Από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για την εξέλιξη της επιχείρησης «Ελευθερία».

Όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στους 40αρηδες αρχής γενομένης από την Παρασκευή 21 Μαΐου, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους από την προσεχή Παρασκευή, 21 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.

«Ανάλογα με το πως θα κινηθεί το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία για τους 35-39 και 30-34» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις παραδόσεις που αναμένονται, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως:

  • Η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση 1.860.000 δόσεων και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεις σε τέσσερις παραδόσεις το μήνα.
    Η Moderna επιβεβαίωσε 308.000 δόσεις.
  • Η Astrazeneca ενημέρωσε για 348.000 δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά περιμένουμε μέχρι 5000.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις τον Μάιο μετακύλισε μια ημερομηνία για τον Ιούνιο.
  • Πάνω από 5 εκατ. εμβολιασμοί έως τα τέλη Μαΐου
Ο ίδιος είπε πως μέχρι τις 31 Μαΐου περιμένουμε να έχουν γίνει 5.600.000 εμβολιασμοί συνολικά, με πάνω από 3.500.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση και πάνω από 2.000.000 πολίτες να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Όσον αφορά στα ποσοστά απορρόφησης των εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε:

-Τα Pfizer φτάνουν στο 88%
-Τα Moderna φτάνουν στο 84,3%
-Τα AstraZeneca φτάνουν στο 65%

'Εως και 13 μήνες ανοσία

Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα μελετών για την διάρκεια προστασίας από τα εμβόλια η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, λέγοντας ότι τα αντισώματα παραμένουν έως και 13 μήνες για όσους έχουν νοσήσει ή έχουν εμβολιαστεί

Η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι πριν λίγες ημέρες προδημοσιεύτηκε μια πολυκεντρική μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

«Η χορήγηση μια δόσης εμβολίου σε όσους είχαν νοσήσει προκάλεσε ραγδαία δημιουργία αντισωμάτων. Αυτά τα αντισώματα ήταν αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις. Η ανοσία είναι πολύ μακρότερη από τη διάρκεια του ενός χρόνου, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες. Είναι κατακόρυφη αύξηση των αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου», υπογράμμισε.

«Είναι η πρώτη μελέτη που επιβεβαιώνει ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα διαρκούν για ένα χρόνο. Επιπλέον τα εξουδετερωτικά αντισώματα καλύπτουν και τις μεταλλάξεις», είπε και τόνισε πως «η σύστασή μας είναι μετά από νόσηση, να γίνεται μία δόση εμβολίου». Επισήμανε δε ότι καλύπτονται από τα αντισώματα και μεταλλάξεις του ιού.

Υπογράμμισε πως καταρρίπτονται τα επιχειρήματα όσων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων πως «δεν προστατεύουν για πολύ καιρό και ότι δεν καλύπτουν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού». «Επιχειρήματα αυτά, δεν ισχύουν και όσοι τα επικαλούνται είναι λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτησης των μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός όλων», συμπλήρωσε.

Κατακόρυφη αύξηση αντισωμάτων έδειξε και μελέτη στην Ελλάδα, είπε, ενώ επανέλαβε πως τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν από την σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό και από τις μεταλλάξεις.