Είναι το πρώτο περιστατικό περικαρδίτιδας που ερευνάται στη χώρα ως παρενέργεια του εμβολίου Pfizer. «Για μένα όλο αυτό είναι από το εμβόλιο και δεν είναι ότι ξαφνικά συμβαίνει κάτι άλλο. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι από το εμβόλιο» σημείωσε η Ιωάννα Αλυσανδράτου μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή LIVE NEWS.

Το χρονικό του γεγονότος

Στις 23 Απριλίου, η Ιωάννα Αλυσανδράτου ποζάρει με το σήμα της νίκης κατά την πρώτη δόση του εμβολίου της. Στις 17 Μαΐου επανέρχεται δριμύτερη για τη δεύτερη δόση. Τίποτε δεν προϊδέαζε το τι θα επακολουθούσε τις επόμενες ώρες. «Από την επόμενη ημέρα ξεκίνησαν τα συμπτώματα. Ξεκίνησε ο πυρετός, η κατάπτωση, ο πόνος, η μυαλγία και καταλήξαμε στον οξύ πόνο με ένα έντονο ταυτόχρονο κάψιμο στο στήθος το οποίο παρέπεμπε ότι υπήρχε πιθανότητα εμφράγματος» πρόσθεσε.

Ο έντονος πόνος στο στήθος και η δυσχέρεια στην αναπνοή την οδηγούν στα επείγοντα του Ωνάσειου. Περικαρδίτιδα η διάγνωση των γιατρών. Η ασθενής επέστρεψε σπίτι της με την κατάλληλη αγωγή ενώ, η ιατρική της παρακολούθηση θα είναι καθημερινή.

«Να μην εφησυχαστούμε»

Η Ιωάννα Αλυσανδράτου είναι ιδιαίτερα δραστήρια στον χώρο της υγείας, όντας πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου ασθενών με πνευμονική υπέρταση. «Αν δεν ήμουν ένας ασθενής που είχα ένα θέμα υγείας κι ήμουν ένας άνθρωπος που ήμουν υγιής, μπορεί να μην πήγαινα στο νοσοκομείο. Μπορεί να είμαι το πρώτο που είχε τόσο οξύ πόνο και όλοι οι άλλοι να θεωρούσαν ότι είχαν ένα στομαχόπονο, κάτι άλλο καταλάβατε και να μην συνέτρεξαν σε κάποια κλινική» συμπλήρωσε η κυρία Αλυσανδράτου.

Ο λόγος που δημοσιοποίησε την περιπέτεια της υγείας της μέσω των social media ήταν, όπως λέει, για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να μην εφησυχάζει. «Θεωρώ ότι ήταν υποχρέωση μου όχι για την ομάδα που εκπροσωπώ αλλά για όλους τους ανθρώπους που εμβολιάζονται να γνωρίζουν ότι υπάρχει κι αυτή η πιθανότητα, μην το αμελούμε» συμπλήρωσε.

Η κίτρινη κάρτα της έχει αποσταλεί στον ΕΟΦ με το Ωνάσειο να επισημαίνει πως η χρονική σύνδεση με τον εμβολιασμό της δεν σημαίνει και αιτιολογική σύνδεση. Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ 62 περιπτώσεις περικαρδίτιδας ελέγχονται ως πιθανές παρενέργειες του εμβολίου Pfizer.

«Τα νέα είναι καλά, από την άποψη της στασιμότητας, γιατί η περικαρδίτιδα δεν είναι κάτι που φεύγει από τη μία στιγμή στην άλλη» ανέφερε η Ιωάννα Αλυσανδράτου μιλώντας ζωντανά στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει την αγωγή που της έχουν χορηγήσει οι γιατροί και θα επανελεγχθεί σε μια εβδομάδα. «Δεν σχετίζεται καθόλου με το θέμα της πνευμονικής υπέρτασης την οποία έχω» τόνισε η κυρία Αλυσανδράτου, προσθέτοντας: «Στον πρώτο εμβολιασμό δεν είχα κανένα σύμπτωμα, τα συμπτώματα ξεκίνησαν 24 ώρες μετά το δεύτερο εμβολιασμό μου. Εγώ θεωρώ δεδομένο ότι σχετίζεται ο εμβολιασμός, γιατί είμαι άνθρωπος που εξετάζεται συχνά».

Τέλος, μίλησε για τα συμπτώματα που ένιωσε και την οδήγησαν στο νοσοκομείο. «Το σύμπτωμα που βίωσα εγώ ήταν ένας αρκετά έντονος πόνος στο στήθος, σαν να πάθαινα έμφραγμα, αλλά οι γιατροί μου είπαν ότι μπορεί κάποιος να μην αντιμετωπίσει τέτοιο πόνο και να νομίζει ότι δεν είναι κάτι σοβαρό» κατέληξε.

Δείτε το σχετικό βίντεο:




Χρούσος: «Δεν είναι θανατηφόρο νόσημα»

O κ. Χρούσος, ερωτηθείς για το αν η περικαρδίτιδα που υπέστη ασθενής μετά τον εμβολιασμό τηςμ ε τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, είναι μια σοβαρή παρενέργεια,  τόνισε πως ναι, είναι. «Ευτυχώς το κατάλαβε γρήγορα, πήγε στο νοσοκομείο γρήγορα και θα περιμένουμε λίγες μέρες ώστε σιγά σιγά να απορροφηθεί το υγρό».

«Αν κάποιος καθυστερήσει, υπάρχει πιθανότητα να μαζευτεί πολύ υγρό στην καρδιά και να την εμποδίσει να ασκήσει τη λειτουργία της. Είναι μια πάρα πολύ σπάνια επιπλοκή. Αν είναι επιπλοκή του εμβολίου που μάλλον είναι, διοτί σχετίζεται, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα. Έχουν παρατηρηθεί με τα εμβόλια mRNA περικαρδίτιδες, μυοκαρδίτιδες», υπογράμμισε. «Στην Ελλάδα είναι το πρώτο, στο Ισραήλ είχαν περισσότερα. Στα 5 εκατ. είχαν 62 περιπτώσεις. Στην έρευνά τους δεν περιέγραψαν απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Αναφορικά στις δύο περιπτώσεις γυναικών στην Κρήτη ο κ. Χρούσσος ανέφερε πως «μπορεί να είναι από εμβόλιο, μπορεί να είναι και συμπτώσεις. Θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα εμβολίων. Τα βλέπουμε αυτά αφού πρώτα γίνει η διαπίστωση από το τμήμα φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ».