Το κρίσιμο ζήτημα του τείχους ανοσίας αλλά και τον αποχωρισμό της μάσκας ερευνούν οι ειδικοί. Το γεγονός, πάντως, ότι στην χώρα μας γίνονται 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα αυτή τη στιγμή με στόχο να παραμείνει ο ίδιος ή και να αυξηθεί, αποτελεί σημαντικό στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι νέοι πάνω από 20 ετών, ενώ στο τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας καθώς θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου που θα έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό ανοσίας πάνω από 75% τότε είναι που θα αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο να βγάλουμε τις μάσκες μόνο στους εξωτερικούς χώρους.


Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών

Στο μεταξύ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφασίζει για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει ότι θα εναρμονιστεί τάχιστα στις σχετικές οδηγίες, ενώ έχει έτοιμο τον στρατηγικό σχεδιασμό που αφορά το εν λόγω εγχείρημα. Κάποιοι γονείς, πάντωε, εκφράζουν επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εμβολιασμός των παιδιών είναι απαραίτητος για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. «Όσοι δεν κάνουν εμβόλια ή εμποδίζουν τα παιδιά τους να κάνουν συγκεκριμένα εμβόλια παίρνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Τα οφέλη των εμβολίων είναι σημαντικά ενώ οι παρενέργειες πολύ μικρές σε σύγκριση με τις επιπτώσεις της νόσου που αντιμετωπίζουν» τόνισε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Οι ειδικοί θέλουν με τον εμβολιασμό των παιδιών να αποκλείσουν την πιθανότητα, ένα άλλο παιδί, να βρεθεί στη θέση του μαθητή της Δευτέρας Λυκείου που νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας στον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 17χρονο παιδί που από την περασμένη Δευτέρα είχε διασωληνωθεί, αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα και οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μαθητής δεν υπέφερε από υποκείμενα νοσήματα.