Η πανδημία εμφανίζει σημάδια ύφεσης στη χώρα, με τις αρχές πάντως να συνιστούν στους πολίτες να εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο τον εμβολιασμό ικανού αριθμού πολιτών εντός του καλοκαιριού. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 6.084.963 εμβολιασμοί, με 2.305.626 να είναι πλήρως ολοκληρωμένοι.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί το 60 με 70% του πληθυσμού, προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του ιού, αλλά και να αμβλυνθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύνται με κορωνοϊό στις ΜΕΘ, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Η συμμετοχή των πολιτών κρίνεται ικανοποιητική, με σχεδόν όλα τα ραντεβού να έχουν καλυφθεί στις περισσότερες περιοχές, αν και σε 19 περιφερειακές ενότητες η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή. Την Παρασκευή μάλιστα, ακυρώθηκαν οι εμβολιασμοί στη Σάμο λόγω χαμηλής συμμετοχής.


Πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια για τους 20άρηδες


Το επόμενο διάστημα, θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια και οι 20άρηδες, αρχής γενομένης από την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών. Μάλιστα, στις περισσότερες περιοχές έχουν καλυφθεί σχεδόν όλα τα ραντεβού, κάτι που φάνηκε και από την ανταπόκριση των νεαρότερων ηλικιών στο μονοδοσικό εμβόλιο της J&J.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως: [τώρα στοχεύουμε στους 20-39 γιατί αυτή είναι η κοινωνική ομάδα που έχει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα και τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη μετάδοση. Αν καταφέρουμε και πιάσουμε ένα 60-70% σε αυτό τον πληθυσμό στους 20-39, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας. Το ροκάνισμα στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα μέσα στο καλοκαίρι στις νεαρές ομάδες. αυτοί έχουν τις περισσότερες επαφές, αποτελούν τις γέφυρες μεταξύ μικρών και μεγάλων ηλικιών και όταν πιάσουμε ένα 60-70% σε αυτές τις ηλικίες, τότε θα έχουμε κερδίσει το 80% του τείχους ανοσίας».

Οι επιστήμονες παροτρύνουν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ενώ τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε, πως ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος, τασσόμενος υπέρ των «κινήτρων για τους εμβολιασμένους. «Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του θέματος».

Στη σημασία του εμβολιασμού αναφέρθηκε στον ίδιο σταθμό και ο κ. Καπραβέλος, υπογραμμίζοντας πως «το εμβόλιο αυτή την στιγμή είναι το κυριότερο όπλο για να ελέγξουμε την πανδημία», προειδοποιώντας πως ο μη εμβολιασμένος διευκολύνει την διασπορά και την ανάπτυξη των μεταλλάξεων. «Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς», είπε, προσθέτοντας πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν πολύ.