«Αν έχουμε το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης που έχει το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα έχουμε την ίδια εικόνα σε ότι αφορά τα κρούσματα δηλαδή σίγουρα δεν θα κινδυνεύουμε από εξάρσεις», επισήμανε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Δημήτρης Παρασκευής.

«Την περίοδο του Φθινοπώρου και του Χειμώνα δεδομένου ότι η μολυσματικότητα του ιού αυξάνει ίσως να δούμε μια μικρή έξαρση, θα συμβάλλει και το αν θα υπάρχουν μεταλλαγμένα στελέχη, παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι θα μας ανησυχήσει γιατί θα έχει πολύ ήπια χαρακτηριστικά σε ότι αφορά την ανάγκη για νοσηλείες ή τον αριθμό των θανάτων που θα σχετίζονται με αυτό το κύμα. Θα θυμίζει δηλαδή περισσότερο ένα ήπιο κύμα γρίπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι αυτό που ζήσαμε το 2020-2021 δεν θα το ξαναβιώσουμε, υπογράμμισε ότι σίγουρα δεδομένου ότι θα έχουμε να ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανάλογο με αυτό που έχει το Ισραήλ ή γενικά πολύ υψηλό. «Νομίζω ότι η εποχή μέτρων τύπου lockdown έχει περάσει ανεπιστρεπτί», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τα εμβόλια MRNA, ο κ. Παρασκευής σημείωσε: «Είναι από τα λίγα θετικά της πανδημίας ότι επιτάχυνε εξελίξεις, επιτάχυνε την εφαρμογή σε ότι αφορά την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει αντίστοιχη επιτυχημένη αντιμετώπιση άλλων νοσημάτων όπως νεοπλασιών με την χρήση αυτών των εμβολίων. Είναι πραγματικά μια τεχνολογική επανάσταση, μια καινοτομία που ήδη έχει αρκετές εφαρμογές και ευελπιστούμε ότι θα έχει ακόμα περισσότερες».

Ερωτηθείς αν θα δοθεί το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών, ο καθηγητής απάντησε: «Προς το παρόν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατηρεί μια στάση συντηρητική, μια στάση αναμονής και κατά την προσωπική μου άποψη πολύ καλά κάνει. Δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός των εφήβων εκτός των περιπτώσεων που υπάρχουν συννοσηρότητες, που υπάρχουν κάποια νοσήματα ή καταστάσεις που αφορούν άτομα ή καθιστούν τους έφηβους ως ευπαθή άτομα οπότε σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα. Για τους υπόλοιπους εφήβους δεν είναι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα να γίνει ο εμβολιασμός».

Ερωτηθείς αν είναι ωφέλιμο να κάνει κάποιος που έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου το τεστ αντισωμάτων, ο κ. Παρασκευής ανέφερε: «Αν κάποιοι ενδιαφέρονται να δουν αν έχουν αναπτύξει ανοσία είναι χρήσιμος ο έλεγχος αλλά όχι καθοριστικής σημασίας. Δηλαδή κάποια νεαρά άτομα ή κάποιοι που ήταν ασυμπτωματικοί και είχαν εκτεθεί στον ιό δεν ανέπτυξαν αντισώματα. Αυτό που εννοώ είναι ότι σε μικρό ποσοστό μπορεί να μην έχουν αναπτυχθεί μετρήσιμα αντισώματα και να υπάρχει ανοσία. Ή δεν είναι εύκολο να μεταφραστεί ο τίτλος των αντισωμάτων του τι είδους ανοσίας παρέχει. Γενικά δεν συστήνεται αυτή η εξέταση χωρίς να σημαίνει ότι κάποιος αν επιθυμεί δεν μπορεί να την κάνει».

Ερωτηθείς αν έχουν καταλήξει αν και πότε θα γίνει τρίτη δόση του εμβολίου, απάντησε: «Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί πότε θα γίνει η τρίτη δόση, έρχονται αρκετά αισιόδοξα μηνύματα ότι η κυτταρική ανοσία διαρκεί, γενικά η ανοσία διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό συνανθρώπων μας όπως για παράδειγμα οι υπερήλικες ή ανοσοκατεσταλμένοι οι οποίοι αναπτύσσουν μικρότερο βαθμό ανοσίας, σε αυτούς ίσως να χρειαστεί τρίτη δόση κάτι όμως που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί. Γενικά είμαστε εν αναμονή αλλά τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για την πλειοψηφία των συνανθρώπων μας που έχουν εμβολιαστεί».