Προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το πρόγραμμα «Ελευθερία» με στόχο να προλάβει η χώρα να χτίσει τείχος ανοσίας πριν ξεκινήσει να καταφθάνει το μεγάλο κύμα των τουριστών.

Σύμφωνα με το emvolio.gov.gr, έως την 25/05/2021 έχουν πραγματοποιηθεί 5.107.830 εμβολιασμοί (3.357.696 με τουλάχιστον 1 δόση και 1.836.773 έχουν ολοκληρωθεί).

Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών 35-39 ετών και ήδη κλείστηκαν τα πρώτα 60.000 ραντεβού για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson). Σημειώνεται πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και το άνοιγμα της ομάδας 30-34 για όλα τα εμβόλια

Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»

Η δυναμικότητα και ο αριθμός των εμβολιασμών θα αυξάνεται σταδιακά. Μέχρι τη Δευτέρα 24/05 ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κοροναϊού με μία δόση στα νησιά ήταν 30%, ενώ το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών ανέβηκε στο 20%, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μίλησε για βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης στα νησιά, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την εμβολιαστική κάλυψη της Σαντορίνης σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς από το 11% στο 25% και η Σύρος από το 12% στο 23%. Για την εβδομάδα που διανύουμε στα 19 νησιά η συντριπτική πλειοψηφία των ραντεβού ξεπερνάει το 90%. Ο κ. Θεμστοκλέους αναφέρθηκε όμως και σε πέντε νησιά στα οποία. η πληρότητα των ραντεβού είναι κάτω από 35% και είναι η Κάλυμνος, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Λήμνος και η Κεφαλλονιά.

Εμβολιστικά κέντρα και παραδόσεις εμβολίων

Στην επικράτεια λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται και λόγω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» και λόγω της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα.

Σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων, η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε τις παραδόσεις 1.860.000 δόσεων εμβολίων και έξτρα από αυτές, 566.000 δόσεις που κατανέμονται σε 4 παραδόσεις εντός του μήνα – θα επιβεβαιώνονται δύο εβδομάδες προ των παραδόσεων. Η εταιρεία Moderna επιβεβαίωσε τις 308.000 δόσεις. Η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε για τις 348.000 στο τέλος του μήνα και αναμένονται από αυτήν 450.000-500.000 τον μήνα Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson αναμένονται 220.000. Θα παραδώσει 152.000 εντός του Μαΐου και μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί το τέλος Μαΐου και αναμένεται να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.

AstraZeneca: Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας για τη χορήγηση του εμβολίου

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr και του Βασίλη Βενιζέλου, καμία αλλαγή στα ηλικιακά όρια για τη χορήγηση του εμβολίου της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη χώρα μας αποφάσισε μόλις πριν λίγη ώρα, το απόγευμα της Τετάρτης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βασίστηκε στην ενδελεχή και αυστηρή μελέτη και επισκόπηση όλων των επιστημονικών δεδομένων, σχετικά με τις πολύ σπάνιες παρενέργειες, οι οποίες έχουν εμφανισθεί και στη χώρα μας σε χρονική σύμπτωση με τον διάστημα το οποίο ακολουθεί τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το εμβόλιο θα συνεχίσει να χορηγείται κανονικά στις ηλικιακές κατηγορίες άνω των 30 ετών.