Το μεγάλο ερώτημα όλων είναι πότε θα απαλλαγούμε από την πανδημία. Η απάντηση σε αυτό έγκειται εν πολλοίς στο πότε θα επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία αγέλης», που θα σημαίνει ότι η COVID-19 δεν θα μπορεί να εξαπλωθεί.

Σημειώνεται πως για να φτάσουμε στην πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, θα πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού.

Μαγιορκίνης: Σεπτέμβριο με Οκτώβριο το ποσοστό εμβολιασμών θα φτάσει στο 70%

«Δεν είμαστε πολύ μακριά, θα μπορούσαμε να φτάσουμε το 70% εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο», ανέφερε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης για τον κορονοϊό, επισημαίνοντας ότι έχουμε έναν πολύ καλό ρυθμό εμβολιασμών.

«Έχουμε έναν πολύ καλό ρυθμό εμβολιασμών. Το θέμα είναι να παραμείνει το καλοκαίρι και να μην αφήσουμε τις διακοπές να μας διακόψουν το ραντεβού με τον εμβολιασμό. Να παραμείνει αυτός ο ρυθμός τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου, για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλή κάλυψη τον χειμώνα», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Όπως είπε, θα ανησυχεί για την πανδημία μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

«Θέλω να δω πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια μέσα στο χειμώνα και πόσο υψηλό ποσοστό θα έχουμε καλύψει. Οποιοδήποτε ποσοστό κάλυψης πάνω από 70% – έστω και με μια δόση – θα είναι καλό, μεταξύ 50% και 70% είμαστε οριακά για την ανοσία της αγέλης», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, «οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι στο 19%», λέγοντας ότι είναι ένα χαμηλό ποσοστό, το οποίο θα ανέβει σύντομα.