«Ο κόσμος που έρχεται δεν νοιάζεται γιατί θέλει να κάνει διακοπές οπότε δεν πολυκοιτάει σε τι κατάσταση είναι η χώρα. Αυτό έχει ξεπεραστεί πλέον», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Φώτης Κοκοτός, αναφορικά με τον αν η ασφάλεια, οι εμβολιασμοί και τα μέτρα προστασίας είναι το ξεχωριστό στοιχείο που μπορεί να φέρει επιπλέον τουρισμό στη χώρα μας.

«Ή είναι εμβολιασμένοι, νιώθουν ότι είναι προστατευμένοι και έρχονται και κάνουν εκδρομές, βγαίνουν έξω, δεν τους νοιάζει τίποτα. Νιώθουν άτρωτοι οπότε δεν είναι τόσο πολύ το ζήτημα του πόσο η χώρα τώρα έχει πρόβλημα, δεν έχει σημασία», εξήγησε ο κ. Κοκοτός.

«Δημιουργήσαμε το πολύ καλό όνομα πέρυσι και τώρα πάνω σε αυτό καβαλάμε. Το γεγονός ότι πέρυσι πήγαμε πολύ καλά, δημιουργήσαμε όλη αυτή την πολύ καλή δημοσιότητα στο εξωτερικό και αυτό εισπράττουμε, αν τώρα πηγαίνουμε λίγο χειρότερα δεν πολύ-φαίνεται γιατί ο κόσμος πλέον έχει συνηθίσει να βλέπει 4 χιλιάδες κρούσματα, 20 χιλιάδες κρούσματα αναλόγως τη χώρα και κάποιους νεκρούς», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είμαστε αισιόδοξοι, εμείς στην Ελούντα βλέπουμε πολύ καλά νούμερα. Αυτή τη στιγμή είμαστε μόλις μείον 15% από το 2019 οπότε ναι μπορούμε να πλησιάσουμε, ακόμα και να ξεπεράσουμε το 2019 το οποίο ήταν πριν από δύο μήνες όνειρο θερινής νυκτός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει διστακτικότητα στις κρατήσεις από τις ξένες αγορές, το μέλος ΣΕΤΕ απάντησε: «Εξαρτάται που ‘’πουλάς’’. Δηλαδή όταν εμείς κάναμε την πρόβλεψη για το 40 με 50% βάλαμε μέσα κυρίως το μαζικό τουρισμό που είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος της πίτας του ελληνικού τουρισμού και αυτό παραμένει μεγάλο μέρος της πίτας και παραμένει μεγάλο πρόβλημα. Εμείς κυρίως στην Ελούντα βλέπουμε κρατήσεις από μεμονωμένους ταξιδιώτες, δεν βλέπουμε γκρουπ, τα γκρουπ έχουν ακυρώσει, κανένας δεν θέλει να ταξιδέψει σε γκρουπ. Αν αυτό δεν αποκατασταθεί μπορεί να είμαστε στα χαμηλά των σεναρίων».

Για τον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Κοκοτός ανέφερε: «Φέτος γίνεται μια προσπάθεια στήριξης και τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού αλλά να ξέρετε ότι αυτό είναι πολύ μικρό κομμάτι της πίτας. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες ζουν από αυτό, αυτές θα στηριχτούν πράγματι αλλά δεν θα σώσει την οικονομία της χώρας».

Ερωτηθείς αν περιμένουν έκρηξη κρατήσεων όταν η χώρα μπει στο πράσινο, απάντησε: «Εξαρτάται από χώρα σε χώρα και από διμερείς συμφωνίες . Άλλες χώρες δίνουν μεγάλη βαρύτητα όπως η Βρετανία ή η Ολλανδία οπότε οι πράκτορές τους κινούνται ανάλογα με τον υγειονομικό χάρτη, υπάρχουν όμως και αγορές οι οποίες δεν κινούνται με αυτό τον τρόπο, θέλουν να πάνε διακοπές και θέλουν να πάνε διακοπές καλά. Οπότε Ρώσοι, είναι εμβολιασμένοι όλοι οι πλούσιοι Ρώσοι οπότε θα πάνε διακοπές και που θα πάνε διακοπές; Εκεί που θέλουν και τους αφήνουν. Αν η Ελλάδα τους αφήσει θα έρθουν».

«Με τους Αμερικάνους είναι πιο σύνθετα τα πράγματα. Η Μύκονος και η Σαντορίνη αν δεν έχει Αμερικάνους φέτος θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα όπως είχε και πέρυσι. Πρέπει να ανοίξουμε για τους Αμερικάνους. θα έρθουν οι Αμερικάνοι γιατί είναι και αυτοί εμβολιασμένοι και δεν τους πολυνοιάζει σε τι κατάσταση θα είναι, θα μένουν στην ‘’ξενοδοχειάρα’’ τους, στη ‘’βιλάρα’’ τους, το γιότ τους και θα νιώθουν άτρωτοι. Έχει να κάνει πάρα πολύ πλέον με μάρκετινγκ δηλαδή επιστρέφουν σε μια κανονικότητα. Πρέπει να πουλήσουμε», δήλωσε επιπρόσθετα.