Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κος Θεοκλής Ζαούτης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ, ο κ.Ζαούτης επεσήμανε πως, «Γενικά ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει αρκετά καλά στις ΗΠΑ, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και αυτό αντιστοιχεί σε ένα άνοιγμα. Εγώ που βρισκόμουν στη Φιλαδέλφεια όλα τα καταστήματα ήταν ανοιχτά βέβαια με μέτρα, τα εστιατόρια και μέσα και έξω ήταν ανοιχτά γενικά υπάρχει μια εικόνα επιστροφής σε μια μερική κανονικότητα λόγω των εμβολιασμών και αυτό φαίνεται στον αριθμό κρουσμάτων που αντιμετωπίζει η Αμερική που είναι αρκετά χαμηλός. Το τείχος ανοσίας φαίνεται σιγά-σιγά να έχει χτιστεί τουλάχιστον όσον αφορά σοβαρά νοσήματα, εισαγωγές σε ΜΕΘ και απώλεια ζωής».
Αναφορικά με τη συζήτηση για την άρση των πατεντών των εμβολίων, ο καθηγητής υποστήριξε ότι, «Δεν μπορώ να σχολιάσω, είναι πάρα πολύ πολιτικό και πολύπλοκο το θέμα και πέφτει εκτός της αρμοδιότητάς μου».

Ενώ ερωτηθείς περί άρσης της πατέντας στην παραγωγή περισσότερων εμβολίων, ο κ.Ζαούτης διατύπωσε ότι «Είναι πολύπλοκο επειδή υπάρχουν και συνέπειες στην άρση της πατέντας. Κίνητρα για τις εταιρείες να βγάλουν καινούργια, είναι πολύπλοκο γιατί άρση της πατέντας δεν σημαίνει μόνο θετικά, φαντάζομαι ότι ένα κίνητρο που βοήθησε πάρα πολύ τις εταιρείες να τρέξουν γρήγορα να βρουν το εμβόλιο ήταν το οικονομικό. Δεν μπορούμε να το ξεχωρίσουμε αυτό».

Εν συνεχεία, αναφορικά με τις μεταλλάξεις, ο ίδιος έκρινε πως «καλύπτονται από τα εμβόλια».

Όσον αφορά στον παγκόσμιο εμβολιασμό, ο κ. Ζαούτης είπε ότι «Είναι μια δύσκολη διαδικασία όταν συζητάμε να εμβολιαστεί ένας πλανήτης, η ταχύτητα με την οποία μπορεί να γίνει αυτό μπορεί να προσδιορίσει και το πόσο γρήγορα θα αναπτυχθούν οι μεταλλάξεις. Όλους μας φοβίζουν οι μεταλλάξεις, η πανδημία είναι καινούργια, μαθαίνουμε συνέχεια κάτι καινούργιο, υπάρχουν πιο πολλά ερωτήματα από ότι υπάρχουν απαντήσεις για το τι θα γίνει στο μέλλον. Όσον αφορά τα εμβόλια πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σπάνιες οι παρενέργειες. Καταλαβαίνω για αυτά τα άτομα που δυστυχώς έχουν την εμπειρία με τις θρομβώσεις και δυσκολεύεται η υγεία τους και ζωή τους αλλά οι παρενέργειες παραμένουν και η θρόμβωση συγκεκριμένα πάρα πολύ σπάνια. Για να καταλάβουμε η πιθανότητα θρόμβωσης σε καπνιστές είναι υψηλότερη από ότι είναι από το εμβόλιο της AstraZeneca. Το ίδιο είναι και σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, θα πρέπει να κάτσουμε να σκεφτούμε τι σημαίνει το ρίσκο αυτό που είναι πάρα πολύ μικρό και μην ξεχνάμε ότι μεγάλες ηλικιακές ομάδες και ευπαθείς ομάδες που νοσούν βαριά από covid 19 έχουν μια πιθανότητα θρόμβωσης στο νοσοκομείο που μπορεί να κοντεύει το 20%».

Ερωτηθείς γιατί δεν διαρκούν τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό, ο καθηγητής είπε ότι, «Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στα αντισώματα και μάλιστα δεν υπάρχει σύσταση να κάνουμε τεστ αντισωμάτων μετά από τα εμβόλια γιατί υπάρχει και η κυτταρική ανοσία που δεν αντιπροσωπεύεται μόνο από τα αντισώματα. Δηλαδή κάποιος που δεν έχει αντισώματα δεν σημαίνει πως δεν έχει ανοσία».

Τέλος, ερωτηθείς για το πότε πιστεύει ότι θα κτιστεί το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα, ο κ.Ζαούτης απάντησε πως, «Νομίζω ο ρυθμός εμβολιασμού προχωράει καλά αυτή τη στιγμή όμως πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε κάποια βασικά μέτρα προστασίας. Υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα να έχουμε ένα όχι τέλειο καλοκαίρι αλλά μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι».