«Εξαιρετικά ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρά ντε Φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης Νικόλας Τζανάκης

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως τον Ιούνιο η Ελλάδα θα φτάσει τα 1.000 κρούσματα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νικόλα Τζανάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την περίπτωση του ασθενή που εμβολιάστηκε με AstraZeneca και παρουσίασε διπλή θρόμβωση, ο καθηγητής διευκρίνισε: «Καταρχήν δεν είναι θρόμβωση, είναι θρόμβος στο αρτηριακό σκέλος της κυκλοφορίας, όχι στις φλέβες. Εμείς το λέμε αυτό θρόμβωση του αρτηριακού σκέλους και όταν εμβολίσει μια αρτηρία όπως συμβαίνει στα εγκεφαλικά πχ τότε το λέμε εμβολή. Ο άνθρωπος έκανε εμβολή στην μηριαία και έχει και ένα θρόμβο στην καρωτίδα, κατά πάσα πιθανότητα αυτά τα δύο ήταν μαζί την ίδια στιγμή και αποκαλύφθηκε λόγω του ενδελεχούς ελέγχου που έκαναν οι γιατροί μας εδώ στο πανεπιστημιακό εκ των υστέρων. Δηλαδή ο άνθρωπος χειρουργήθηκε οξέως λόγω της εμβολής και της έντονης συμπτωματολογίας του ισχαιμικού ποδιού με επιτυχία, η δεύτερη εμβολή δεν επακολούθησε την πρώτη κατά πάσα πιθανότητα υπήρχε και ανακαλύφθηκε λόγω του ενδελεχούς ελέγχου που έκαναν οι γιατροί σε όλες τις αρτηρίες του ανθρώπου αυτού και τις ειδικές εξετάσεις».

Ερωτηθείς αν οι θρόμβοι αυτοί συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Τζανάκης απάντησε: «Αυτό θα το πει η επιτροπή του ΕΟΦ. Έχει συμπληρωθεί η κίτρινη κάρτα, έχει πάει επάνω, όλα τα στοιχεία συντείνουν ότι οφείλεται στο εμβόλιο. Υπάρχει σε αυτόν τον οργανισμό μια ευαισθησία που έκανε όλη αυτή την ιστορία όμως εδώ το θετικό είναι ότι παρόλο ότι συνέβη αυτή η επιπλοκή αντιμετωπίστηκε. Δεν είναι δηλαδή μια θανατηφόρα επιπλοκή που φοβάται ο κόσμος, στις 90% των περιπτώσεων γίνεται καλά ενώ αν πάθεις την ίδια επιπλοκή ενώ έχεις αρρωστήσει από κορονοϊό τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Πρέπει να εξάρουμε τη στάση του Αλέξανδρου και του πατέρα του όπου οι άνθρωποι τελείως ψύχραιμα είπαν ότι είναι κάτι το απίθανο, συνέβη σε εμάς δεν σημαίνει ότι δεν θα εμβολιαζόμαστε. Αυτό είναι μια εξαιρετικά υπεύθυνη στάση η οποία είναι και πάρα πολύ βοηθητική στην κοινωνία. Τους αξίζουν συγχαρητήρια».

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής Πνευμονολογίας ανέφερε: «Είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο. Μην νομίζεται ότι η πιθανότητα να πάθει κάποιος θρόμβωση ή εμβολή στο γενικό πληθυσμό και προ-εμβολή είναι μικρή, είναι περίπου 1 στους 1.000. Εμείς σε κάθε εφημερία σαν πνευμονολογική κλινική νοσηλεύουμε και μια πνευμονική εμβολή που δεν οφείλεται στο εμβόλιο. Είναι κάτι δηλαδή το οποί είναι πάρα πολύ συχνό στον έξω κόσμο από διάφορα αίτια, μην το πάρει δηλαδή ο κόσμος σαν κάτι καινούργιο αυτό».

Ερωτηθείς πως εκτιμά ότι θα είναι η εικόνα των κρουσμάτων τον Ιούνιο, απάντησε: «Υπό την αίρεση μη συμβεί κάτι αναπάντεχο και μη σταματήσουν οι εμβολιασμοί για τον Α ή Β λόγο που είναι απίθανο το μοντέλο μας δείχνει ότι γύρω στις 10 Ιουνίου η Ελλάδα θα φτάσει περίπου στα 1.000-1.100 κρούσματα και ξέρετε ότι κάτω από τα 1.140 κρούσματα η Ελλάδα θα χρωματιστεί «πράσινη» από το ECDC. Εάν ακολουθήσουμε τους κανόνες που έχει θεσπίσει η ελληνική πολιτεία και τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα απαξάπαντες και οι καταστηματάρχες και εμείς όλα θα κυλήσουν ομαλά. Στο βαθμό που τα καταστρατηγούμε όλα αυτά διοργανώνουμε κορονοπάρτυ ή άλλες τελετές είτε θρησκευτικές είτε κοινωνικές που έχουν κανόνες υπερμετάδοσης προφανώς θα ξεφύγουμε από αυτό που είπα και δεν θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Αναφορικά με αυτούς που αντιδρούν στο διαχωρισμό «εμβολιασμένοι ή όχι», επισήμανε: «Ακόμα και αν το κράτος δεν το αποφασίσει, που μάλλον δεν θα το αποφασίσει για λόγους πολιτικής και κοινωνικής πίεσης, θα το καθιερώσουν οι διάφορες επιχειρήσεις και οι διάφοροι οργανωτές εκδηλώσεων ή άλλων πραγμάτων διότι θέλουν να περιχαρακώσουν τις δραστηριότητές τους. Επομένως να το περιμένουν από την ίδια τη ζωή, η ίδια η ζωή θα το επιβάλλει».