Ένα μεγάλο μέρος του lockdown για την αντιμετώπιση του κοροναϊού ανήκει πια στο παρελθόν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Χθες, άλλωστε, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για πλήρη τήρηση των λίγων μέτρων που έχουν απομείνει, ενώ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι «χρειάζεται διαρκής επιφυλακή», εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία του για τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Ποιες οι απαγορεύσεις που ισχύουν

Ποια είναι, λοιπόν, τα μέτρα που ισχύουν ακόμη;

Πρώτον, η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πλέον ξεκινά από τις 12:30 το βράδυ και ολοκληρώνεται στις 05:00 το πρωί.

Δεύτερον, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκτός της εστίασης. Το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας είναι 300 ευρώ.

Τρίτον, το όριο στον αριθμό των επιβατών στα ΙΧ παραμένει στα 4 άτομα με υποχρεωτική μάσκα όταν δεν είναι οικογένεια και 2 άτομα στα επαγγελματικής χρήσης (ταξί).

Τέλος, όσον αφορά στην εστίαση, στα καταστήματα λειτουργούν μόνο εξωτερικοί χώροι χωρίς μουσική και μόνο με καθήμενους πελάτες. Οι αποστάσεις στα τραπέζια πρέπει να είναι από 0,70 έως 1,70 εκ. / 6 άτομα, ενώ αν κάποιος θέλει να σηκωθεί από το τραπέζι θα πρέπει να φορέσει τη μάσκα του. Τα καταστήματα που λειτουργούν με ημιυπαίθριους δεν πρέπει να κάνουν χρήση κλιματιστικών.