπορούμε να το επωμιστούμε Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να συνδράμουμε όπως έχουμε συνδράμει μέχρι σήμερα», διευκρίνισε.

«Εμείς είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση που ολοκληρώθηκε μια συμφωνία που ευοδώθηκε και ευοδώνεται ακόμα με επιτυχία, είμαστε στη διάθεση καθημερινά της πολιτείας και συζητάμε και αν βρεθούν κάποιοι άλλοι τρόποι να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα με ασφάλεια είμαστε εδώ να τα συζητήσουμε όλα», δήλωσε επιπρόσθετα.