Χαλάρωση μέτρων που θα θυμίζουν την κανονικότητα έρχεται από την Παρασκευή, καθώς σήμερα αποφασίζει η Επιτροπή για την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων.

«Κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα θα αποτελέσουν τα self test και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

 Οι αποφάσεις της Επιτροπής θα είναι καθοριστικές τόσο για την επόμενη ημέρα της πανδημίας και της οικονομίας, όσο και για την κοινωνία που από την Παρασκευή η χώρα παίρνει και πάλι μπροστά με το άνοιγμα του τουρισμού.

Σήμερα Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να ταξιδεύουμε εντός της Ελλάδας, ειδικά ως προς τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά.

Τις ανακοινώσεις, θα κάνει πιθανότατα σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος.

 Αντίστροφη μέτρηση για την κανονικότητα

Η επιτροπή θα εξετάσει τα όποια ανοίγματα γίνονται και με την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, θα δώσει ή όχι το πράσινο φως.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό η επιστροφή στην προ lockdown καθημερινότητα, θα ξεκινήσει με την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, τη διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας, και θα συνεχίσει με το τέλος αποστολής SMS για κατηγορίες δραστηριοτήτων, την κατάργηση των ραντεβού για τις αγορές στα καταστήματα και το άνοιγμα των γυμναστηρίων.

 Σύμφωνα με πληροφορίες η απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων θα γίνει από από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής, 14 Μαΐου, ενώ εκείνο που θα αναζητηθεί μέσω των εισηγήσεων των ειδικών είναι η κατάρτιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις, δηλαδή πλοία, αεροπλάνα, υπεραστικά λεωφορεία κλπ.

 Θα ανακοινωθεί επίσης η διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας κατά μία ή μιάμιση ώρα, δηλαδή έως τα μεσάνυχτα ή τις 12.30. Αυτό σημαίνει ότι θα επιμηκυνθεί και η ώρα λειτουργίας της εστίασης.

 Παράλληλα, μπαίνει εξάλλου και στην αποστολή γραπτών μηνυμάτων στο 13033, καθώς είναι πλέον σαφές ότι τέτοιου είδους περιορισμοί δεν εξυπηρετούν την παρούσα χρονική συγκυρία και την ανάγκη και για επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ με την έλευση των πρώτων τουριστών δεν μπορεί να υπάρχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

 Τέλος αναμένεται να μπει και στην αποστολή μηνύματος στο 13032,  είτε από την Παρασκευή, είτε 10 μέρες αργότερα, από τις 24 Μαΐου, σηματοδοτώντας την ελεύθερη  μετάβαση των καταναλωτών σε όλα τα καταστήματα χωρίς click away και click inside.

 Ποια μέτρα παραμένουν

Ωστόσο, όσο το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό κάποια μέτρα θα παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη, προκειμένου να θωρακιστεί η προστασία μας.

 Τα καταστήματα εστίασης, θα εξακολουθήσουν να υποδέχονται πελάτες χωρίς μουσική για ολόκληρο τον μήνα. Η άρση της απαγόρευσης θα γίνει αρχές Ιουνίου.

 Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν στις 24 Μαΐου (και όχι από 17), για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους εμβολιασμένους, αλλά με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Η Επιτροπή θα αποφασίσει για τα μέτρα που θα υιοθετηθούν εντός των γυμναστηρίων.

 Μετακινήσεις και ταξίδια

Οι πολίτες από την Παρασκευή 14 Μαΐου θα μπορούν να ταξιδέψουν και στα νησιά, ωστόσο θα πρέπει να φέρουν μαζί τους είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό αποτέλεσμα τεστ κοροναϊού (μοριακό, rapid η self test). Κατά τις πρώτες ημέρες τα αρνητικά τεστ θα πιστοποιούνται με έγγραφη δήλωση ενώ στη συνέχεια σε συνεργασία και με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα λειτουργήσει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα.

 Ειδικότερα:

 Στην περίπτωση μετακίνησης από νομό σε νομό στην ενδοχώρα, εξετάζεται να αποτελεί σύσταση και όχι υποχρέωση η διενέργεια PCR ή self test πριν το ταξίδι, ενώ θα μπορεί να γίνεται και χρήση των βεβαιώσεων εμβολιασμού.

 Στην περίπτωση των νησιών, οι απαιτήσεις αυξάνονται καθώς το self test και το PCR 72 ώρες πριν το ταξίδι γίνονται υποχρεωτικά, ενώ οι εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν πράσινο χρησιμοποιώντας το πιστοποιητικό τους. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

 Όπως επισημαίνεται και για τις δύο περιπτώσεις η επίδειξη της βεβαίωσης πλήρους εμβολιασμού θα δίνει το «πράσινο φως» χωρίς άλλο έγγραφο.

 Κρίσιμο πάντως είναι το ερώτημα, που έχει να κάνει με την επάρκεια των self test, καθώς μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός προσκρούει στην, μέχρι τώρα,  αδυναμία της πολιτείας να προσφέρει τα απαιτούμενα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε όλες τις κατηγορίες πολιτών, ταυτόχρονα. Αν τελικώς αποφασιστεί ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους πριν από τα ταξίδια, τότε θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει και απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά.