Σε αυξηµένη ετοιµότητα βρίσκεται το σύνολο των δυνάµεων της Πολιτικής Προστασίας υπό τον συντονισµό του αρµόδιου υφυπουργού, Νίκου Χαρδαλιά, για τις επόµενες 100 ηµέρες, που είναι και οι πλέον επικίνδυνες της χρονιάς για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Τα «Π» παρουσιάζουν σήµερα όλο τον επιχειρησιακό σχεδιασµό που έχει ήδη τεθεί σε εφαρµογή, µε στόχο την ταχύτερη δυνατή κατάσβεση κάθε πυρκαγιάς. Για πρώτη φορά, µάλιστα, φέτος κηρύχθηκαν 18 περιοχές της Αττικής σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας, που αφορά επαπειλούµενο κίνδυνο, µε έµφαση στα σηµεία όπου συνυπάρχει ουσιαστικά η οικιστική ανάπτυξη µε τον δασικό χαρακτήρα των περιοχών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µιλώντας τις προάλλες σε σύσκεψη για τον αντιπυρικό σχεδιασµό µε επίκεντρο την Αττική, τόνισε ότι «έχουµε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιµασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού µηχανισµού και σε επίπεδο Πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία µας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουµε στο ελάχιστο -τουλάχιστον στην Αττική- τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς µπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούµε».

Ο πρωθυπουργός άφησε, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόµενο να ενισχύσει και το νοµικό οπλοστάσιο κατά των πυρκαγιών, µε την αύξηση της προβλεπόµενης ποινής για την πρόκληση πυρκαγιάς από αµέλεια, καθώς, όπως τόνισε, «κάθε χρόνο ίσως το µεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών ξεκινούν, κατά κανόνα, από ανθρώπινη αµέλεια». Στην ετοιµότητα έδωσε έµφαση και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λέγοντας πως «είµαστε έτοιµοι µε µηχανισµούς, µε ανθρώπινο δυναµικό, µε εναέρια µέσα, µε όλα εκείνα τα απαραίτητα µέσα προκειµένου να γίνουµε αποτρεπτικοί και να προστατέψουµε την ανθρώπινη ζωή πρώτιστα και το περιβάλλον στη συνέχεια».

Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί οι µηχανισµοί και αυτά τα µέσα; Το σύνολο των πυροσβεστικών οχηµάτων σε όλη την επικράτεια αυτήν τη στιγµή έχει ως εξής: Τα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήµατα στη χώρα είναι 2.016, τα βοηθητικού τύπου οχήµατα 1.207 και τα ειδικά οχήµατα 233, συνεπώς αθροίζουν 3.456.

Από την άλλη πλευρά, το ανθρώπινο δυναµικό αθροίζει 11.111 άτοµα! Συγκεκριµένα, υπηρετούν σήµερα 10.761 πυροσβέστες και 350 στην ΕΜΑΚ, ενώ επίσης στη µάχη ρίχνονται 2.700 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και 2.500 εποχικοί.

Τα εναέρια µέσα στο σύνολό τους είναι τα ακόλουθα: 6 Canadair CL-415 (δυνατότητα λήψης 5.455 λίτρων νερού σε 12 δευτερόλεπτα), 9 Canadair CL-215 (δυνατότητα λήψης 5.000 λίτρων νερού σε 12 δευτερόλεπτα), 19 αεροσκάφη PZL (κατάλληλα για τη µορφολογία του ελληνικού εδάφους, καθώς µπορούν να προσεγγίσουν δύσβατες ορεινές εκτάσεις µε κλίσεις έως και 60%), 3 ελικόπτερα Chinook CH-47D, 10 ελικόπτερα βαρέος τύπου S-64 (Erickson) και 12 µεσαίου τύπου ελικόπτερα.


