Προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση και στην επιστημονική κοινότητα οι εικόνες χαλάρωσης της τήρησης των μέτρων για τον κοροναϊό, καθώς πέρασε το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς lockdown, μετά από σχεδόν έξι μήνες, ενώ παράλληλα με την πρεμιέρα του τουρισμού, καταργήθηκαν τα SMS, επετράπησαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατέθηκε για τις 00:30.

«Το άνοιγμα δεν είναι εφησυχασμός», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και διευκρινίζουν πως η ανάγκη των πολιτών να βγουν εκτός σπιτιών και να βρεθούν σε παραλίες, εξοχικά, εστιατόρια, καταστήματα κ.α., σχηματίζει μια εικόνα πως για κάποιους η πανδημία τελείωσε με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό το μήνυμα που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως «είναι λάθος αντίληψη ότι έχει τελειώσει η περιπέτεια», γιατί ακόμα ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα, τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Αφορμή της ανησυχίας αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, οι συναθροίσεις και τα κορονοπάρτι που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, το φαινόμενο της μη χρήσης μάσκας ή της μη τήρησης των αποστάσεων, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους, με τους ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι κινδύνου.

«Δεν φοράμε μάσκα, δεν τηρούνται αποστάσεις, πραγματοποιούνται μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων» επισημαίνεται.

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι - «Βροχή» τα πρόστιμα όπου δεν τηρούνται τα μέτρα

Υπενθυμίζεται πως το Σαββατοκύριακο κατεγράφησαν υψηλά ποσοστά μη συμμόρφωσης με τους ειδικούς όρους λειτουργίας στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης.

Συνολικά 72.911 έλεγχους διενήργησαν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε., Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) το Σάββατο και καταγράφηκαν 278 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 151.400 ευρώ, πραγματοποιήθηκαν πέντε (5) συλλήψεις και επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε οκτώ (8) επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (56.736). Οι κυριότερες παραβάσεις ήταν:

  • Μη χρήση μάσκας / Μη τήρηση αποστάσεων
  • Μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης
  • Μη τήρηση των ειδικών κανόνων λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
  • Χρήση μουσικής και μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος
Υπενθυμίζεται πως η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους (εργασία, καταστήματα, υπηρεσίες κ.λπ.), σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και στο αυτοκίνητο, και μάλιστα προβλέπεται πρόστιμο για τους παραβάτες. Αντιστοίχως, παραμένει σε ισχύ και το ωράριο περιορισμού των μετακινήσεων από τις 00:30 έως τις 5:00.

Να αποφευχθούν τοπικά lockdown

Από τη μια πλευρά οι ειδικοί ανησυχούν για τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων του κοροναϊού, ενώ ζητούν ιδιαίτερη προσοχή από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της χώρας προκειμένου αποφευχθούν τοπικά lockdown, όπως στην περίπτωση της Καλύμνου, καθώς η παράταση των ειδικών περιοριστικών μέτρων ισχύει εκεί έως και τη Δευτέρα 24/05/2021.

Θα ενταθεί η αστυνόμευση

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μπορεί να φέρει αύξηση σε κρούσματα εγκληματικότητας, γι' αυτό και η αστυνόμευση θα ενταθεί.

Μαγιορκίνης: Δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση

«Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής.

«Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι «δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση».

Παπαευαγγέλου: Αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες

Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, που πιθανά να σχετίζεται και με το αυξημένο testing. Σημαντική επιβάρυνση παρατηρείται στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ παρατηρούνται πολλές επιδημιολογικές εξάρσεις σε νησιά όπως είναι η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος», υπογράμμισε η ίδια.

Χαρακτηριστικό των νέων επιδημιολογικών εκρήξεων είναι η νεαρή ηλικία 20 με 36 ετών, δήλωσε επιπρόσθετα. «Είναι σαφές ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους δικούς τους. Ακριβώς επειδή τα νέα κρούσματα αφορούν σε νεαρούς ενήλικες δεν παρατηρούμε αύξηση νοσηλειών και επιβάρυνση του ΕΣΥ» συνέχισε.