Προσιτή, ευδιάθετη και απλά ντυμένη η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία προσγειώθηκε στη Λέρο χθες το απόγευμα. Η ίδια πληρούσε τα υγειονομικά μέτρα, μια και η μάσκα δεν έλειπε απ' το πρόσωπό της.
Η βασίλισσα Σοφία συνοδευόταν από τον πρόξενο της Ισπανίας στην Ελλάδα.

Ποιοι την υποδέχτηκαν

Τη βασίλισσα της Ισπανίας υποδέχτηκαν στον αερολιμένα Λέρου ο δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας, στελέχη της Δημοτικής Αρχής, ο Μητροπολίτης Λέρου -Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Καστής Δημήτρης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γρεκός Άκης καθώς και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμειου κ. Μπίλλης Νεκτάριος.

Μυστικό το πρόγραμμα της Βασίλισσας

Για λόγους ασφαλείας δεν έχουν δοθεί αναλυτικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της Βασίλισσας Σοφίας. Ωστόσο αναμένεται να επισκεφθεί τους Λειψούς, για να εγκαινιάσει ένα θαλάσσιο πάρκο.

Συμβολή στην οικολογική θωράκιση του Αιγαίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου που όταν ολοκληρωθεί θα λειτουργεί παράλληλα ως κέντρο περίθαλψης για θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες, ως χώρος μόνιμης φιλοξενίας για δελφίνια που ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία, καθώς και ως ερευνητικό κέντρο παράκτιας οικολογίας για ερευνητικές δραστηριότητες.
Το καινοτόμο έργο στηρίζεται ενεργά και από τον Δήμο Λειψών και το υλοποιεί το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην οικολογική θωράκιση του Αιγαίου.

Η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας λοιπόν, καθώς και κυβερνητικοί παράγοντες της Ελλάδας και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Πρεσβείας της Ισπανίας, αναμένεται να το επισκεφθούν, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία του πρωτοποριακού έργου για τα παγκόσμια δεδομένα, που αφορά στη δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου.
«Είναι τιμή μας που στους Λειψούς υλοποιείται ένα έργο - σταθμός για την οικολογία. Στόχος του Δήμου και των κατοίκων του είναι η υιοθέτηση ενός «πράσινου» τρόπου ζωής που θα αποτελέσει πρότυπο στο Αιγαίο, την Ελλάδα και ευρύτερα σε όλο τον κόσμο», δηλώνει ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Λέρου, η βασίλισσα Σοφία έχει καταθέσει γραπτό υπόμνημα ώστε να διαμορφωθούν οι πρώην σχολές σε μουσειακό χώρο.

Ο Πρέσβης της Ισπανίας θα παραθέσει δείπνο στο νησί.

Τέλος, να σημειωθεί πως η βασίλισσα Σοφία είχε επισκεφθεί ξανά το νησί της Λέρου, το 2003.