Μισθωμένα εναέρια μέσα


Την επιχειρησιακή ικανότητα κατά την αντιπυρική περίοδο της φετινής χρονιάς θα ενισχύσουν επιπλέον, σύµφωνα µε τον επιχειρησιακό σχεδιασµό, τα εξής µισθωµένα εναέρια µέσα:

  • 2 µεσαίου τύπου ελικόπτερα για την αεροµεταφορά πεζοπόρων τµηµάτων Αράξου και Σάµου.
  • 1 αεροσκάφος µεταφοράς προσωπικού για την αεροµεταφορά πεζοπόρων τµηµάτων και λοιπού προσωπικού σε όλη την επικράτεια.
  • 6 ελαφρού τύπου αεροσκάφη για την ενίσχυση της αρχικής προσβολής και για επιτηρήσεις.
  • 1 µεσαίου τύπου αµφίβιο αεροσκάφος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εκτεταµένων συµβάντων σε όλη την επικράτεια. Σηµαντικό ρόλο στη διαχείριση µεγάλων πυρκαγιών θα παίξει προσεχώς και το Κέντρο Πρόληψης και Αντιµετώπισης Φυσικών Καταστροφών, καθώς και το Κέντρο Ελέγχου Κρίσιµων Υποδοµών, µε ειδικές προβλέψεις για τη διαρκή εποπτεία αεροδροµίων, λιµένων, σιδηροδρόµων, εθνικών οδών, επικοινωνιών και ευαίσθητων υποδοµών. Αυτά θα στεγάζονται στον «Ατλαντα», το νέο κτίριο που έρχεται να συµπληρώσει το κτίριο «Φάρος», το ∆ιοικητήριο της Πολιτικής Προστασίας στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο Μαρούσι. Ο «Ατλαντας» θα φιλοξενεί και το νέο Κέντρο Ενηµέρωσης και ∆ιαχείρισης Κρίσεων, µε booths για το κάθε υπουργείο, µε ψηφιακά κέντρα ενηµέρωσης για τον πρωθυπουργό και την Κυβερνητική Επιτροπή, καθώς και µε υποδοµές φιλοξενίας και ασφαλούς διαχείρισης κρίσεων.
εναεριες_δυναμεις
Ο οδικός χάρτης με τις εναέριες δυνάμεις

Οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που έγιναν το τελευταίο διάστηµα από τη Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώµα, ενόψει της θερινής περιόδου, είναι οι εξής:

  • Αναθεώρηση - επικαιροποίηση των Επιχειρησιακών Σχεδίων των Περιφερειακών Πυροσβεστικών ∆ιοικήσεων για τις υπηρεσίες αρµοδιότητάς τους
  • Ελεγχος και ενέργειες συντήρησης του αγροτοδασικού οδικού δικτύου, των πυροφυλακίων και των υδατοδεξαµενών.
  • Συντονισµός µε το ΓΕΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία για τη συνδροµή τους κατά την αντιπυρική περίοδο.
  • Στελέχωση του ΕΣΚΕ∆ΙΚ µε το προσωπικό των Ενόπλων ∆υνάµεων και της ∆ασικής Υπηρεσίας για την υποστήριξη της αεροπυρόσβεσης.
  • Καθορισµός των πλέον ευαίσθητων περιοχών µείξης δασών-οικισµών
επιγειες_δυναμεισ
Ο οδικός χάρτης με τις επίγειες δυνάμεις

Στον σχεδιασµό της αντιπυρικής περιόδου σηµαντικό ρόλο έχει και το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει διαθέσει 16,9 εκατ. ευρώ προς τους δήµους για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, όπως είναι η εκτέλεση προγραµµάτων προληπτικού καθαρισµού της βλάστησης για τη µείωση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις κ.ο.κ.), αρµοδιότητας των δήµων, και η συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου από τους δήµους, σε συνεργασία µε τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες. Επιπλέον, στα µέσα Μαΐου δόθηκαν άλλα 1,5 εκατ. ευρώ στους Συνδέσµους ∆ήµων της Αττικής για αντίστοιχες δράσεις.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στον τοµέα της παρακολούθησης, ώστε η επέµβαση να είναι έγκαιρη και να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία µε την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.