Ήρθε επιτέλους η «μεγάλη μέρα» όπου οι Έλληνες θα μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα από νομό σε νομό αλλά και να επισκεφθούν τα νησιά. Ωστόσο οι ταξιδιώτες θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφάλειας όπως τη χρήση μάσκας και τον περιορισμένο αριθμό επιβατών ανά όχημα.

Προϋποθέσεις μετακίνησης

Από σήμερα, Παρασκευή 14 Μαΐου, όποιος θέλει να ταξιδέψει προς και από τα ελληνικά νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει μαζί με το εισιτήριό του να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών (εναλλακτικά rapid test ή self test 24 ωρών), ή διαφορετικά να υπάρχει μία βεβαίωση νόσησης 2 ως 9 μήνες μετά από αυτή.

Παράλληλα, οι επιβάτες των πλοίων θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο.

Λιμάνι Πειραιά

Η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά ήταν μικρή τις πρωινές ώρες με τους πρώτους επιβάτες να αναχωρούν με προορισμό τα νησιά της χώρας, ακολουθώντας τα μέτρα που πρέπει να τηρούν, όπως διαπίστωσε και ο Γιάννης Πλακιωτάκης κατά την επίσκεψή του σε επιβατηγό οχηματαγωγό.


Οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα

Την ίδια ώρα ελεύθερες είναι και οι μετακινήσεις προς την ενδοχώρα χωρίς κανέναν περιορισμό ή έλεγχο. Μόνη σύσταση που έχει γίνει από τους ειδικούς είναι η διενέργεια τεστ από όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν, ή να έχουν εμβολιαστεί.

Καθυστερήσεις στην Αττική οδό

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Αττική Οδό καταγράφηκαν μικρές καθυστερήσεις στην έξοδο προς Λαμία, στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ολυμπίας Οδού, η κυκλοφορία των οχημάτων σήμερα παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 40% στα διόδια της Ελευσίνας, συγκριτικά με το πρωί της Πέμπτης, από τις 6 το πρωί μέχρι και τις 11:00.

Στο πλαίσιο αυτό, μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων σημειώθηκε το πρωί και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών στο ρεύμα με κατεύθυνση την Χαλκιδική.