Την σαφή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας αποτύπωσε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης κατά την ζωντανή ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας.

Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά, συμπλήρωσε ο καθηγητής. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται 13% μείωση στους διασωληνωμένους, αλλά και περισσότερα εξιτήρια σε σχέση με τις εισαγωγές λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία. Στην Ελλάδα τα νέα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού παρουσίασαν μείωση κατά 16% την περασμένη εβδομάδα. «Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας», παρατήρησε.

18 εκατομμύρια self test σε όλη τη χώρα

Αναφερόμενος στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, ο καθηγητής τόνισε πως έχουν διανεμηθεί 18 εκατ self test σε περίπου 3,9 εκατομμύρια πολίτες. Από αυτά, το σύνολο των θετικών τεστ, μετά και την εξέταση PCR, ήταν 25.179. «Το 50% όλων των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας τον Μάιο αφορούσαν σε επιβεβαιωτικό έλεγχο self test», συνέχισε. «Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα είμαστε σίγουροι για την επάνοδο στην κανονικότητα» είπε ο καθηγητής, για δύο πράγματα είμαστε βέβαιοι. «Δεν είμαστε ακόμη σε σημείο που μπορούμε να επανέλθουμε» τόνισε.

Ο καιρός μειώνει τη διάδοση του κοροναΪού κατά 20%

Ο καιρός βοηθάει και μειώνει κατά 20% την διάδοση του κορωνοϊού διαπίστωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία και θα χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι, είπε. «Αν δεν επιτύχουμε επαρκή εμβολιαστική κάλυψη, η όποια κανονικότητα θα είναι επισφαλής. Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε για κανένα λόγο τον εμβολιασμό. Να εμβολιαστούμε και να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα» πρόσθεσε.