Για την επόμενη εβδομάδα όπως όλα δείχνουν μετατοπίζεται η περαιτέρω άρση των περιορισμών με ορισμένες περιοχές της χώρας να αποτελούν τροχοπέδη στην οικοδόμηση του πολυπόθητου τείχους ανοσίας.

Παρότι η εβδομάδα κλείνει με θετικό πρόσημο για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ο Νίκος Χαρδαλιάς εξέπεμψε «καμπανάκι» κινδύνου περιοχές της χώρας, είτε λόγω αύξησης κρουσμάτων είτε λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής τους κάλυψης.

Μιλώντας για τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι καμία περιοχή δεν βρίσκεται στο κόκκινο, ενώ 28 από τις 74 περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στο πορτοκαλί.

Οι 28 αυτές περιφέρειες είναι: Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία, Εύβοια, Αχαΐα, Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης, Νάξος, Τήνος, Άνδρος, Μύκονος, Κάλυμνος, Λέσβος και Αττική (πλην Νήσων).

«Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων, ώστε να συνεχιστεί η σταθεροποίηση και ο περιορισμός της διασποράς του ιού στην κοινότητα», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Επιπλέον, ζήτησε την προσοχή των πολιτών σε 4 περιοχές στις οποίες παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα μικρή αύξηση του ιικού φορτίου -την στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει μείωση ή σταθεροποίησή του.

Αυτές είναι:
Καλαμάτα
Ρόδος
Νάξος
Κατερίνη

Οι περιοχές με τους λιγότερους εμβολιασμούς

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, οι πέντε περιοχές με τη χαμηλότερη κάλυψη είναι:
Φλώρινα
Ξάνθη
Φωκίδα
Σέρρες
Δράμα

Κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται ακόμα 14 Περιφερειακές Ενότητες από τις συνολικά 74 της χώρας. Οι Περιφέρειες αυτές είναι: Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.

«Στις περιοχές αυτές υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson και καλούμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Υποχωρεί η πανδημία – Συνεχίζονται οι τοπικές εξάρσεις

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες εμφανίζονται ακόμα πιο μειωμένοι σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, με τους διασωληνωμένους να καταγράφουν σημαντική πτώση (445 σήμερα έναντι 476 χθες), τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία να ανέρχονται σε 151 (165 χθες) και τις απώλειες συμπολιτών μας από COVID-19 να περιορίζονται σε 34 (39 χθες).

Σταθερά πτωτικές είναι οι τάσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και στην Αττική, η οποία αυτή τη στιγμή μετρά 7.000 ενεργά κρούσματα. Σήμερα στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 564 νέες λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 167 στο κέντρο της Αθήνας και 110 στα δυτικά της Περιφέρειας. Η δεύτερη και μοναδική περιοχή του σημερινού επιδημιολογικού πίνακα με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι η Θεσσαλονίκη (103), όπου τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται περίπου σε 700.

Σημαντική αναφορά στο γεγονός ότι η διασπορά κατά τόπους δεν έχει ελεγχθεί έκαναν, πάντως, τόσο η κυρία Παπαευαγγέλου όσο και ο κύριος Χαρδαλιάς, με την πρώτη να αναφέρει εξάρσεις της επιδημίας σε Κατερίνη και Ρόδο και τον δεύτερο να προσθέτει την Καλαμάτα και τη Νάξο στις περιοχές με αύξηση του ιικού φορτίου.