Αυτό που συνέβη στον Γάλλο χορευτή δεν το χωρά ανθρώπινος νους. Ο 27χρονος Τζόις Τίμοθι-Ράντοτσικ ήταν για μέρες ζωντανός, παγιδευμένος στη δεξαμενή της ερειπωμένης έπαυλης Μαυρομιχάλη στον Πειραιά.

Καλούσε σε βοήθεια και κανείς δεν τον άκουγε... Νιώθοντας τη ζωή του να φεύγει, χάραζε στα τοιχώματα της δεξαμενής με μια κοφτερή πέτρα τα τελευταία σημάδια της ύπαρξής του. Αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, που ερεύνησαν την άδεια υδατοδεξαμενή βάθους πέντε μέτρων, έμειναν άφωνοι. «Here since 21.08.2020» (Είμαι εδώ από τις 21.08.2020) έγραφε δηλώνοντας ότι βρισκόταν εκεί παγιδευμένος, από την ημέρα που εξαφανίστηκε. Με κάθετες γραμμές μετρούσε τις ημέρες που περνούσαν χωρίς βοήθεια. Άντεξε χωρίς τροφή και νερό για περίπου οκτώ μέρες.

Το «μαγικό» ταξίδι του Τζόις στην Ελλάδα έληξε με τον χειρότερο τρόπο.

Όταν ένιωσε το τέλος να πλησιάζει, έγραψε: «Tried everything...» (Έκανα ό,τι μπορούσα...), Εκείνες τις ώρες έστειλε με αυτόν τον ανατριχιαστικό τρόπο κι ένα μήνυμα στην οικογένειά του. «Love you family, papa, Rick, Tiffany» (Αγαπώ την οικογένεια, τον μπαμπά, τον Ρικ, την Τίφανι), χαράσσοντας τα ονόματα του πατέρα του, του αδελφού του και της αδελφής του. Σε ζωντανή σύνδεση μέσω Skype με την εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη, ο δικηγόρος της οικογένειας, Χαράλαμπος Τσιανάκας, ανέφερε σοκαρισμένος: «Ο Τζόις είχε μαρτυρικό θάνατο και αυτό πλήγωσε ανεπανόρθωτα την οικογένειά του, που ήρθε στην Ελλάδα για να λάβει τις απαντήσεις που ζητούσε. Από κάποια στοιχεία που βρέθηκαν στην υδατοδεξαμενή και ερευνούν οι Αρχές, δεν πιστεύουμε πως ήταν ατύχημα. Θεωρώ πως τις επόμενες ημέρες θα έχουμε εξελίξεις».

Το «μαγικό» ταξίδι του Τζόις στην Ελλάδα έληξε με τον χειρότερο τρόπο. Εννέα μήνες μετά την τραγωδία, παιδιά που έπαιζαν στα μισογκρεμισμένα κτίρια της έπαυλης βρήκαν το σκελετό του. Ήταν Παρασκευή 7 Μαΐου. Το σημείο που έμελλε να γίνει ο τάφος του απείχε μόλις λίγα μέτρα από το πανδοχείο όπου έμενε, από τις 5 Ιουλίου που ήρθε στην Ελλάδα για διαλογισμό και γιόγκα.

Η στοιχειωμένη βίλα της Καστέλλας

Το πανέμορφο αρχοντικό που αποτέλεσε ιδιοκτησία του Κυριακούλη Π. Μαυρομιχάλη, Έλληνα υπουργού και μετέπειτα -για μόνο λίγους μήνες- πρωθυπουργού της Ελλάδας, έμελλε να γίνει και ο τάφος του 27χρονου Τζόις. Το σπίτι αυτό, στους πρόποδες της Καστέλλας, απέναντι από το νησάκι Κουμουνδούρου, αποτελούσε ένα εξαιρετικό αρχοντικό, χαρακτηριστικό των πρώτων οικημάτων, με θέα τη θάλασσα, από τα πρώτα χρόνια του εποικισμού της πόλης του Πειραιά τον 19ο αιώνα. Κατ’ άλλους, όμως, στην επιβλητική έπαυλη, σε κάποιο από τα κτίσματα, έμενε μία νεαρή απόγονος της οικογένειας Μαυρομιχάλη.

Σύμφωνα με τους θρύλους που φτάνουν ζωντανοί έως τις μέρες μας, η κοπέλα βιάστηκε και δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι από έναν Τούρκο, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Έκτοτε, το πνεύμα της κατοικεί μέσα στο σπίτι, με την ίδια ντυμένη στα λευκά να τρομοκρατεί κάθε επίδοξο επισκέπτη. Σύμφωνα με το memorylife.gr, οι μαρτυρίες των κατοίκων του Πειραιά αλλά και νεαρών ζευγαριών που επέλεξαν το σημείο για να απομονωθούν είναι συγκλονιστικές, καθώς στο σύνολό τους κάνουν λόγο για ένα ασπροντυμένο κορίτσι με μακριά μαλλιά που κοιτάζει ακίνητο από το μεσαίο παράθυρο του πρώτου ορόφου, αγναντεύοντας τη θάλασσα.

Αστικοί μύθοι κάνουν λόγο για υπόγειες στοές που φτάνουν από τη νησίδα Σταλίδα μέχρι και την Ύδρα. Σύμφωνα μάλιστα με ιστοσελίδες που ασχολούνται με παράδοξα φαινόμενα, έχουν ακουστεί πολλές ιστορίες για τελετές που γίνονται σε αυτόν το χώρο, ενώ πολλές φορές έχουν βρεθεί υπολείμματα από φωτιές μέσα στα κτίρια αλλά και στην παραλία, όπως και αντικείμενα «κυνηγών φαντασμάτων». Πλέον στις μέρες μας έχει γίνει αρκετά συχνά καταφύγιο για αστέγους, ενώ κάποια στιγμή είχε ακουστεί πως κάποιος σκοτώθηκε μέσα στο συγκρότημα, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιωθεί.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time