100.000 Ελληνίδες και Έλληνες σηκώνουν μανίκια καθημερινά σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας. Ο εμβολιασμός αλλά και τα συμπτώματα των πρώτων ωρών γίνονται θέμα συζήτησης στις περισσότερες παρέες. «Συνήθως εντός των 10 ημερών μπορεί να έχουμε το σύνδρομο της κακουχίας. Πυρετό, δέκατα, μυαλγίες, υπνηλία αυτά τα περιμένουμε» ανέφερε ο κ. Χρουσος, μέλος της Επιτροπής εμβολιασμών.

«Μπροστά» η Pfizer, έπεται Moderna και Johnson&Johnson στο σύμπτωμα του πυρετού

Σύμφωνα με τον CDC, πόνο στο σημείο της ένεσης ένιωσαν οι 8 στους 10 μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer, οι 9 στους 10 με τη δεύτερη της Moderna, ενώ, μόλις οι 6 στους 10 με το μονοδοσικό Johnson&Johnson. Πυρετό παρουσίασε το 16% με Pfizer, το 17% με Moderna και 13% με Johnson&Johnson.

Μετά τη 2η δόση Pfizer, μόλις το 2% είχε ναυτία ή εμετό. Το ποσοστό αυτό με moderna ανέρχεται στο 21% ενώ με το Johnson&Johnson στο 16%.

Πότε τα συμπτώματα πρέπει να μας προβληματίσουν

Πέντε είναι οι σοβαρές παρενέργειες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας και ερευνώνται ως σχετιζόμενες με το εμβολιο. Τις σοβαρές αλλά εξαιρετικά σπάνιες αναφυλακτικές αντιδράσεις τις συναντούμε στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Ενώ, το γνωστό πλέον VITT, το σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία έχει συσχετισθεί κυρίως με το σκεύασμα της Astrazeneca αλλά και με το Johnson& Johnson.

Πότε μπορεί η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, «ο κανόνας ισχύει, ότι με όποιο εμβόλιο αρχίζεις με αυτό συνεχίζεις. Είναι πιο αποδεδειγμένο από τις μελέτες που έχουν γίνει και το θέμα της ασφάλειας και της ανοσογονικότητας και της προστασίας. Υπάρχουν όμως προγράμματα, μελέτες οι οποίες τρέχουν, ήδη δύο μελέτες έχουν εμφανίσει τα αποτελέσματά τους, με την ανάμειξη δύο διαφορετικών εμβολίων, αυτό το mix and match». Η ίδια εξήγησε ότι «θα το συναντήσουμε στο μέλλον, όταν θα έχει πάρει τις διαστάσεις που είναι οι σωστές από πλευράς επιστημονικής. Επί του παρόντος, η αλλαγή από την πρώτη δόση σε μία διαφορετική δεύτερη δόση γίνεται σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις. Και να σας θυμίσω ότι εξαρχής λέγαμε ότι σε περίπτωση που ένα άτομο κάνει μια σοβαρή αναφυλακτικού τύπου αλλεργική αντίδραση, η δεύτερη δόση θα γίνει με άλλου τύπου εμβολίου, όπως και οι περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο με μια δόση ενός εμβολίου κάνει αυτό που λέμε θρομβοεμβολική νόσο, , για να είμαι πιο συγκεκριμένη, με θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία, τους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου, αλλά και μεγάλα σπλαχνικά αγγεία και φλεβικά και αρτηριακά, με ή χωρίς θρομβοπενία. Επομένως παραμένουμε στο δυο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο ως το σωστό σχήμα που πρέπει να ακολουθούμε.Όποιος κάνει σοβαρή, αναφυλακτικού τύπου αλλεργική αντίδραση ή θρομβοεμβολική νόσος να κάνει τη 2η δόση με άλλο εμβόλιο», κατέληξε.

Πάρεση προσωπικού νεύρου

Με τα εμβόλια της Pfizer και Astrazeneca, έχει καταγραφεί, επίσης, πάρεση προσωπικού νεύρου, μια προσωρινή βλάβη στην κινητικότητα των μυών του προσώπου.

Η συχνότητα είναι μόλις 0,3 στις 100.000 δόσεις όπως και το σύνδρομο Guillen Barre με το εμβόλιο της Astrazeneca.

«Έπαθα έρπητα ζωστήρα μετά τον εμβολιασμό»

Στις 20 ημέρες μετά την 1η δόση εμβολίου Moderna ο 58χρονος Κυριάκος Καλαϊτζόγλου αισθάνθηκε πόνο στο γλουτό, πόνο οξύ που τον ταλαιπωρούσε επί 1 εβδομάδα. «Η ιατρική διάγνωση ήταν έρπης ζωστήρας. Ο πόνος παραμένει παρά την φαρμακευτική αγωγή και μόλις υποχωρήσουν τα συμπτώματα θα κάνει και τη 2η δόση», ανέφερε σε δηλώσεις του. Η συχνότητα της εμφάνισης του Έρπητα Ζωστήρα μετά τον εμβολιασμό με Pfizer και Moderna είναι 0,8 στις 100.000. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ο πόνος διαρκεί κατά μέσο όρο 2 έως 4 εβδομάδες.

Ήπιες παρενέργειες από τα εμβόλια (18-55 έτων)

Πόνος στο σημείο της ένεσης

Pfizer: 78% , Moderna 90%, Johnson&Johnson 59%

Πυρετός

Pfizer: 16% , Moderna 17%, Johnson&Johnson 13%

Ναυτία/εμετός

Pfizer: 2% , Moderna 21%, Johnson&Johnson 16%

Αναφυλακτικές αντιδράσεις

•Pfizer (0,5/100.000)
•Moderna (1/100.000)

Αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία

•AstraZeneca (1/300.000)

Πάρεση προσωπικού νεύρου

•Pfizer (0,3/100.000)
•AstraZeneca (0,3/100.000)

Σύνδρομο Guillen Barre

•AstraZeneca (0,3/100.000)

Αναζωπύρωση ή υποτροπή Έρπητα Ζωστήρα

•Pfizer (0,8/100.000)

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μίλησε στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο. Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στα συμπτώματα που μπορεί να έχουν οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και ποια από αυτά πρέπει να οδηγήσουν στο γιατρό.

«Στο πρώτο μισάωρο μετά τον εμβολιασμό υπάρχει το πρόβλημα της αναφυλακτικής αντίδρασης. Στα πρώτα 24ωρα μπορεί να υπάρχει ένα σύνδρομο που θυμίζει γρίπη, καταβολή, χαμηλός ή και ψηλός πυρετό, ίλιγγος, αδυναμία, ρίγος και πονοκέφαλος. Οι σοβαρές επιπτώσεις ξεκινάνε μετά την πρώτη εβδομάδα. Εκεί φοβόμαστε την θρόμβωση και τα συμπτώματα που θεωρούμε σοβαρά είναι η δύσπονα και ο πόνος στο θώρακα, ο πόνος στα κάτω άκρα, ο πόνος στην κοιλιά που δεν περνάει με φάρμακα και ο δυνατός πονοκέφαλος, μικρά αιματοματάκια και η αστάθεια.

«Όλα αυτά είναι συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στο να κάνουμε ένα τηλέφωνο στο γιατρό μας. Μην τρέξει ο κόσμος να νομίζει ότι συντρέχει λόγος ανησυχίας. Είναι μια πολύ σπάνια περίπτωση αλλά καλό είναι να διαγνωστεί έγκαιρα».