Μάχη για δεύτερη ημέρα με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες για να οριοθετήσουν την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Σχίνο το βράδυ της Τετάρτης και έχει φτάσει πλέον στα Μέγαρα Αττικής.

Οι αναζωπυρώσεις σε ολόκληρο το πύρινο μέτωπο είναι συνεχείς, με το έργο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής να δυσχεραίνει από το ανάγλυφο της περιοχής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς και οι εστίες της φωτιάς είναι πολλές και διάσπαρτες.

Ωστόσο, μετά το βράδυ της Πέμπτης όπου το έργο των πυροσβεστών δυσχαίρεναν οι ριπές των ανέμων που έφταναν ακόμα και στα 8 μποφόρ, σήμερα η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη.

Πολλά τα μέτωπα

Νωρίτερα ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, βρέθηκε στον οικισμό Παπαγιαννέικα για αυτοψία. Σύμφωνα με όσα είπε, «έχουμε διάφορα μέτωπα, τα έχουμε μαζέψει, όμως το ανάγλυφο δεν βοηθάει», σημειώνοντας πως όλες οι επίγειες δυνάμεις, μαζί με τα εναέρια μέσα βρίσκονται εκεί και επιχειρούν.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη συγκεκριμένη περιοχή, «νομίζω όμως ότι όλα θα πάνε καλά» είπε και τόνισε πως το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση. «Όμως δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι είναι οριοθετημένη αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να δίνουν τη δική τους μάχη με τις φλόγες.



Στάχτη 50.000 στρέμματα στα Γεράνεια Όρη

Η μεγάλη φωτιά που δύο μέρες τώρα καίει Κορινθία και πέρασε την Αττική, άφησε πίσω της βιβλική καταστροφή. Δύο 24ωρα κόλαση, δύο εφιαλτικές νύχτες. Οι εικόνες απο το πυροσβεστικό όχημα που βρίσκεται μέσα στο πύρινο μέτωπο στο Χάνι Δερβενίου συγκλονίζουν. Περισσότερα από 50.000 στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν στάχτη, ενώ σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η φωτιά «περπάτησε» 10 χιλιόμετρα

Σύμφωνα με τις Αρχές, η φωτιά άρχισε από το εγκληματικό λάθος κατοίκου της περιοχής, ο οποίος έκαψε κλαδιά στον ελαιώνα το βράδυ της Τετάρτης. Η δύναμη του αέρα που έφθανε τα 8 μποφόρ στην περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλωθεί σε μήκος 15χλμ πριν προλάβουν να αντιδράσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η εικόνα από το δορυφόρο σοκάρει, καθώς ακόμα και από το Διάστημα φαίνεται η τεράστια κατατροφή. Οι κάτοικοι των οικισμών που βρίσκονται στην περιοχή, σε απόγνωση, έτρεχαν προς τη θάλασσα για να γλιτώσουν.

Οι φλόγες έφθασαν περίπου 6 χιλιόμετρα έξω από τα Μέγαρα με κατοίκους των οικισμών Άη Γιάννη και Παρασκευά να βρίσκουν καταφύγιο στο γήπεδο της πόλης.

Εκκενώθηκαν δέκα οικισμοί

Τέσσερις φορές ενεργοποιήθηκε το 112, ειδοποιώντας τους κατοίκους να αφήσουν τα σπίτια τους και να βρουν ασφαλές μέρος. Το ίδιο έκαναν και οι δυνάμεις της Αστυνομίας, που πόρτα-πόρτα εκκένωναν εξοχικά σπίτι και μόνιμες κατοικίες.

Από τη νύχτα της Τετάρτης εκκενώθηκαν σταδιακά οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Σπάρτα, Αιγειρούσες-Ντουράκος, Χάνι Δερβενίου, Άνω και Κάτω Πευκενέα, και οι Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού, και Αγίας Παρασκευής.

Επικίνδυνη αναζωπύρωση στα Μέγαρα

Στη θέση Παπαγιαννέικα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Μεγάρων, το μέτωπο αναζωπυρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 της Παρασκευής. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έριξαν όλη τους τη δύναμη στο σημείο, ενώ εκκενώθηκε ο οικισμός.

Καταστροφή σε μοναστήρι

Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής στο Μάζι Μεγάρων κοιτάζει απαρηγόρητος την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκαλεσε η φωτιά στο μοναστήρι. Ιερά κείμενα, εικόνες, ακόμα και τοιχογραφίες, παραδόθηκαν στις φλόγες.

