Ύφεση στο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζεται στη χώρα, καθώς για μία ακόμη ημέρα τα κρούσματα παρέμειναν σε τριψηφιο αριθμό, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 808 νέα κρούσματα για την Δευτέρα. Παράλληλα, τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου συνοδεύει η σκέψη για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, που θα έχει στο επίκεντρο την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας, καθώς και την επανέναρξη της μουσικής στην εστίαση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και άρση περιορισμών

Το ζήτημα, βέβαια, που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο είναι αν θα καταργηθεί η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό συντάκτη του MEGA, η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου αργεί ακόμα, καθώς αναμένεται να γίνει σε δεύτερο στάδιο, στο τέλος Ιουνίου.

Προς το παρόν, η κυκλοφορία το βράδυ θα παραταθεί κατά μία ώρα, δηλαδή η απαγόρευση θα ξεκινάει από τις 01:30. Πολλοί βέβαια αναρωτιούνται ποιο είναι το νόημα να υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για μόλις τρεισήμισι ώρες, ενώ ούτως ή άλλως καταγράφονται εικόνες συνωστισμού σε καθημερινή βάση…

Επιπλέον, όπως ήδη ανακοίνωσε το πρωί η Αριστοτελία Πελώνη, όλα δείχνουν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο – συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου – θα επιστρέψει η μουσική στα καταστήματα της εστίασης. Τέλος, την Τετάρτη που θα γίνουν οι ανακοινώσεις θα έχουμε νέες οδηγίες για δεξιώσεις, γάμους και βαφτίσεις. Θα αυξηθεί το όριο των ατόμων και ενδεχομένως και κάποιες άλλες οδηγίες που θα δοθούν από τώρα αλλά θα ισχύσουν από 1η Ιουλίου.


Την Παρασκευή οι αποφάσεις για εστίαση και μουσική

Στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Real fm:

Σε ό,τι αφορά στην επανεκκίνηση της αγοράς, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι:

«Ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων και αφού συμφωνήσουμε με την επιτροπή, να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, που θα δημοσιοποιήσουμε, όλων των δραστηριοτήτων, και της μουσικής και των νυχτερινών κέντρων και των φροντιστηρίων και των εσωτερικών χώρων εστίασης και των πάντων. Έχουμε ήδη φτιάξει το χρονοδιάγραμμα και είμαστε σε επαφή με τους ειδικούς. Θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ο στόχος είναι να δημοσιοποιήσουμε το χρονοδιάγραμμα μέχρι την επόμενη Παρασκευή, ώστε να ξέρει η κάθε επιχείρηση και ο κάθε πολίτης πώς θα οργανώσει τη δουλειά του», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

6.225.000 εμβολιασμοί μέχρι στιγμής

Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην αρχή της τοποθέτησής του ανέφερε πως 80.000 εμβολιασμοί έγιναν ήδη σήμερα και θα κλείσουμε με πάνω από 105.000. Συνολικά έχουν γίνει 6.225.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Σήμερα ξεπεράσαμε τους 4.000.000 συμπολίτες με μια δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 38,1% και 2.350.000 συμπολίτες μας έκαναν και τις δύο δοσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 22,4%. Παρατηρείται πίεση στα ραντεβού με την Αττική να έχει 100% κλεισμένα ραντεβού στα σκευάσματα των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Τα εμβόλια για τους 25-29

Στη συνέχεια, ο κ.Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως θα ανοίξουν επιπλέον ραντεβού για τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου στα τρία προαναφερθέντα σκευάσματα, ώστε να κλείσουν περισσότεροι πολίτες, ενώ σημείωσε πως από την Πέμπτη 10/06 ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού των ατόμων ηλικίας 25-29 ετών και με τα τρία αυτά εμβόλια, δηλαδή Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Τα σενάρια για μουσική και εσωτερικούς χώρους στην εστίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, μετά τις 11 Ιουνίου αναμένεται ανακοίνωση είτε για τον περιορισμό είτε για την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που έως τώρα ισχύει από τις 00:30 μέχρι τις 05:30.

Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και το θέμα επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση. Πιθανόν να γίνει μαζί με τον περιορισμό ή κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Προς 1η Ιουλίου προσδιορίζεται να επιτραπούν έως 200 καλεσμένοι σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, αντί για 100 που ήταν μέχρι τώρα.