Πολύ σοβαρή  είναι η κατάσταση με τη μεγάλη φωτιά που καίει για σχεδόν 24 ώρες στην Κορινθία, με τρεις νέους οικισμούς να εκκενώνονται νωρίς το βράδυ της Πέμπτης.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά βρίσκεται 2 μόλις χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Μεγάρων, με δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού αλλά και του Λιμενικού να βρίσκονται επί ποδός. Νωρίτερα, και η κατάσταση έξω από το Χάνι Δερβένι, κοντά στην περιοχή Κοκκιναρέα, παρέμενε ανεξέλεγκτη. Πυροσβεστικές δυνάμεις αποχώρησαν από το σημείο καθώς η ένταση των ανέμων είναι πολύ μεγάλη.

Το μέτωπο που καίει ακόμα στην περιοχή βρίσκεται σε σημείο που έχει ένα πευκώδες δάσος ενώ από την απέναντι πλευρά υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες και κατευθύνεται και προς κατοικημένες περιοχές ενώ οι ισχυροί άνεμοι που αναμένονται το βράδυ πρόκειται να δυσκολέψουν το έργο της πυρόσβεσης. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φυλακτό, αντιδήμαρχο Μεγαρέων, ο οποίος βρίσκεται στον Ντουράκο, η φωτιά έφτασε 500 μέτρα από τη θάλασσα.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης, με όλες τις δυνάμεις τώρα να επιχειρούν ώστε να γλυτώσει τα χειρότερα η πόλη των Μεγάρων.

Λίγο μετά τις 20:30 ενεργοποιήθηκε εκ νέου το 112, μέσω του οποίου συστήθηκε στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, όπως απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Οι φλόγες έφτασαν μέσα τον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε εσπευσμένα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι και δόθηκε εντολή να επέμβει ο στρατός για να απεγκλωβιστούν άτομα με αναπηρίες.

5307165
5307161


Η πυρκαγιά ήταν τόσο δυνατή που δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς υπήρχε κίνδυνος εγκλωβισμού τους.

Σημειώνεται ότι τα σχολεία αύριο στα Μέγαρα θα παραμείνουν κλειστά.



Η ανακοίνωση προς τους κατοίκους


Σε συνέχεια προηγούμενων μηνυμάτων σχετικά με την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Σχίνου Κορινθίας και λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, συστήνεται στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, όπως απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

«Πνίγηκε» στον καπνό η Αττική

Νύχτα τρόμου για τους κατοίκους της Κορινθίας η χθεσινή και η σημερινή λόγω του πύρινου μετώπου που μαίνεται ανεξέλεγκτα από χθες το βραδύ στο χωριό Σχίνο Κορινθίας από οπού ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά. Γρήγορα οι φλόγες λόγω του αέρα έφτασαν στη Μαυρολίμνη, και επεκτάθηκαν και στο Αλεποχώρι.

Την επόμενη μέρα φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής. Το παρθένο δάσος της περιοχής καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ κάηκαν και πολλές εξοχικές κατοικίες .

5307567_2
5307568_2


Χωρίς ρεύμα


Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Η φωτιά στην Κορινθία ξεκίνησε από έναν ελαιώνα και γρήγορα εξαπλώθηκε σε δασώδη περιοχή.. Το σημειο είναι γεμάτη πεύκα και οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τη θάλασσα καίγοντας ακόμη και βάρκες! Λόγω των ισχυρών ανέμων στάχτες και καπνοί έφτασαν μέχρι και το κέντρο της Αθήνας ενώ οι καπνοί είναι ορατοί μέχρι και σε νησιά των Κυκλάδων αλλά και την Ικαρία.

Λίγη ώρα μετά τις μετά τις 4 τα ξημερώματα οι κάτοικοι στους οικισμούς Σχίνο, Βαρδακιες , Αγία Σωτήρα, , Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά ειδοποιήθηκαν από την αστυνομία και την πυροσβεστική, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους . Εκκενώθηκαν και δύο μοναστήρια του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής. .

Στις 3 τα ξημερώματα η φωτιά έφτασε κοντά στα Μέγαρα . Με μήνυμα από το 112 ειδοποιήθηκαν στις 13.45 όλοι οι πολίτες που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή Χάνι, Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή.

Λίγη ώρα αργότερα με δεύτερο μήνυμα στο 112 η Πολιτική Προστασία ενημέρωνε τους κατοίκους του οικισμού Αιγειρούσες- Ντουράκος να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους .

Στο σημείο της πυρκαγιάς έχει σταλεί ειδικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής το οποίο ερευνά το ενδεχόμενο του εμπρησμού, καθώς η μεγάλη φωτιά ξέσπασε βράδυ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα…

5307158
5307159


«Πνίγεται» η Αττική

Από νωρίς το μεσημέρι ένα πυκνό πέπλο καπνού σκέπασε τον αττικό ουρανό. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Η στάχτη βρισκόταν παντού.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συστήνει μέτρα σε ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα, κάνει έκκληση σε άτομα υψηλού κινδύνου να παραμείνουν μέσα.

Παράλληλα γίνονται συστάσεις και στον γενικό πληθυσμό. Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονή τους σε αυτούς.


Tρομαγμένοι οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι, ανήμποροι να σταματήσουν τη φωτιά που ξεκίνησε μέσα στη νύχτα, προσπάθησαν να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στη θάλασσα αφού ο πρόσφατος εφιάλτης της πυρκαγιάς στο Μάτι προκαλεί ακόμα τρόμο στους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί.

Επίσης, σήμερα το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων – Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, για να μην κινδυνέψουν πολίτες, αλλά και για να κινούνται ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στα μέτωπα

265 πυροσβέστες έχουν ριχθεί στη μάχη με τις φλόγες και συνεχώς ενισχύονται και από δυνάμεις από την Αθήνα. Τη μάχη δίνουν εναέρια μέσα και εθελοντές. Το πρωί δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά σπίτια στα δυτικά και νότια του Αλεποχωρίου.

Εντολή εκκένωσης του Αλεποχωρίου δόθηκε λίγο μετά τις 16:00 την Πέμπτη. Η αστυνομία καλούσε τους κατοίκους του χωριού μέσω των μεγαφώνων των περιπολικών να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα. 


nps011081621533494__1_
nps011081621533494__2_
nps011081621533494__3_
nps011081621533494


Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην περιοχή

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, λόγω της πυρκαγιάς διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων:


  • Στη διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα προς Σχίνο.
  • Στο ύψος του 21ου χιλιομέτρου της επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι.
  • Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι.
  • Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα.
  • Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου από το ύψος του Βενζινάδικου ΕΚΟ, ρεύμα προς Αλεποχώρι.
  • Στην οδό Χανίων, από το ύψος του Αγίου Ιερόθεου, ρεύμα προς Χάνι, περιοχή Κρύα Βρύση.
  • Στην οδό Μοράβα από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι.
Επίσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων- Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Δύσκολη η νύχτα


Οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω στην περιοχή της Κορινθίας ενώ μέσα στη νύχτα θα φτάσουν μέχρι και τα 7 ίσως και 8 μποφόρ, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννης Καλλιάνο. Άρα θα έχουμε βορειοδυτικούς ανέμους και άρα θέτουν σε κίνδυνο περιοχές όπως η Άγιοι Θεόδωροι, η Κινέτα και τα Μέγαρα, όπου αναμένεται να επεκταθεί εκεί η φωτιά.

Τα στατιστικά στοιχεία τις τελευταίες ώρες δεν είναι θετικά για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αύριο θα συνεχίσουν οι σφοδροί άνεμοι, με τον μετεωρολόγο να συνιστά προσοχή στις πυρκαγιές κυρίως σε Πήλιο, Σποράδες, Εύβοια.


 

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Σχινό και Αλεποχώρι


Η φωτιά που ξεκίνησε από χτες το βράδυ στο Σχίνο Κορινθίας συνεχίζει να καίει εδώ και ένα 24ωρο. Σπίτια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες ενώ έχουν εκκενωθεί οικισμοί.

Οι άνεμοι πνέουν δυνατά και αυτό που θέλουν να αποτρέψουν οι Αρχές είναι να φτάσει η φωτιά στην Αττική. Η νύχτα στο σημείο έχει γίνει μέρα από τα πύρινα μέτωπα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φλόγες και φωτιά, όχι απλώς καπνός. Η φωτιά κατακαίει δασική έκταση κατεβαίνοντας προς το παραλιακό μέτωπο, ενώ απειλήθηκαν και κατοικίες.

Οι οικισμοί Παρασκευά και Άη Γιάννη ήταν αυτοί που απειλήθηκαν πρώτοι και εκκενώθηκαν αμέσως από την Πυροσβεστική. Η φωτιά είναι αρκετά επικίνδυνη καθώς αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Οι άνθρωποι με τις τσάντες και τα κατοικίδια τους έτρεχαν να σωθούν.

Ο κοινοτάρχης του Σχίνου, Δημήτρης Λάμπρου, μίλησε στο MEGA για τις δύσκολες αυτές ώρες περιγράφοντας την «πύρινη κόλαση». Η καμένη έκταση σύμφωνα με τον ίδιο ξεπερνάει τα 20.000 στρέμματα.

Όπως αναφέρει έχουν καεί και κάποιες κατοικίες στις Βαμβακιές, τη Μαυρολίμνη, ενώ αύριο το πρωί θα γίνει καταγραφή των ζημιών.