Στο παρεκκλήσι των Αρχαγγέλων, δεν έχει σωθεί τίποτα, ενώ ακόμα οι φλόγες δεν έχουν σβήσει. Η μεγάλη φωτιά παραμένει σε πλήρη εξέλιξη με πολλές ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τη μεγάλη πυροσβεστική δύναμη και τους εθελοντές που συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης.

Κάτοικοι με λάστιχα στα χέρια προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Όπως λένε, το νερό στα οχήματα της πυροσβεστικής έχει τελιεώσει, με τους ίδιους να έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες. «Αυτά τα πράγματα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, κάθε χρόνο είναι η πυροσβεστική απροετοίμαστη”, λέει ο αγανακτισμένος κάτοικος, προσπαθώντας να σώσει την περιουσία του. Έχει καεί ό,τι είχε απομείνει απο τα Γεράνεια. Η πράσινη ανάπτυξη, έγινε μαύρη», καταλήγει.

Νύχτα αγωνίας και τρόμου


Εφιαλτική νύχτα σε Κορινθία και Μέγαρα. Οι σειρήνες ούρλιαζαν όλη τη νύχτα προκειμένου να απομακρύνουν τους κατοίκους των οικισμών.

«Φύγετε, κινδυνεύετε»

Περιπολικά της Αστυνομίας από τα μεγάφωνα ειδοποιούσαν ξανά και ξανά τους πολίτες ότι κινδυνεύουν. «Μας είπαν να απομακρυνθούμε… τώρα θα μείνω στο αυτοκίνητο… δεν έχω αλλού να πάω» σημείωσε ένας κάτοικος της περιοχής.

Οι κάτοικοι ανήμποροι να αντιδράσουν, έβλεπαν τις τεράστιες φλόγες να κατακαίνε τις περιουσίες και τα νοικοκυριά τους. «Ήταν 700 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο… τρέχαμε… καταστροφή τώρα» σημείωσε ένας άλλος.

Ολονύχτια μάχη

Οι εστίες της φωτιάς αμέτρητες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δόθηκε τιτάνια μάχη σε πολλούς οικισμούς. Η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη και έφτασε μια ανάσα από τα Μέγαρα. Πυροσβέστες και κάτοικοι έδωσαν μάχη όλο το βράδυ με τις φλόγες, σε δύσκολες συνθήκες αφού οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν ισχυροί και η περιοχή δύσβατη.


Τιτάνια μάχη του συνόλου των εναέριων μέσων κατάσβεσης

Για την κατάσβεση της φωτιάς διατέθηκαν όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα της χώρας. Τυχερές αλλά και άτυχες στάθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσον αφορά στην αεροπυρόσβεση στη μάχη με τις φλόγες στα Γεράνεια Όρη. Και αυτό γιατί η χρονική συγκυρία που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά αλλά και το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία άλλη φωτιά σε ολόκληρη τη χώρα, έδωσε την ευκαιρία της χρήσης του συνόλου των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων πτητικών μέσων πυρόσβεσης χρησιμοποιήθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη. Τα 8 Canadair CL 215 και 415 της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν περισσότερες από 30 εξόδους, καταγράφοντας συνολικά 90 ώρες πτήσης με συνεχείς ρίψεις νερού.

Στην πυρόσβεση συμμετείχαν επίσης 10 αεροσκάφη PZL, δύο ελικόπτερα Chinook της Αεροπορίας Στρατού, αλλά και το ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η μεγάλη ατυχία για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς με τα εναέρια μέσα έγκειται στο γεγονός ότι επίσημα η αντιπυρική περίοδος ξεκινά στις 25 Μαΐου.

Από Ιούνιο οι ενισχύσεις

Η χώρα έχει συνάψει συμβάσεις για την ενοικίαση 29 εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Για πρώτη φορά στην χώρα θα επιχειρήσει για όλη την αντιπυρική περίοδο το θηριώδες ρωσικό αμφίβιο πυροσβεστικό τζετ Beriev Be-200 που μπορεί να μεταφέρει 12 τόνους νερού ή επιβραδυντικού υγρού.

Στη μάχη με τις φλόγες θα βρίσκονται και 10 ελικόπτερα βαρέου τύπου Ericsson και 12 μεσαίου τύπου ρωσικά ελικόπτερα M-8. Για πρώτη φορά ναυλώνονται και έξι ελικοφόρα αμφίβια αεροσκάφη Air-Tractor αμερικανικής κατασκευής, τα οποία εκτός από πυρόσβεση θα εκτελούν και επιχείρησεις επιτήρησης.

