Σε ηλικία 77 χρόνων και μετά από νοσηλεία αρκετών ημερών στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, έφυγε χθες το μεσημέρι από τη ζωή ο μεγαλοβιομήχανος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.

Ο επιχειρηματίας και πατέρας των Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου, που -μεταξύ άλλων- είναι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, είχε ταλαιπωρηθεί με αρκετά προβλήματα υγείας τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του.

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ήταν γνωστός για πολλές επενδύσεις του, όπως αυτή στη Χαλυβουργική που κληρονόμησε. Εκτός των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, ήταν γνωστός για τη χρηματοδότηση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, όντας συνεχιστής της δράσης του πατέρα του, Παναγιώτη, ο οποίος είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου την ανοικοδόμησή του το 1987.

Γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1945. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και συνέχισε τις σπουδές του στην Ελβετία, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με το επιχειρείν. Εκτός από τη χαλυβουργία, δραστηριοποιήθηκε και στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας, ιδρύοντας επίσης τη ναυτιλιακή Arcadia με πέντε βαπόρια το 1998, που έφτασε να διαχειρίζεται πάνω από τριάντα.

Τα προβλήματα με την υγεία του

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ταλαιπωρήθηκε από νεαρή ηλικία από μιας σπάνιας μορφής αρθρίτιδα που εμπόδιζε την κινητικότητά του. Σε μία από τις ελάχιστες φορές που μίλησε για την ασθένειά του, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Καθημερινή», είχε πει πως: «Όταν, προ πολλών ετών, μου είπαν ότι σε λίγα χρόνια δεν θα περπατώ και δεν θα οδηγώ, ξεκίνησα να κάνω όλα όσα είχα ονειρευθεί. Έκανα μεγάλα ταξίδια στο εξωτερικό, θέλησα να γευθώ τη ζωή στον πιο δυνατό βαθμό. Διαγνώσθηκα, βλέπετε, σε πολύ νεαρή ηλικία, με μια σπάνια αρθρίτιδα που δυσκόλευε την κινητικότητά μου. Από την πρώτη στιγμή δεν το έβαλα κάτω. Πέρασα μια ολόκληρη ζωή παλεύοντας για να βγω από την ασθένεια. Επισκέφθηκα τους πιο εξειδικευμένους γιατρούς σε όλο τον κόσμο. Δοκίμασα φάρμακα που την εποχή εκείνη ήταν απαγορευμένα γιατί δεν είχαν ακόμη δοκιμασθεί. Ταξίδεψα κρυφά από όλους μόνος μου με έναν σκαραβαίο στην Ελβετία και έκανα εγχείρηση για να μου βάλουν βίδες τιτανίου, την εποχή που ήταν ακόμη απαγορευμένες στην Αμερική. Γενικά ήμουν άφοβος απέναντι στην ασθένεια και αυτό με αντάμειψε. Οι εγχειρήσεις αυτές και τα φάρμακα με ανακούφισαν σημαντικά και διευκόλυναν τη ζωή μου».

Η διαμάχη με τον αδελφό του, Θόδωρο

Το απόγευμα της Πέμπτης 7 Ιουνίου 2001 ήταν μία από τις ελάχιστες φορές που τα τελευταία εκείνα χρόνια οι αδελφοί Θεόδωρος και Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος βρέθηκαν στον ίδιο χώρο την ίδια στιγμή: στο A’ Νεκροταφείο της Αθήνας, όπου κηδευόταν ο πατέρας τους. Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, τότε πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος (κατά δύο χρόνια μικρότερος από τον αδελφό του Θόδωρο) κατηγορούσε το μεγάλο αδελφό του ότι είχε πάρει το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας, το οποίο και κακοδιαχειριζόταν. Με τις έξι αγωγές που είχε καταθέσει κατά του αδελφού του, διεκδικούσε συνολικά 3,3 δισ. δολάρια. Η διαμάχη μεταξύ τους είχε ξεκινήσει το 1990, όταν ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος παντρεύτηκε την τότε 35χρονη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννα Δασκαλάκη, και οι σχέσεις μεταξύ των δύο γόνων του Παναγιώτη Αγγελόπουλου άρχισαν σταδιακά να χειροτερεύουν. Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είχε κατηγορήσει τη Γιάννα Αγγελοπούλου για «εξωφρενική καταναλωτική δραστηριότητα».

H διαμάχη είχε συχνά ως διαιτητή τον πατέρα των δύο αδελφών, Παναγιώτη. Στις 3 Ιανουαρίου 1999, ο γηραιός βιομήχανος με δημόσια ανακοίνωσή του χώρισε την αυτοκρατορία του στα δύο. Ανέθεσε τις εντός Ελλάδος επιχειρήσεις στην ευθύνη του μικρότερου και τις εκτός Ελλάδος στην ευθύνη του μεγαλύτερου αδελφού. Στις 5 Ιανουαρίου 1999, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος δήλωνε δημοσίως ότι ο πατέρας του «προσπαθεί να προκαταλάβει τις δικαστικές εξελίξεις κατά του κακού, πράγματι, διαχειριστού, Θεοδώρου Π. Αγγελόπουλου, οικειοποιηθέντος με διάφορα τεχνάσματα τεράστια οικονομικά οφέλη, τουλάχιστον εις βάρος των δικαίων μου, συμφερόντων και της προσωπικότητάς μου».

