Το πέρασμα σε ένα ασφαλές καλοκαίρι ξεκινά από την Παρασκευή 14 Μαΐου, καθώς η γοργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρά η εμβολιαστική διαδικασία σε συνδυασμό με το όπλο των self test επέτρεψαν την άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων, με τη χώρα να αποχαιρετά σταδιακά το lockdown και να μπαίνει σε τροχιά κανονικότητας. 

O Ακης Σκέρτσος ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ότι πλέον θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. 

Eπίσης από τις 14 Μαΐου καταργείται η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 και το 13032 για το εμπόριο καθώς και οι βεβαιώσεις για κατ' εξαίρεση μετακινήσεις. 

Ακόμα, διευρύνεται το ωράριο κυκλοφορίας μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει μεταξύ 00:30 και 05:00.


Τι αλλάζει στις μετακινήσεις

Από την Παρασκευή, λοιπόν, ξεκινούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με τους πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν σε άλλους νομούς αλλά και νησιά της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. 

Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.  

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά 

Από την άλλη, με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους. 

Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν:  

  • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση) 
  • είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών 
  • είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες) 

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών. 

Σχέδιο για covid free τα ελληνικά νησιά 

Την ίδια στιγμή σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» με στόχο τους καθολικούς εμβολιασμούς των μόνιμων κατοίκων στα ελληνικά νησιά.  

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι στη μάχη για τη «Γαλάζια Ελευθερία» μπαίνουν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα και κινητά συνεργεία εμβολιασμού για τα 19 νησιά που θα εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson. 
 
Έτσι λοιπόν τα νησιά: Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Ζάκυνθος, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Κως, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος και Αίγινα, ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού προκειμένου να υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού. 
 
Σημειώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί στα εξής 32 νησιά: Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, ΑντίπαξοιΜαράθι. 

Τα επόμενα βήματα για την απελευθέρωση

Μετά την κατάργηση των sms και την απελευθέρωση των διατοπικών μετακινήσεων, σειρά έχει το άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων. Πάντα με τήρηση των υγειονομικών κανόνων, οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν στις 17 Μαΐου. Όπως είχε δηλώσει η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της, το σχέδιο επαναλειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών θα γίνει με self test.

brefo_2



Ταυτόχρονα επανέρχεται η δυνατότητα για πρακτική και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ, καθώς επίσης σε κολέγια, ενώ θα επιτραπεί εκ νέου η δια ζώσης διδασκαλία στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Στις 21 Μαΐου θα ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι ενώ στις 28 Μαΐου θα μπορούν να λειτουργούν ανοιχτοί χώροι για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αναφορικά με δεξιώσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις αυτές θα μεταφερθούν για τον Ιούνιο. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σκέρτσος, για γάμους και βαφτίσια θα υπάρχει όριο 100 ατόμων και πάντα σε εξωτερικούς χώρους.