«Περιμένω να ανέβει το ηλικιακό όριο, εγώ θα ήμουν ευχαριστημένος να πάει στο 60», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ερωτηθείς τι περιμένει από τις σημερινές ανακοινώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναφορικά με τα περιστατικά θρομβώσεων από τον εμβολιασμό με AstraZeneca την Κρήτη, ο καθηγητής σημείωσε: «Όσον αφορά τη συγκέντρωση περιστατικών σε ένα χώρο στην Κρήτη αυτό δεν νομίζω ότι σημαίνει κάτι ιδιαίτερο ίσως θα πρέπει να το δούμε σε συνδυασμό με το πόσοι εμβολιασμοί έγιναν με το συγκεκριμένο εμβόλιο στις νεότερες ηλικιακές κατηγορίες σε σχέση με άλλα μέρη. Πιθανόν στην Κρήτη έγιναν αρκετοί εμβολιασμοί άρα το θεωρώ ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι προέκυψαν 2-3 περιστατικά στην Κρήτη».

ΔΗΜ: Αυτό που ακούγαμε στην αρχή να υπάρχει πρόβλημα σε μια παρτίδα το αποκλείουμε πλέον

«Αποκλείστηκε ήδη επισήμως από τον ΕΟΦ και την επιτροπή, κοίταξαν τις παρτίδες και είδαν ότι δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο θέμα και θα ήταν και περίεργο άρα αυτό νομίζω μπορούμε να το αποκλείσουμε», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Είναι το θέμα των ηλικιακών μονάδων που είχε τεθεί από την αρχή, ξέρουμε ότι πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης είχαν το ηλικιακό όριο πολύ ψηλότερο από εμάς στο 60 ή στο 55 κάποιες ακόμα και στο 65. Εμείς πριν ένα μήνα όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί άνοιξε στους άνω των 30 που όμως αυτό συνδυάζεται με την γνώση ότι αυτές οι σπάνιες θρομβώσεις που προκαλούντα εμβόλια των αδενοιών και ιδιαίτερα της AstraZeneca προκύπτουν σε άτομα νεότερα κάτω των 60 και κατά τα 2/3 σε γυναίκες άρα από τη στιγμή που εμβολιάζονται άτομα νεότερων ηλικιών ήταν λίγο αναμενόμενο ότι θα προκύψουν και κάποια λίγα σπάνια τέτοια περιστατικά. Δεν είναι έκπληξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα ποσοστά στην Αγγλία, ο κ. Μανωλόπουλος επισήμανε: «Στις 7 Μάιου τα τελευταία επίσημα νούμερα που έχω δει αφορούσαν 242 περιστατικά στα 28,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς που ήταν κατά τα 2/3 σε γυναίκες και είχαν 49 θανάτους. Αυτά ήταν τα νούμερα που οδήγησαν τους Άγγλους να ανεβάσουν το ηλικιακό όριο που είχαν από το 30 το πήγαν στο 40».

Ερωτηθείς τι περιμένει από τις σημερινές ανακοινώσεις, ο καθηγητής απάντησε: «Περιμένω να ανέβει το ηλικιακό όριο, εγώ θα ήμουν ευχαριστημένος να πάει στο 60 έτσι όπως το έχουν κάνει η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών και αυτό να συνδυαστεί με μια εκστρατεία από την Επιτροπή Εμβολιασμών και γενικά από τους κρατικούς φορείς να καθαρίσει το όνομα αυτού του εμβολίου ότι είναι ένα πολύ ασφαλές, πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο. Στις ηλικίες άνω των 60 είναι η ιδανική επιλογή. Γιατί τώρα προκύπτουν οι θρομβώσεις στα νεότερα άτομα αλλά φοβούνται όλοι, κανείς δεν θέλει να το κάνει. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να πει η Επιτροπή που υπάρχουν αυτές οι σπάνιες αλλά υπαρκτές θρομβώσεις που δεν υπάρχουν και εκεί χορηγείται το εμβόλιο. Να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και σε αυτό το εμβόλιο γιατί είναι πολύ χρήσιμο και θα το χρησιμοποιούμε όχι εμείς μόνο, η ανθρωπότητα για πολλά χρόνια».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει οι εμβολιασμένοι με AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, απάντησε: «Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα η καλύτερη επιλογή θα είναι να προχωρήσουν και να κάνουν τη δεύτερη δόση δεδομένου ότι τα περιστατικά που αναφέραμε έχουν προκύψει μετά από την πρώτη δόση. Αν έχουμε είναι ελάχιστες μια- δύο περιπτώσεις ατόμων που εμφάνισαν θρομβώσεις μετά τη δεύτερη δόση. Στην πρώτη έκθεση του οργανισμού σε αυτό το εμβόλιο φαίνεται προκύπτει. Αν λοιπόν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο και δεν έχει προκύψει κάτι να προχωρήσει να κάνει τη δεύτερη δόση γιατί αν δεν το κάνει η ανοσία τελειώνει, η πρώτη δόση θα κρατήσει γύρω στους 3 μήνες μετά μειώνεται η ανοσία του».

«Και το άλλο είναι ότι ακόμα και αν άνοιγε για να κάνει κάποιο άλλο εμβόλιο δεν έχουμε δεδομένα τι συμβαίνει όταν ένα άτομο που έχει κάνει την πρώτη δόση με το εμβόλιο το ένα κάνει κάποιας άλλης εταιρείας τη δεύτερη δόση. Δεν υπάρχουν δεδομένα άρα η καλύτερη επιλογή θα ήταν απλώς να κάνει τη δεύτερη δόση», δήλωσε επιπρόσθετα.