Στο στόχαστρο των ειδικών μπαίνουν τα περιστατικά των θρομβώσεων που παρατηρούνται στη χώρα μας και προκαλούν ανησυχία στους πολίτες, αλλά και το θέμα της ανεπάρκειας των εμβολίων. Και τα δύο ζητήματα βάζουν ανάχωμα στην επιχείρηση «ελευθερία» που στόχο έχει την ανοσία του πληθυσμού. Το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και η χαλάρωση των μέτρων, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, εάν συνεχιστεί ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων θα αποτελέσουν την νέα εστία που θα οδηγήσει σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για την χώρα μας.

Η πορεία της πανδημίας εξακολουθεί να είναι αιχμηρό ζήτημα για την χώρα μας, καθώς ο κοροναϊός «είναι εδώ» και εξακολουθεί να προκαλεί καθημερινά δεκάδες θανάτους, κυρίως στις ομάδες εκείνες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

  Να ερευνηθούν τα περιστατικά της Κρήτης

Έρευνα και ειδική μελέτη για τα πέντε περιστατικά της Κρήτης ζητά από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Τζανάκης, ο οποίος σημειώνει ότι θα χρειαστεί ξεχωριστά στο μικροσκόπιο η κάθε περίπτωση θρόμβωσης που σημειώθηκε στο νησί.

Ο κ. Τζανάκης σχολιάζοντας τα περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας, και με ειδική αναφορά στα τρία εκ των πέντε που εμφανίστηκαν στην Κρήτη, ανέφερε μιλώντας στο MEGA: «Είναι τρία περιστατικά στην Κρήτη. Είναι πέντε περιστατικά συνολικά σε πάνω από 900 χιλιάδες εμβολιασμούς με AstraZeneca. Είμαστε μέσα στην στατιστική που δίνουν και οι άλλες χώρες δηλαδή περίπου 5-10 ανά 1 εκατομμύριο. Υπάρχει το αγκαθάκι, γιατί τα 3 στην Κρήτη. Θα πρέπει να μας πουν πόσοι εμβολιασμοί έγιναν. Δεν νομίζω πως υπάρχει θέμα προβληματικής παρτίδας. Θα πρέπει να δούμε μήπως ήταν τυχαίο. Να είμαστε παρατηρητικοί κι εν συνεχεία να ψαχτούν μήπως υπάρχουν γονιδιακές ιδιαιτερότητες σε κάποιους πληθυσμούς».

  «Είναι καταλυτικά τα δεδομένα για το πως πρέπει να συμπεριφερθούμε. Όταν έχουμε 30 θανάτους σε αυτή την ομάδα γυναικών που υποτίθεται δημιουργεί το εμβόλιο αυτό που δημιουργεί, δεν μπορείς να βάλεις τους 30 θανάτους από τη μια μεριά και στην άλλη τα 5 περιστατικά θρομβώσεων από την άλλη με 1 περιστατικό να κατέληξε και να πεις σταματάω τον εμβολιασμό»., πρόσθεσε.



Αναφορικά στα περιστατικά στην Κρήτη, σημείωσε: «Σίγουρα θα πρέπει να γίνουν μελέτες, θα πρέπει να ανακαλυφθεί ποιοι άνθρωποι έχουν αυτή την ευαισθησία. Εγώ μιλάω σε επίπεδο παρατήρησης. Να κάνουμε και γεωγραφική κατανομή του κινδύνου. Τα μισά από τα περιστατικά έγιναν στην Κρήτη. Αυτό ίσως θα πρέπει να μας απασχολήσει έστω από πλευράς παρατήρησης.

  Οι θρομβώσεις και τα θρομβωτικά επεισόδια είναι σε κάθε εφημερία από 2 ως 5 πριν το εμβόλιο. Είναι πολλά τα επεισόδια που παράγονται από άλλους παράγοντες κινδύνου. Δεν υπάρχει στατιστική διαφορά.»

 Ελάχιστη η πιθανότητα θρομβώσεων με τη δεύτερη δόση

Την ίδια στιγμή ο κ. Βασιλακόπουλος σημειώνει ότι η πιθανότητα να πάθει κανείς θρόμβωση είναι ελάχιστη σε σχέση με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει.

«Η πιθανότητα να πάθεις κάποια θρόμβωση ή επιπλοκή στη δεύτερη δόση είναι ελάχιστη», τόνισε ο καθηγητής, ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο θα ήταν καλύτερο ένας πολίτης, που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30-49 και έχει ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, να επιλέξει να κάνει τη δεύτερη δόση με κάποιο άλλο εμβόλιο.

 Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», τα σχετικά ποσοστά που έχουν αναφερθεί μέχρι προσφάτως είναι έξι μέσα σε εκατομμύρια δόσεις.


 «Είναι απειροελάχιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως όποιος δεν είχε κάποια αντίδραση την πρώτη φορά, γεγονός που κι αυτό είναι σπάνιο- ένα περιστατικό στις 180.000 ειδικά στην Ελλάδα-, είναι ακόμη πιο απίθανο να έχει στη δεύτερη. Όπως τόνισε ο καθηγητής, οι πιθανότητες να νοσήσει κανείς από κοροναϊό, είναι εξαπλάσιες από το να πάθει θρόμβωση από το εμβόλιο.

 Ανεπάρκεια εμβολίων

Παρόμοια άποψη για τα περιστατικά θρομβώσεων και το πόσο σπάνια είναι εξέφρασε και ο κ. Βατόπουλος, ο οποίος ωστόσο αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανεπάρκειας εμβολίων σημειώνοντας ότι αυτό θα λυθεί άμεσα: «Το πρόβλημα αναφορικά με την μη επιλογή του εμβολίου από κάθε πολίτη εντοπίζεται στην επάρκεια των εμβολίων, που σύντομα θα λυθεί.

Τα εμβόλια έχουν κάποιες ελάχιστες παρενέργειες, αλλά τα εμβόλια είναι αυτά που θα μας σώσουν από την πανδημία», είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας ότι στατιστικά τα περιστατικά παρενεργειών είναι ελάχιστα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμών, ενώ παράλληλα παραδέχθηκε ότι «στην επικοινωνιακή διαχείριση, υπάρχει ένα μόνιμο πρόβλημα στην ΕΕ».


 Μεγάλο ρίσκο οι ανεμβολίαστοι

Για μεγάλο ρίσκο μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος σχετικά με όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Τα οφέλη των εμβολίων είναι σημαντικά, ενώ οι παρενέργειες πολύ μικρές σε σύγκριση με τις επιπτώσεις της νόσου που αντιμετωπίζουν, αναφέρει σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

 Αναφερόμενος στους αρνητές των εμβολίων κατά του κοροναϊού, αλλά και άλλων εμβολίων, ο κ. Μόσιαλος κάνει μια σύγκριση μεταξύ των επιπτώσεων των ίδιων των ασθενειών με τις παρενέργειες των εμβολίων (με βάση στοιχεία από το Αυστραλιανό Εγχειρίδιο Ανοσοποίησης).

 Στη διφθερίτιδα, τα βακτήρια εξαπλώνονται από αναπνευστικά σταγονίδια και προκαλούν σοβαρές ενοχλήσεις στον λαιμό και δυσκολίες στην αναπνοή. Αυτά τα βακτήρια απελευθερώνουν μια τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει παράλυση των νεύρων και καρδιακή ανεπάρκεια και έως ένας στους επτά ασθενείς πεθαίνει.

 Μετά τον εμβολιασμό, περίπου ένας στους 10 έχει τοπικό πρήξιμο, ερυθρότητα ή πόνο στο σημείο της ένεσης ή πυρετό, ενώ οι αναμνηστικές δόσεις μπορεί περιστασιακά να σχετίζονται με εκτεταμένο πρήξιμο του άκρου, αλλά και αυτό υποχωρεί εντελώς εντός μερικών ημερών. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ σπάνιες. Για παράδειγμα, μετά τον εμβολιασμό μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονή ενός νεύρου στο χέρι και να προκαλέσει αδυναμία ή μούδιασμα, με συχνότητα περίπου 0,5-1 σε 100.000 ενήλικες.