Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η εμβολιαστική διαδικασία στη χώρα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να ανακοινώνει το απόγευμα ότι έχουμε αγγίξει τα 5,2 εκατ. εμβολιασμών. 

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 30-34 και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ηλικίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης είχαν κλείσει πάνω από 102.000 ραντεβού μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα εμβόλια στους 35 έως 39 ετών.

Με τους εμβολιασμούς να πλησιάζουν τα 5,2 εκατομμύρια (3.662.292 δόσεις της Pfizer, 499.799 Moderna, 88.730 Johnson & Johnson και 905.915 δόσεις AstraZeneca), η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους και στην 5η θέση σε ποσοστό εμβολιασθέντων με 17,62%.

Στην ενημέρωση της Τετάρτης ο Βασίλης Κικίλιας υπενθύμισε πως πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα emvolio.gov.gr άνοιξε σήμερα για τους 35-39 ετών, δίνοντάς τους την δυνατότητα εμβολιασμού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.  Ο κ. Κικίλιας μίλησε επίσης για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, καθώς ο 7ήμερος μέσος όρος είναι 1.775 επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά

Τρέχει και η «Γαλάζια Ελευθερία»

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», για το εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και οι παραδόσεις των εμβολίων γίνονται κανονικά, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου -ποσοστό 34%- και περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι -ποσοστό 20%.


Δεν αλλάζουν τελικά οι συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

H Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις περιπτώσεις περιπτώσεις θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί: «Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της AstraΖeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι πρώτον, το όφελος υπερτερεί του κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε. 

Παράλληλα, όπως ανέφερε δεν αλλάζουν τελικά οι συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca. Και σημείωσε: «Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».