Με γρήγορους ρυθμούς χτίζεται το τείχος ανοσίας της χώρας, καθώς όπως τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 4.405.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.837.000 με τουλάχιστον μια δόση, δηλαδή 27% του πληθυσμού, και 15,5% και με δύο δόσεις.

Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές δεν επαγρυπνούν και βρίσκονται σε εγρήγορση απέναντι στα σημάδια εφησυχασμού τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της πανδημίας. Άλλωστε οι μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα αποτελούν ηχηρά «καμπανάκια».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και πάνω από 3,5 εκατ. πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, δηλαδή το 34%.

Ευαίσθητοι κλάδοι εργαζόμενων

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωρά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ευαίσθητους κλάδους εργαζομένων. Το πρώτο βήμα έγινε με όσους υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής.

Πλέον έχει ανοίξει η συζήτηση για τους υγειονομικούς και στο τραπέζι πέφτουν αρκετές προτάσεις, όσον αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων στα νοσοκομεία άλλωστε δεν είναι ακόμα αρκετό, προκειμένου να υπάρχει πλήρης προστασία από τον κοροναϊό

Εκτός όμως από το υγειονομικό προσωπικό, οι λοιμωξιολόγοι τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όσους εργάζονται στα γηροκομεία, στα μαιευτήρια και τα βρεφοκομεία.