Για πρώτη φορά στη χωρά μας εμφανίστηκε νέο στέλεχος μετάλλαξης του κοροναϊού και συγκεκριμένα στην Κρήτη σε τρία περιστατικά.

Όπως αναφέρει το zarpanews.gr, τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι Έλληνες που ζουν στο Ηράκλειο ωστόσο η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει βορειοευρωπαϊκή προέλευση καθώς εντοπίστηκε πρώτα στη Νορβηγία και τη Ρωσία. Απόλυτη προτεραιότητα στην παρούσα φάση για τις αρχές του νησιού είναι η ιχνηλάτηση προκειμένου να εντοπιστεί πώς οι τρεις αυτοί Ηρακλειώτες κόλλησαν την μετάλλαξη του κοροναϊού. Ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε αμέσως και όπως αναφέρουν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης έχει ξεκινήσει ήδη την διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους ενώ τέθηκαν αμέσως σε καραντίνα.

«Σύμμαχος» στον αγώνα αυτό αποτελεί το γεγονός πως τα κρούσματα εντοπίστηκαν στα νοσοκομεία Βενιζέλειο, Εσταυρωμένος, και στο ΚΥ Βιάννου, αφού αυτό δείχνει πως είναι πιθανόν να μην υπάρχει μεγάλη διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Mιλώντας στο Cretalive ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Ιολογικού εργαστηρίου της ιατρικής σχολής Γιώργος Σουρβίνος σημείωσε πως τα κρούσματα αφορούν σε Κρητικούς και όχι σε τουρίστες και τα δείγματα προέρχονται από τρία κέντρα αναφοράς σε Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Εσταυρωμένο, και Βιάννο.

«Είμαστε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Δεν είμαστε ανήσυχοι αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για δούμε πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν οι νέες μεταλλάξεις από τα εμβόλια» και πρόσθεσε «Να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε. Ο εμβολιασμός συνιστά φραγμό και εμπόδιο στον κοροναϊό και τις μεταλλάξεις του» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος.