Ηχηρό μήνυμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έστειλαν από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ιδρυτής του Faith Foundation Τόνι Μπλέρ και ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.

«Μόνο μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας μπορούμε να νικήσουμε την κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε ο κ. Μπλερ, ενώ ο κ. Περιστέρης επισήμανε ότι την «πανδημία μπορούμε να τη νικήσουμε με ένα εμβόλιο. Την καταστροφή από την κλιματική αλλαγή όχι. Χρειάζεται παγκόσμια συναίνεση».

O Τ. Μπλερ υποστήριξε πως η πανδημία απέδειξε πως όταν χρειάστηκε οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο κινητοποίησαν οργάνωση και κεφάλαια ώστε να αντιμετωπιστεί ταχύτατα. Πρόσθεσε πως θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο και με την κλιματική αλλαγή καθώς αποδείχθηκε πως «με παγκόσμια συνεργασία μπορούμε να κερδίσουμε». Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια παγκόσμια συμφωνία είναι απαραίτητη καθώς ακόμα και αν οι άνθρωποι στη Δύση αποφασίσουν πως δεν θέλουν να καταναλώνουν με τον ίδιο ρυθμό για να προστατεύσουν το κλίμα, θα υπάρχουν οι κάτοικοι του αναπτυσσόμενου κόσμου που θα συνεχίσουν να καταναλώνουν για θέλουν την ποιότητα ζωής της Δύσης.


Τι σημαίνει μια κλιματική καταστροφή που θα είναι μόνιμη

«Χωρίς να υποβαθμίζω καθόλου τις επιπτώσεις της πανδημίας, τον τελευταίο χρόνο πήραμε και ένα άλλο μάθημα: Πως όταν σε μια προσωρινή καταστροφή όπως μια πανδημία υπήρξαν τόσα θύματα και άλλες επιπτώσεις, φανταστείτε τι σημαίνει μια κλιματική καταστροφή που θα είναι μόνιμη» είπε ο κ. Περιστέρης. Πρόσθεσε πως η πανδημία κινητοποίησε κεφάλαια και γνώση γιατί είχε χαρακτήρα επείγοντος. Το ίδιο πρέπει να γίνει, όπως είπε και με την κλιματική αλλαγή, και ας είναι οι επιπτώσεις της μεσομακροπρόθεσμες, και ας μην επηρεάζουν την απασχόληση ή την ποιότητα ζωής για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια. «Η πανδημία ελέγχεται αν κλείσει τα σύνορα, η κλιματική καταστροφή όχι» τόνισε.
5302386__1_

Ο κ. Μπλερ υποστήριξε πως «πρέπει να φέρουμε τις τεχνολογίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στον αναπτυσσόμενο κόσμο» και ταυτόχρονα να «δούμε κάθε λεπτομέρεια της κλιματικής αλλαγής να μελετήσουμε πως μπορούμε να επιταχύνουμε την αξιοποίηση της τεχνολογίας ώστε να την αντιμετωπίσουμε». Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, οι ΑΠΕ είναι σήμερα πιο ανταγωνιστικές επειδή υπήρξε κρατική χρηματοδότηση, και ρυθμιστικές παρεμβάσεις και τεχνολογίες.

Η φθηνή και αποκεντρωμένη ενέργεια είναι η λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είπε ο Γ. Περιστέρης. «Οι ΑΠΕ είναι φθηνές, καθαρές και αποκεντρωμένες. Πριν από 20 χρόνια ήταν αντικείμενα των ερευνητικών εργαστηρίων ενώ σήμερα είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας. Οι δυτικές κυβερνήσεις τις υιοθέτησαν και τις στήριξαν». Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επανέλαβε όσα είχε τονίσει και νωρίτερα την Πέμπτη για τη δυνατότητα της Ελλάδας να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.