Θέλοντας να αποφευχθεί μία αναζωπύρωση του κοροναϊού, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, αναμένεται να γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι σε πλατείες.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική χαλάρωση, η οποία σημειώθηκε αμέσως μετά την άρση του lockdown και έστειλε το μήνυμα πως «ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα».

Αυστηροί έλεγχοι σε πλατείες

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή συνωστισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε περιοχές όπως η πλατεία Βαρνάβα, το Χαλάνδρι, το παραλιακό μέτωπο και το κέντρο της Αθήνας.

Το πρόγραμμα των ελέγχων θα εστιάσει στις βραδινές ώρες, μετά τις 21:00 και μέχρι την απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι κύριες παραβάσεις που έχουν εντοπίσει τα κλιμάκια που διεξάγουν τους ελέγχους είναι η εξυπηρέτηση καθήμενων σε εσωτερικούς χώρους, το σερβίρισμα ορθίων, κάτι που απαγορεύεται ρητά, και ο συνωστισμός πελατών χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπέζια.

Στο στόχαστρο και οι εκκλησίες

Με αφορμή μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης όπως η αναμενόμενη της 21ης Μαΐου, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η κυβέρνηση διατηρεί μάτια ανοιχτά ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός και στους ιερούς ναούς. Την ίδια ώρα θα ζητηθεί η συνεργασία και των Μητροπόλεων, ειδικά στις περιοχές όπου είναι πολιούχοι.

Δεν διαγράφεται το μέτρο περί τοπικών lockdown

Μπορεί το σχέδιο της «Ελευθερίας» να έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, όμως υπάρχουν ακόμα περιοχές σαν τη νήσο της Καλύμνου, στις οποίες το lockdown καλά κρατεί, εφόσον η παράταση των ειδικών περιοριστικών μέτρων ισχύει εκεί έως και τη Δευτέρα 24/05/2021.

Από την άλλη, το πλέον αυστηρό μέτρο του τοπικού lockdown παραμένει στη φαρέτρα και θα χρησιμοποιηθεί αν συνεχιστεί η χαλάρωση, σε μια προσπάθεια να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση. Ενδεικτική εξάλλου ήταν και η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη: «Εάν υπάρξει κίνδυνος υποτροπής, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυστηροποίηση των μέτρων. Είναι κάτι που απευχόμαστε».