Το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα εμβόλια για τους 35-39 ετών, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα, όπου και μίλησαν για τα νέα δεδομένα της πανδημίας στη χώρα, μαζί με τη Μαρία Θεοδωρίδου.

Τον λόγο πήρε στην αρχή ο υπουργός Υγείας, αναλύοντας εκτενώς τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ενώ στάθηκε στον δείκτη θετικότητας που μένει σταθερά σε χαμηλά επίπεδα.

Πάνω από 102.000 ραντεβού για τους 35-39

Όπως ανέφερε ο υπουργός, ήδη έχουν κλειστεί πάνω από 102.000 ραντεβού μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα εμβόλια στους 35 έως 39 ετών, όπως είπε ο υπουργός, ενώ ανακοίνωσε πως το Σάββατο 29/05 ανοίγει η πλατφόρμα για τους ηλικίας 30-34 ετών με όλα τα εμβόλια. Στην συνέχεια ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε πως πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπενθύμισε πως πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα emvolio.gov.gr άνοιξε σήμερα για τους 35-39 ετών, δίνοντάς τους την δυνατότητα εμβολιασμού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Είπε ότι σήμερα θα ξεπεραστούν οι 5.2 εκατ. εμβολιασμού.

Ο κ. Κικίλιας μίλησε επίσης για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, καθώς ο 7ήμερος μέσος όρος είναι 1.775 επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 37 έτη, ενώ για τρίτη εβδομάδα συνεχίζεται η αύξηση κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Τα ενεργά κρούσματα είναι 16.838, υποχωρώντας σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Όλες οι περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν σταθεροποίηση ή μείωση κρουσμάτων.

Δεν αλλάζουν τελικά οι συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αρχικά αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας. «Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της AstraΖeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι πρώτον, το όφελος υπερτερεί του κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε. 

Παράλληλα, όπως ανέφερε δεν αλλάζουν τελικά οι συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca. Και συνέχισε: «Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».


Παρακολουθήστε την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας: