«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως ικανές να αρθούν στο ύψος της περίστασης και να διασφαλίσουν στο ακέραιο και στο απόλυτο τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε με δήλωσή του από τα Χανιά, όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς στα ανιστόρητα φληναφήματα του Τούρκου ομολόγου του Χαλουσί Ακάρ.

Ο ΥΕΘΑ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, επικεφαλής υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, με δήλωσή του και απαντώντας στο δημοσιογραφικό ερώτημα για το εάν είμαστε αξιόμαχοι, τόνισε – μεταξύ άλλων – τα εξής:

 «…Φυσικά και είμαστε αξιόμαχοι, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για αυτό. Πάντα ήμασταν αξιόμαχοι, απλά η προσπάθεια που συνεχίζεται και εξελίσσεται και αποδίδει καρπούς είναι να καταστούμε ακόμα περισσότερο αξιόμαχοι.

Δεν έχει να κάνει μόνο με αγορές καινούριων εξοπλιστικών συστημάτων ή την αναβάθμιση και ολοκληρωμένη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων που είναι αρκετά, αλλά και με παρεμβάσεις για να αναβαθμιστεί και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που άλλωστε αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά, τον πολλαπλασιαστή ισχύος όπως λέμε. Έχουμε κάνει αρκετά προς τις κατευθύνσεις αυτές μέσα σε δύο χρόνια.

Η δουλειά και το καθήκον για τη χώρα μας, σαν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπό τις εντολές και την έγκριση του Πρωθυπουργού, είναι να πράξουμε τα δέοντα ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν ακόμα καλύτερα τη δουλειά τους, όπως ξέρουν και μπορούν.

Και ευκαιρία είναι σήμερα να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως ικανές να αρθούν στο ύψος της περίστασης και να διασφαλίσουν στο ακέραιο και στο απόλυτο τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο ίδιος απαντώντας στο ερώτημα περί του ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στην καρδιά του Ελληνικού λαού, επισήμανε – μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντοτε παρούσες. Επειδή είναι -όπως μου αρέσει να λέω- μια αποτελεσματική και καλοδουλεμένη μηχανή με αίσθηση καθήκοντος, απόλυτο εξοπλισμό και άρτια εκπαίδευση, γι’ αυτό παράγει έργο και φέρνει αποτέλεσμα. Αυτό έχει αντίκτυπο όσον αφορά την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού. Απλά, όπως καταλάβατε άλλη μια φορά, δική μας δουλειά είναι να τους δώσουμε τα μέσα για να κάνουν ακόμα καλύτερα τη δουλειά τους. Ξέρουν και μπορούν να την κάνουν».

Οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 80 ετών από τη Μάχη της Κρήτης θα ολοκληρωθούν σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, όπου παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης θα πραγματοποιηθούν διελεύσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 της 115 Πτέρυγος Μάχης, σε σχηματισμό με το ακροβατικό Σμήνος “Red Arrows” της RAF.

Στις σημερινές επετειακές εκδηλώσεις στα Χανιά για τη Μάχη της Κρήτης, εκτός του ΥΕΘΑ και του Α/ΓΕΝ, παρέστησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στέλιος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, Μανούσος Βολουδάκης, Βασίλης Διγαλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, αιρετοί της Αυτοδιοικήσεως πρώτου και δευτέρου βαθμού, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και αξιωματούχοι ξένων χωρών.