«Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι ο Μάιος θέλει μια προσοχή να μην υπάρξουν έκτροπα δηλαδή να τηρήσουμε τα υγειονομικά μας μέτρα, τις μάσκες μας, τις αποστάσεις μας ταυτόχρονα με την ελευθερία μας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης.

«Η διασπορά στην κοινότητα παραμένει υψηλή, δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι ακόμα ο κοροναϊός είναι στην Αττική και στην κοινότητα και αυτό ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί αν δεν τηρήσουμε τα υγειονομικά μέτρα να υπάρξει εκ νέου διασπορά, αυτό πρέπει να το έχουμε στο νου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μια σταδιακή ύφεση στα λύματα εδώ και τρεις εβδομάδες, αυτό είναι το καλό νέο που δείχνει ότι υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης και αυτό συνδυάζεται ευτυχώς με μειωμένες εισαγωγές το τελευταίο διάστημα. Αυτός είναι ένας πραγματικός δείκτης οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και εισαγωγές στις ΜΕΘ», διευκρίνισε ο κ. Θωμαΐδης.

«Επομένως από αυτά τα στοιχεία φαίνεται να υπάρχει μια ύφεση ωστόσο η εικόνα που έχουμε συνολικά είναι μια μικτή εικόνα δηλαδή η ύφεση είναι αργή γιατί το ιικό φορτίο και γενικότερα η διάδοση είναι υψηλή. Επομένως έχουμε ταυτόχρονα μια διάδοση, την ίδια στιγμή έχουμε ένταση των εμβολιασμών, αναπτύσσεται ένα τείχος όμως ταυτόχρονα ανοίγουμε και τις δραστηριότητες και ταυτόχρονα με όλο αυτό το μείγμα έχουμε και υψηλότερη ιχνηλάτηση δηλαδή κάνουμε περισσότερα τεστ και ταυτόχρονα έχουμε μια βελτίωση των καιρικών συνθηκών», επισήμανε ο καθηγητής.

«Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι ο Μάιος θέλει μια προσοχή να μην υπάρξουν έκτροπα δηλαδή να τηρήσουμε τα υγειονομικά μας μέτρα, τις μάσκες μας, τις αποστάσεις μας ταυτόχρονα με την ελευθερία μας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τον εμβολιασμό, ο καθηγητής ανέφερε: «Πρέπει να γίνει μια επικοινωνιακή καμπάνια σοβαρή να πάμε να εμβολιαστούμε. Είναι απαραίτητο να εμβολιαστούμε καθολικά, θα πρέπει να γίνει πια αυτή η καμπάνια της συνείδησης ότι δεν μπορούμε να ξεμπερδέψουμε αλλιώς με τον κορονοϊό παρά μόνο μέσα από ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα που θα είναι καθολικό. Μόνο αν αναπτύξουμε αυτή την απαραίτητη ανοσία θα μπορέσουμε να πάμε στο Φθινόπωρο και στον επόμενο Χειμώνα πιο άνετα αλλιώς θα έχουμε πάλι τα ίδια θέματα».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί ότι τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα είναι πολύ καλύτερη, απάντησε: «Είναι μια πολύ καλή εκτίμηση μετά τις 20 Ιουνίου να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα επιδημιολογικά. Αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένο να πούμε πόσος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τα κρούσματα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα μοριακά τεστ κυρίως που γίνονται διότι και τα rapid και τα self test ακόμα περισσότερο δίνουν μια θολή εικόνα. Με βάση αυτή την εικόνα που έχουμε τώρα είναι εκείνο το χρονικό σημείο που θα έχουμε πολύ χαμηλούς θανάτους και διασωληνωμένους οπότε τέλος Ιουνίου είναι η ελευθερία».