Η Πολεμική Αεροπορία από αρχές Ιουνίου θα έχει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα 14 από τα γερασμένα αλλά αξιόμαχα Canadair 215 και 415 καθώς και 19 PZL. Η Αεροπορία Στρατού έχει διαθέσει τρία ελικόπτερα Chinook, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει στην διάθεσή της δύο Super Puma και τρία ελαφρά ελικόπτερα BK117.

Στάχτη οι κόποι μιας ζωής


Ό,τι αποκτήθηκε με κόπους μιας ζωής, έγινε στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά. Η φωτιά ήταν απέναντι και ξαφνικά βρέθηκε στις αυλές των σπιτιών τους. Ίσα που πρόλαβαν να μαζέψουν τα απαραίτητα και να φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους.

Κρανίου τόπος, εικόνες αποκαρδιωτικές. Το πρώτο φως της ημέρας φανέρωσε το μέγεθος της καταστροφής, ό,τι απέμεινε χωράει πια στην καρότσα ενός αυτοκινήτου.

Ο Αντώνης ανακαίνισε το σπίτι για να γίνει η μόνιμη κατοικία του, η φωτιά όμως είχε άλλα σχέδια. Οι αναμνήσεις μιας ζωής έγιναν στάχτη. Έπιπλα, οικοσκευές, παράθυρα που λίγες μέρες πριν είχαν θέα στο δάσος.

Άλλοι, έχασαν τα σπίτια τους κι άλλοι τις παραθεριστικές κατοικίες, περίμεναν πως και πως το καλοκαίρι για να τις επισκεφτούν. Ανάμεσα στους πυρόπληκτους και η τραγουδίστρια Μπέσυ Αργυρακη, το σπίτι της οποίας κάηκε ολοσχερώς.

Ο Ηλίας στέκεται μπροστά στο σπίτι των πεθερικών του. Είναι μεγάλοι άνθρωποι, έφυγαν για να σωθούν κι ακόμη δεν έχουν δει τι άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Τα χέρια τους και τα πρόσωπά τους, μαύρα από τις στάχτες, ζώα και σπαρτά χάθηκαν, χάθηκε το δάσος, το οξυγόνο τους.

Άλλο ένα δύσκολο βράδυ για τους κατοίκους. κάποιοι θα το περάσουν μέσα στα αυτοκίνητα. Ευχή όλων να μη θεριέψει το βράδυ φωτιά, να σταματήσει να καίει τις περιουσίες τους, για να ξεκινήσουν και πάλι από την αρχή.


Ανησυχία για το μαύρο νέφος

10 φορές πιο τοξική είναι η ατμόσφαιρα σύμφωνα με τους επιστήμονες με την στάχτη της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Κορινθία να εξαπλώνεται. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική ακόμα και σε αποστάσεις χιλιομέτρων από το μέτωπο της φωτιάς. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές. Σύννεφα καπνού και στάχτης τύλιξαν την Αττική και έφτασαν μέχρι και τις Κυκλάδες.

Το υπουργείο Υγείας, με σαφής οδηγίες προς τους πολίτες, συνέστησε να σταματήσουν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, να περιορίσουν τον χρόνο παραμονής εκτός σπιτιού και κυρίως τα άτομα αυξημένου κινδύνου. Όσοι βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους θα πρέπει να έχουν πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Τεράστιες οι επιπλώσεις στο περιβάλλον

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχίνου, αναμένεται να είναι μεγάλες όπως εξηγεί στο MEGA ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Οι ειδικοί προβλέπουν πως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι πολλές.

«Θα έχουμε μεγάλη διάβρωση των εδαφών, σημαντικές κατολισθήσεις, ροές εδαφών και ροές κορημάτων καταμήκος των ρεμάτων της περιοχής και βέβαια όλα αυτά θα καταλήξουν στο θαλάσσιο περιβάλλον που και εκεί θα υπάρξει μια τεράστια μόλυνση δεδομένο ότι θα παρασυρθούν και τα υλικό της καύσης».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν παρεμβάσεις πολύ συγκεκριμένες σε ευαίσθητα σημεία του γαιοπεριβάλλοντος της περιοχής, έτσι ώστε να αναστέλλουν οι επιπτώσεις που θα έχουμε στο περιβάλλον.