Τιτάνια μάχη με την πύρινη λαίλαπα δίνουν οι πυροσβέστες για να οριοθετήσουν την μεγάλη πυρκαγιά που για δεύτερο 24ωρο μαίνεται σε Κορινθία και Αττική.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά παραμένει σε εξέλιξη και η εικόνα του μετώπου δεν παρουσιάζει κάποια αλλαγή προς το παρόν. Στα Γεράνεια η Πυροσβεστική δίνει μεγάλο αγώνα με τις φλόγες, καθώς το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις των πύρινων μετώπων που καίνε σε διάσπαρτα σημεία, ενώ μετά από σχετική εντολή, εκκενώθηκε ο οικισμός Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα, όπου βρέθηκε νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς.


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, βρέθηκε στον οικισμό Παπαγιαννέικα για αυτοψία.

Σύμφωνα με όσα είπε, «έχουμε διάφορα μέτωπα, τα έχουμε μαζέψει, όμως το ανάγλυφο δεν βοηθάει», σημειώνοντας πως όλες οι επίγειες δυνάμεις, μαζί με τα εναέρια μέσα βρίσκονται εκεί και επιχειρούν.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη συγκεκριμένη περιοχή, «νομίζω όμως ότι όλα θα πάνε καλά» είπε και τόνισε πως το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση.

«Όμως δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι είναι οριοθετημένη αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να δίνουν τη δική τους μάχη με τις φλόγες.


Διάσπαρτες εστίες


Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επικεντρώνονται κυρίως σε δύο μέτωπα, αυτό στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος και στο Χάνι Δερβενίου.
00_01_20-05-2021_alepochori_sooc1621501684

Όσον αφορά τους ανέμους, αυτή τη στιγμή πνέουν με ένταση περίπου 4-5 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στο σημείο επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς επίσης όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα διατέθηκαν στην πυρόσβεση (το ΜΕΤΠΕ, 8 Α/Φ, 10 PZL, 1 Σινούκ, 2 E/Π για συντονισμό από αέρος).
00_01_20-05-2021_alepochori_sooc1621501684__1_
11_01_photo_21-5-21__11_04_55_sooc1621581925
11_01_photo_21-5-21__11_04_55_sooc1621581925__2_
11_01_photo_21-5-21__11_04_55_sooc1621581925__4_

Στην προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, υδροφόρες ΟΤΑ & εθελοντές πυρ/στες. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Τεράστια οικολογική καταστροφή 


Σοκαριστική είναι εικόνα της μεγάλης καταστροφής στην Κορινθία που άφησε πίσω της η φωτιά που ξεκίνησε πριν δύο μέρες στο Σχίνο και έκαψε χιλιάδες στρέμματα δασική έκτασης και «ρίμαξε» δεκάδες σπίτια στη γύρω περιοχή.

Το μέγεθος της καταστροφής απαθανάτισε, ο ένας από τους δύο ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-2 που πέρασε το πρωί της Πέμπτης πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς που μαινόταν στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με την δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus – EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 20/05. Η εκτίμηση αυτή έγινε πριν από την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.

890


Έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα

Σε μία ημέρα ωστόσο, ο αριθμός αυτός σχεδόν διαπλάστηκε, καθώς σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, η καμένη γη εξαιτίας της πυρκαγιάς στον Σχίνο Κορινθίας ξεπέρασε τα 40.000 στρέμματα, σύμφωνα με το σύστημα Copernicus.



«Είκοσι ένα χρόνια είχε να ξεσπάσει πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους, με παρόμοιες καιρικές συνθήκες, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή 20 Μαΐου, όπως αυτή που εκδηλώθηκε προχθές στον Σχίνο Κορινθίας», τόνισε ο υφυπουργός.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν πολλά τα μέτωπα και δόθηκε μεγάλη μάχη σε πολλούς οικισμούς, μάλιστα σε κάποιους από αυτούς πέρασε από μέσα, όπως είπε.



Ακόμη ανέφερε ότι έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, αλλά και προς την πόλη των Μεγάρων. «Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ και οι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημα» υπογράμμισε και σημείωσε ότι κατά την πρώτη ημέρα, η πύρινη λαίλαπα τη ημέρα «περπάτησε» 10,3 χλμ.

Σημειώνεται, ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα.