Την παραπομπή σε δίκη του επονομαζόμενου «ψευτογιατρού» για περιπτώσεις 12 θανάτων καρκινοπαθών και για 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας προτείνει η εισαγγελέας. Με την πολυσέλιδη πρόταση της, η εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή σε δίκη του επονομαζόμενου «ψευτογιατρού» για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, ενώ, εισηγείται, επίσης, να δικαστούν ακόμα 16 άτομα οι οποίοι κατηγορούνται ως συνεργοί του «ψευτογιατρού».

Πρόκειται για μεταξύ άλλων, για γιατρούς, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, έναν έμπορο βοτάνων και έναν πρώην υπουργό, γιατρό στο επάγγελμα. Ωστόσο, εισηγείται να απαλλαγεί από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η σύζυγος τους.

Ειδικότερα, τα οκτώ αδικήματα για τα οποία εισηγείται την παραπομπή του 47χρονου η εισαγγελέας είναι αυτά της ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συρροή και σε απόπειρα, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού, της διακίνησης ναρκωτικών διακεκριμένης και κατ’ επάγγελμα, της κακουργηματικής απάτης κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα, της αντιποίησης ιατρικού λειτουργήματος, της πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση, της οπλοκατοχής και της παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης είχε προκαλέσει σάλο καθώς ο 47χρονος ο οποίος συστηνόταν με το ψευδώνυμο «Νικόλαος Κόντος» προκειμένου να ξεγελάσει τα θύματα του παρίστανε πως είναι γνωστός και διακεκριμένος ογκολόγος από την Ελβετία με περγαμηνές. Ωστόσο, στην απολογία του, είχε δηλώσει «εμπειρικός βοτανολόγος». Είχε παραδεχθεί εν μέρει την κατηγορία της απάτης, αλλά είχε αρνηθεί ότι ευθύνεται για τους θανάτους των καρκινοπαθών και είχε υποστηρίξει ότι δεν αμειβόταν για τις υπηρεσίες του, αλλά έπαιρνε χρήματα μόνο για το κόστος των βοτάνων.

Στην πρότασή της η εισαγγελέας προτείνει επίσης την παράταση της προσωρινής κράτησης του 47χρονου για ακόμα ένα εξάμηνο, κρίνοντας ότι εάν αφεθεί ελεύθερος είναι επικίνδυνος να τελέσει νέα αδικήματα.

Την απόφαση για το ποιοι τελικά θα παραπεμφθούν σε δίκη και για ποια αδικήματα θα λάβει τις προσεχείς εβδομάδες το συμβούλιο πλημμελειοδικών με βούλευμα.