Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας ανοίγει αύριο, Τρίτη 1 Ιουνίου, στην Αλόννησο. Το μεγαλόπνοο έργο έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων φίλων της κατάδυσης σε όλο τον κόσμο, από δεκάδες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία, η Γαλλία, η Νότια Αφρική, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Σκανδιναβία και η Αυστραλία.



Το πιλοτικό άνοιγμα του υποβρυχίου μουσείου απέσπασε διθυραμβικά σχόλια κατά την περσινή σεζόν, καθώς ουκ ολίγοι αυτοδύτες από πολλά μέρη του εξωτερικού έσπευσαν να επισκεφτούν την Αλόννησο, πάρα τις δύσκολες διεθνείς συγκυρίες.



Το σπουδαιότερο αρχαίο ναυάγιο

Το ναυάγιο της Περιστέρας βρίσκεται σε βάθος 22 έως 33 μέτρων και έχει θεωρηθεί μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο ναυάγιο της Κλασσικής Περιόδου και το σπουδαιότερο αρχαίο επισκέψιμο ναυάγιο του κόσμου. Κατά πάσα πιθανότητα, το πλοίο ήταν αθηναϊκό εμπορικό, φορτωμένο με 4.000 αμφορείς και άλλα αγγεία και είχε διαστάσεις κατά προσέγγιση 25 μέτρα μήκος και 10 μέτρα πλάτος, ενώ βυθίστηκε την περίοδο 425-400 π.Χ.



«Θα μπορούν να απολαύσουν μία πανδαισία»

Σε πρόσφατο διαδικτυακό συνέδριο ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, παρουσίασε τις προοπτικές για την επόμενη ημέρα της κατάδυσης στο νησί. Μεταξύ άλλων, είπε: «Σε αυτό το μοναδικό καταδυτικό περιβάλλον, οι αυτοδύτες θα μπορούν να απολαύσουν μία υποθαλάσσια πανδαισία ναυαγίων σε ένα γεμάτο πρόγραμμα επτά ως δέκα ημερών, που όμοιο του δεν θα υπάρχει αλλού στον κόσμο. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία του πρώτου υποβρύχιου αρχαιολογικού πάρκου της Ελλάδας που θα βρίσκεται μέσα στο μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης. Ένα όραμα που μπορεί να αλλάξει τα διεθνή δεδομένα, μιλώντας για το πρώτο πολύ-επίπεδο, θαλάσσιο και υποβρύχιο πάρκο του κόσμου».