Οι διαδοχικές δολοφονικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη. Στα συμβόλαια θανάτου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, συμμετέχουν περίπου 25 Ελληνες και αλλοδαποί πληρωμένοι εκτελεστές και εκφράζονται φόβοι από τις Αρχές ότι τα χτυπήματα θα συνεχισθούν. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν και οι «εξηγήσεις» για τη δράση του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος είναι τα εξής:


1. Πού οφείλονται οι αλλεπάλληλες δολοφονίες των τελευταίων εβδομάδων;


Ο Αλβανός που δολοφονήθηκε την Κυριακή στα Σεπόλια ήταν στο στόχαστρο της αλβανικής μαφίας για μήνες, λόγω «βεντέτας». Πατρινός πυγμάχος που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στη Βάρη είχε διενέξεις με ποινικούς σε μαγαζιά της Πάτρας. Επιπλέον, ο 58χρονος «νονός» με το ψευδώνυμο «Κεφάλας», που έπεσε νεκρός από σφαίρες αγνώστων σε καντίνα στη Μεταμόρφωση, πιθανόν δολοφονήθηκε από υποψήφιους διαδόχους του στο «φέουδο» της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Ιωνίας. Ο 54χρονος Ζακυνθινός επιχειρηματίας που έπεσε νεκρός πριν από έναν μήνα στο «Φιόρο του Λεβάντε» φαίνεται να είχε πολύχρονες διαμάχες με ποινικούς και άλλα πρόσωπα στο νησί.


2. Γιατί πυκνώνουν τα «συμβόλαια θανάτου»;


Από την περίοδο 2017-2019 είχε ξεκινήσει εμφύλιος στο «οργανωμένο έγκλημα», στο οποίο συμμετέχουν περίπου 25 συμμορίες, από τις οποίες τέσσερις βασικές, ύστερα κυρίως από τη διάλυση συστήματος προστασίας 1.000 νυχτερινών κέντρων, οίκων ανοχής και λεσχών. Ομως αυτές οι επιθέσεις περιορίστηκαν λόγω της καραντίνας. Οταν άνοιξαν τα νυχτερινά κέντρα, τα «συμβόλαια θανάτου» που είχαν αναβληθεί άρχισαν και πάλι να εκτελούνται με μεγάλη πυκνότητα.


3. Η περίοδος αυτή είναι η χειρότερη με τη δράση των οργανωμένων συμμοριών;


Οχι. Την περίοδο 1992-1997 είχε διαπιστωθεί η δράση του περιώνυμου «συνδικάτου εκτελεστών». Το διάστημα 1998- 2000 είχαν σημειωθεί πολλές δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις μεταξύ μελών της «μαφίας της Ηλιούπολης». Την περίοδο 2005-2009 είχαν γίνει περίπου 25 δολοφονικές επιθέσεις μεταξύ «μπράβων», κυρίως στα δυτικά προάστια και στον Πειραιά. Επιπλέον, την περίοδο 2014-2015 είχαν διαπιστωθεί και σχέδια ποινικών να εκτελέσουν δικαστές και αστυνομικούς.

Το «φέουδο» της Νέας Φιλαδέλφειας, οι προσωπικές διαμάχες, τα «καρφιά» και η «omerta» που επιβάλλουν οι κακοποιοί


4. Ποιοι είναι οι εκτελεστές που αναλαμβάνουν τα «συμβόλαια θανάτου»;



Είναι περίπου 20-25 Ελληνες και κυρίως αλλοδαποί ποινικοί, που στρατολογούνται εντός φυλακών ή και από άλλους κύκλους στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Πολλές φορές καλούνται από γειτονικές χώρες και επιστρέφουν σε αυτές μετά τη δολοφονική ενέργεια. Από τους Ελληνες εκτελεστές, τουλάχιστον 2-3 έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια από αντίπαλες συμμορίες. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, έχει διαπιστωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. ότι σε δολοφονικές επιθέσεις δίνουν το «παρών» και οι ίδιοι οι «νονοί της νύχτας» που θέλουν να εκδικηθούν τους αντιπάλους τους.


5. Γιατί γίνονται όλες αυτές οι δολοφονίες ;


Για να εξοντωθούν αντίπαλοι σε προστασίες νυχτερινών κέντρων, σε λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, φυσικά διακίνηση ναρκωτικών, κυρίως στην Αττική, αλλά και στη Μύκονο, τη Ζάκυνθο, την Αχαΐα και την Κορινθία. Πολλές εγκληματικές ενέργειες είναι εκδικητικές έναντι άλλων δολοφονιών μεταξύ μελών συμμοριών. Επίσης, κακοποιοί φοβούνται ότι οι «εχθροί» τους θα προσπαθήσουν να τους σκοτώσουν. Επιπλέον, ορισμένοι κακοποιοί έχουν επαφές με αστυνομικούς ή «καρφώνουν» αντιπάλους τους. Ομως, μερικές φορές δολοφονικές επιθέσεις γίνονται ύστερα από «καυγάδες» σε νυχτερινά κέντρα για ασυνέπεια σε πληρωμές, διαμάχες σε ύποπτες «επενδύσεις» ή ακόμα και για προσωπικούς λόγους.


6. Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δεν εξιχνιάζει σχεδόν καμία από αυτές τις ενέργειες;


Πρώτον, γιατί οι κακοποιοί γνωρίζουν, από δικογραφίες, δημοσιεύματα, ξένες τηλεοπτικές σειρές, όλα τα τρικ ώστε να μην αφήνουν ίχνη DNA και αποτυπώματα, να μην εντοπιστούν τα κινητά τους και να εξαφανίζουν τα οχήματα διαφυγής. Ταυτόχρονα, όμως, η ΕΛ.ΑΣ. σε κάποιες περιόδους δεν έδινε ιδιαίτερο βάρος στις διαλευκάνσεις τέτοιου είδους πληρωμένων δολοφονιών, γιατί αυτός ο «εμφύλιος» βοηθούσε στη διάλυσή τους. Κι αυτό γιατί, λόγω της «omerta» που επέβαλλαν οι κακοποιοί, είναι δύσκολο να συγκεντρώσουν μαρτυρίες επιχειρηματιών ή ιδιωτών που εκβιάζονται ή γνωρίζουν.


7. Θα συνεχιστούν οι δολοφονικές επιθέσεις;


Πιθανότατα, ναι. Οι αστυνομικοί που παρακολουθούν τον κύκλο των εκκαθαρίσεων στην ελληνική μαφία και τη σειρά των δολοφονιών οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι έχουν δημιουργηθεί και άλλες αντιπαλότητες και εκκρεμότητες ανάμεσα σε 2-3 κεντρικές εγκληματικές οργανώσεις.


8. Θα είναι αποτελεσματική η ενέργεια του Μ. Χρυσοχοΐδη και της ΕΛ.ΑΣ. να ζητήσει από τον Αρειο Πάγο οικονομικό έλεγχο σε 500 κακοποιούς;


Πρόκειται για κίνηση που θεωρείται ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με ορισμένα όμως προβλήματα. Πρώτον, ο σχετικός έλεγχος αναμένεται να καθυστερήσει. Δεύτερον, πολλές ελεγκτικές υπηρεσίες, των οποίων η συνδρομή ζητείται, όπως το ΣΔΟΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, αποδυναμώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Σημειωτέον ότι πολλοί από τους ποινικούς που μνημονεύονται σε αυτήν τη λίστα έχουν δολοφονηθεί ή αποσυρθεί.