Το 2000 ήταν έτος εκεχειρίας για τους δύο αδελφούς

Το 2000 ήταν έτος εκεχειρίας για τους δύο αδελφούς. Στις 2 Μαρτίου υπέγραψαν στη Ζυρίχη υπό το βλέμμα του πατέρα τους συμφωνία με την οποία δημιουργήθηκαν δύο μπλοκ επιχειρήσεων: Ένα στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο και ένα στο εξωτερικό με επικεφαλής τον Θεόδωρο. Τότε ο K. Αγγελόπουλος απέσυρε τις αγωγές που είχε καταθέσει ως εκείνη τη χρονική στιγμή. Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που περιγράφονται σε εκείνο το προσωπικό σύμφωνο που υπέγραψαν οι δύο αδελφοί περιλαμβάνονται η Χαλυβουργική, δεκάδες δεξαμενόπλοια τελευταίας τεχνολογίας, μονάδες επεξεργασίας χάλυβα στην Ουαλία και την Ελβετία, συμμετοχές σε τράπεζες κ.ά.

Ωστόσο, η «συμφωνία της Ζυρίχης» δεν έκλεισε όλα τα μέτωπα, καθώς ο K. Αγγελόπουλος εξακολουθούσε να απαιτεί 96 δισ. δραχμές για τη διαχείριση προσωπικής περιουσίας του από το μεγαλύτερο αδελφό του. Με αγωγή που κατέθεσε στις αρχές του 2001 ο K. Αγγελόπουλος συνέχιζε το δικαστικό πόλεμο με τον αδελφό του. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε τουλάχιστον δύο φορές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο K. Αγγελόπουλος εναντίον του αδελφού του και της συζύγου του. Το 2004 κατέθεσε ξανά αγωγή με την οποία απαιτούσε 490.000.000 δολάρια. Τότε, η πλευρά του Θεόδωρου Αγγελόπουλου απαντούσε ότι ο Κωνσταντίνος προσπαθεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα εν όψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και –κατ’ επέκταση– να δημιουργήσει πρόβλημα στην πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής.

Η κόντρα με τα παιδιά του

Οι δικαστικές διαμάχες στην οικογένεια δεν εξαντλήθηκαν σε εκείνη που ξέσπασε ανάμεσα στον Κωνσταντίνο και τον Θεόδωρο. Ύστερα από τις διαρροές που έγιναν στον Τύπο ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος επιβεβαίωσε με γραπτή δήλωσή του στις 3 Απριλίου του 2018 ότι βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τους γιους του Παναγιώτη και Γιώργο.

Φυσικά, η υπόθεση δεν τελείωσε εκεί αφού οι έγγραφες αντιπαραθέσεις συνεχίστηκαν όταν τέθηκε το ζήτημα της χρηματοδότησης της Χαλυβουργικής. Ο μεν Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος υποστήριζε ότι ήταν και είναι ο μοναδικός χρηματοδότης της επιχείρησης, ενώ από την άλλη οι γιοι του τον κατηγορούσαν ότι την έχει εγκαταλείψει και οι ίδιοι έχουν αναγκαστεί να βάλουν χρήματα από την προσωπική τους περιουσία.

Τους δύο γιους τους είχε αποκτήσει από τον πρώτο του γάμο με την Άννα-Μαρία Γ. Παπαδημητρακοπούλου. Χρόνια πριν το δεύτερο γάμο του, ήταν σε διάσταση με την πρώτη του σύζυγο.

Η νυν σύζυγος και ο «ρόλος» της στη διαμάχη

Τα βέλη των δύο παιδιών του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου έχουν στραφεί αρκετές φορές προς το μέρος της δεύτερης συζύγου του, Γέλης Παπαγιαννοπούλου. Όπως είχαν δηλώσει στο παρελθόν: «Η δημοσιοποίηση μιας ευαίσθητης προσωπικής και οικογενειακής μας υπόθεσης αποδεικνύει τον αισχρό τρόπο, με τον οποίο εκμεταλλεύονται τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του πατέρα μας, η δεύτερη σύζυγός του, Ευανθία (Γέλη) Παπαγιαννοπούλου, με την ομάδα των “συμβούλων” της, που έχει εγκαταστήσει δίπλα του». Η Γέλη Παπαγιαννοπούλου ήταν αυτή που φρόντιζε τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο. Το 2002, πραγματοποιήθηκε ο γάμος τους στο Λιμποβίσι της Αρκαδίας. Εκεί παρευρέθηκαν διάσημοι καλεσμένοι, αλλά και οι δύο του γιοι αφού ακόμη δεν είχε ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.
Ο πατέρας της Γέλης Παπαγιαννοπούλου ήταν από την Πάτρα και η μητέρα της από τη Σάμο. Ο παππούς της είχε μαγαζί με φωτιστικά στο κέντρο της Πάτρας. Φυσικά, τα παιδικά της χρόνια δεν είχαν καμία σχέση με την άνεση που θα είχε αργότερα ως σύζυγος του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.

Η περιουσία που έχτισαν ο πατέρας και ο θείος του

Η ιστορία της οικογένειας πηγαίνει πολύ πίσω. Οι ρίζες τους είναι από ένα χωριουδάκι της Αρκαδίας. Φτάνοντας στην Αθήνα τα δύο αδέρφια, Δημήτρης και Παναγιώτης, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εργοστάσιο χάλυβα στην οδό Πειραιώς. Η δολοφονία του Δημήτρη Αγγελόπουλου το 1986 από τη «17 Νοέμβρη» άφησε πίσω τον Παναγιώτη να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μόνος του χωρίς τη συμβολή του αδελφού του. Και τα κατάφερε…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time