Το δύσκολο στοίχημα της ανοσίας που θα αποτελέσει και ασπίδα προστασίας για τον τουρισμό βάζει η κυβέρνηση με την προσπάθεια να καταστήσει covid free τα ελληνικά νησιά.

Ήδη ο τουρισμός έχει ανοίξει και παράλληλα τρέχει ένα επισπευσμένο πρόγραμμα εμβολιασμού στα νησιά, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για του εποχικά εργαζομένους.

 Στόχος να επιτευχθεί άμεσα η ανοσία στα νησιά προκειμένου να υποδεχθούν χωρίς κανέναν περιορισμό τους τουρίστες του εξωτερικού και του εσωτερικού.

 Το σχέδιο της κυβέρνησης

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την υγειονομική θωράκιση των νησιών ενόψει της αναμενόμενης αυξημένης τουριστικής ροής, εκτός από την επιτάχυνση του εμβολιασμού, περιλαμβάνει μια σειρά από υποστηρικτικούς πυλώνες.

 Το σχέδιο περιλαμβάνει την ενίσχυση των δομών στα νησιά με περισσότερους υγειονομικούς, περισσότερες προσλήψεις, πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών, εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί.

 Τα δεδομένα του τουρισμού και της πανδημίας

"Δεν πρόκειται να κάνουμε κανέναν συμβιβασμό σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια, καθώς θα καλωσορίζουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τους ανθρώπους εκείνους που θα επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Γιατί είναι σαφές, ότι η πορεία του τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

 Ως υπουργείο Υγείας θέλουμε να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους των νησιών μας, όσο και τους τουρίστες. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα" σημείωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης.

 Διασυνδέονται οι δομές υγείας

Ειδικότερα, φέτος υπάρχει ένας ακτινωτός σχεδιασμός διασύνδεσης των δομών υγείας στα νησιά, δηλαδή περιφερειακών ιατρείων, αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας ή νοσοκομείων, μεταξύ τους αλλά και με κεντρικά νοσοκομεία αναφοράς της ενδοχώρας.

 Κινητές ομάδες υγείας θα μπορούν να βρεθούν όπου χρειαστεί, προκειμένου να διενεργήσουν επιτόπιους ελέγχους.

 Επίσης έχει αναβαθμιστεί πλήρως το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ. Παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τα περιστατικά, για να μπορεί να παρέμβει έγκαιρα.

 Τέλος, υπάρχουν 11 κάψουλες αρνητικής πίεσης για τη μεταφορά Covid περιστατικών, εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί. Ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που έχει ναυλωθεί σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, θα υπάρχει για τη μεταφορά non Covid ασθενών, όπως και πέρσι.