Εικόνες καταστροφής σημειώθηκαν στον Σχίνο Κορινθίας μετά τη φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα και δεν απειλήθηκε καμία ανθρώπινη ζωή, ωστόσο κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες, κάηκαν μέχρι και βάρκες ενώ ο δρόμος μοιάζει εφιαλτικός.

Πρόκειται, άλλωστε, για έναν δασικό πνεύμονα που περιλαμβάνει 2.000 εξοχικές κατοικίες και περίπου 300 μόνιμους κατοίκους.

Η φωτιά επεκτάθηκε σε μήκος μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων και είχε κατεύθυνση προς το Αλεποχώρι.

Δείτε τις εικόνες


Δείτε το βίντεο


Σε ύφεση η φωτιά

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, «Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ύφεση. Προσπαθούμε τμηματικά να τη σβήσουμε, γιατί είναι μια μεγάλη φωτιά που εξελίχθηκε μέσα σε δάσος με πεύκα»,

Αν και ακόμα τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα, ο κ. Βαθρακογιάννης σημείωσε ότι ξεκίνησε μέσα από έναν ελαιώνα.

Πρόσθεσε ότι έχουν κινητοποιηθεί στο σημείο δυνάμεις από όλη την Ελλάδα, καθώς το ανάγλυφο της περιοχής είναι δύσκολο «και θέλω να εξαλείψω κάθε κίνδυνο αναζωπύρωσης».

Τέλος, σημείωσε ότι κάποια σπίτια που βρίσκονταν μέσα στους ελαιώνες υπέστησαν ζημιές, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή.



Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί προληπτικα έξι οικισμοί ενώ, όπως επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι, έχουν καεί και σπίτια.

Από νωρίς το χάραμα στη μάχη ρίχθηκαν και τα εναέρια μέσα, τα οποία μάλιστα ολοένα και ενισχύονται. Δυστυχώς όμως η εξάπλωση της πυρκαγιάς ανάγκασε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να εισηγηθούν και την προληπτική εκκένωση του Αλεποχωρίου.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εκκένωση -επίσης για προληπτικούς λόγους- των οικισμών Σχίνος, Βαμβακές, Αγία Σωτήρα, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και των μονών Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι το δύσκολο έργο της κατάσβεσης -καθώς στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι- συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές πυροσβέστες.

Φωτια_2__8_

Στο μέτωπο που κινείται προς το Αλεποχώρι επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων, 62 οχήματα, το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με υδροφόρες.

Φωτια_2__9_


Από αέρος κάνουν ρίψεις αέρος οκτώ αεροσκάφη, εννέα πετζετέλ και τρία ελικόπτερα.

φωτια


«Κατευθύνεται προς τα Γεράνεια Όρη»

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία λόγω των δυτικών ανέμων έχει κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη. Έως αυτή την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο» τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Όπως αναφέρει, έως αυτή την ώρα έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Σχίνο, Αγία Σωτήρα, Βαρδακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον αντιπεριεφερειάρχη Κορίνθου, Αναστάσιο Γκιώλη, το μέτωπο της φωτιάς ξεπερνά τα 10 χλμ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο καπνός έχει φτάσει μέχρι την Αθήνα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς.
Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το 21ο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα.

Μαρτυρίες κατοίκων

Κάτοικοι της περιοχής, και ειδικότερα ψαράδες, μίλησαν αναφορικά με την προσπάθειά τους να σώσουν τα καΐκια τους που καταστράφηκαν από τις φλόγες στη Μαυρολίμνη, η οποία εκκενώθηκε.
«Ζήσαμε μία κόλαση» είπε ένας, συμπληρώνοντας πως «κάποια στιγμή κινδυνεύσαμε πάρα πολύ, ευτυχώς δόθηκε εντολή εκκένωσης».
Άλλος κάτοικος επεσήμανε πως η κατάσταση στο σημείο είναι αποκαρδιωτική, καθώς έχει καεί όλο το δάσος.

Φωτια_2__11_λ


Δεν έλαβαν μήνυμα από το 112

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής εξήγησε γιατί οι κάτοικοι των περιοχών που εκκενώθηκαν εξαιτίας της μαινόμενης φωτιάς στον Σχίνο Κορινθίας δεν έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους από το 112.

Ο ίδιος σημείωσε πως ο αριθμός λειτούργησε, αλλά «δεν χρειάστηκε να λάβουν SMS γιατί δεν κινδύνεψε κανείς, με την έννοια ότι δεν έφτασε η πυρκαγιά σε κατοικούμενα σπίτια».
Όπως συμπλήρωσε, «δεν κρίθηκε απαραίτητη» η αποστολή έκτακτης ειδοποίησης, ενώ παρατήρησε πως «πρέπει να γίνεται με προσοχή η αποστολή τέτοιων μηνυμάτων βραδινές ώρες».

«Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ένα μήνυμα που θα αποσταλεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, στις 3-4 τα ξημερώματα, μπορεί να δημιουργήσει και πανικό. Όταν η απομάκρυνση διασφαλίζεται με άλλο τρόπο, δεν χρειάζεται αποστολή μηνύματος».


Δείτε τις εικόνες



Ο καπνός από την Κορινθία «σκέπασε» περιοχές της Αττικής

Η κατάσταση με τη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας είναι τέτοια, με τον καπνό και τις στάχτες να φτάνουν μέχρι το λεκανοπέδιο Αττικής. Το γεγονός ότι ο καπνός έχει «σκεπάσει» τον ουρανό σε πολλές περιοχές της Αττικής δείχνει το μέγεθος της φωτιάς.

Σε έκτακτη ανακοίνωσή του, το Forecast Weather Greece καλεί τους κατοίκους σε αρκετές περιοχές να κλείσουν τα παράθυρά τους εξαιτίας του καπνού.

«Λόγω των Β.δυτικών ανέμων ο καπνός τις επόμενες ώρες ίσως είναι πιο έντονος. Κλείστε τα παράθυρα στις περιοχές που βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο. Από τους Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα Σαλαμίνα, Αίγινα και σε όλη την Αττική. Το μέτωπο είναι μεγάλο. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν το πρωί.

Όπως φαίνεται και από φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες στα social media, ο καπνός είναι ορατός σε Πειραιά, Νότια Προάστια, Βόρεια Προάστια, καθώς και σε άλλες περιοχές.