Νέα μέτρα ελευθερίας αναμένεται να προστεθούν στην επόμενη φάση της άρσης του lockdown, ωστόσο την ίδια στιγμή οι ειδικοί προειδοποιούν για την τήρηση των μέτρων καθώς προβλέπουν πως εάν δεν περιοριστεί άμεσα ο ιός η πανδημία θα εξελιχθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ δεν αποκλείουν και νέο, 4ο κύμα.

 Σύμφωνα με τους ειδικούς, η  αποκλιμάκωση των κρουσμάτων αυτή την περίοδο, οφείλεται στον καιρό, στο  προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων που γίνεται παράλληλα με τη συνέχιση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.

 Πλέον οι επιστήμονες εστιάζονται στα νησιά με το φόβο μην αυξηθεί το ιικό φορτίο και οδηγηθούμε άμεσα πριν καλά καλά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, σε τοπικά lockdown.

 Tα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων περιμένουν το τέλος της εβδομάδας προτού εξάγουν τα συμπεράσματα τους για την πορεία της πανδημίας, αλλά και το τι θα γίνει με την μουσική στην εστίαση και την απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 12:30 τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί.

 Η ημερομηνία ορόσημο, ώστε να αποτελέσουν παρελθόν όλοι οι περιορισμοί του lockdown, φέρεται πως είναι η 15η Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά η τουριστική  περίοδος.

 Τι ανοίγει αυτή την εβδομάδα

 Το σταδιακό «άνοιγμα» της χώρας, προχωρά με σταθερά βήματα, παράλληλα με το πρόγραμμα εμβολιασμών και τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκονται σε ύφεση.

 Από σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους τα ΟΠΑΠ PLAY.

 Στις 28 Μαΐου επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.

 Την επόμενη Δευτέρα, 31 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν και τα γυμναστήρια, το πλαίσιο λειτουργίας των οποίων αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

 Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν και οι υπηρεσίες ευεξίας, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής, αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως χώροι δεξιώσεων, σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης.

 Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση, όπως και η αύξηση του αριθμού των καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσεις, στα 100 άτομα.

 Παράλληλα πλέον αυξάνεται σε τρεις από δύο που ήταν μέχρι τώρα ο επιτρεπόμενος αριθμός των επιβατών στα ταξί.

 Φόβοι για 4ο κύμα από Σεπτέμβριο

 Οι επιστήμονες ωστόσο εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι θα επακολουθήσει τον Σεπτέμβριο, εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος της πανδημίας και μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέου lockdown για να ανακοπεί η πορεία του κοροναϊού.

 Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί, τονίζουν την ανάγκη τήρηση των μέτρων προστασίας και επιμένουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

 Δεν έχει εκλείψει εξάλλου και ο φόβος για νέες μεταλλάξεις που μπορεί να μην καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια ή τα φάρμακα που μπορεί να παρασκευασθούν έως το φθινόπωρο.

 Κάτι που επισήμανε ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προειδοποιώντας ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο.

 Όπως ανέφερε το καλοκαίρι θα πέσουν τα κρούσματα αλλά είναι πιθανό τον Σεπτέμβριο να ανέβουν πάλι. «Από τον 15 Αύγουστο και μετά είναι πιθανό ότι ο ιός δεν θα έχει εξαλειφθεί». Υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα τώρα υπάρχουν δεκαπλάσια κρούσματα και ο ιός κυκλοφορεί παντού.

 «Με το καλοκαιρινό αεράκι ελπίζουμε ότι  θα πέσουν τα κρούσματα αλλά δεν θα εξαφανιστούν», είπε χαρακτηριστικά.