«Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι λίγο λιγότερες όπως και οι ασθενείς σε ΜΕΘ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα επισήμανε πως υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται εντατική.

Ακόμη τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές με το εισπνεόμενο ισραηλινό φάρμακο.

Παράλληλα εκτίμησε ότι στο τέλος Ιουνίου θα υπάρχει μια επαρκής ανοσία στην Ελλάδα.

Για το φθινόπωρο, είπε πως δεν θα υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας καθώς θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες της χώρας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μίνας Γκάγκα στα Παραπολιτικά 90,1:

«Γενικά οι εισαγωγές είναι λίγο λιγότερες, έχουμε λιγότερους ασθενείς που νοσηλεύονται και λιγότερους ασθενείς σε μονάδες που είναι θετικό. Έχουμε καθημερινά εισαγωγές αλλά όλο το σύστημα είναι λιγότερο πιεσμένο αυτή τη στιγμή απ’ ότι ήταν πριν από ένα μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».

«Έχουμε ασθενείς που χρειάζονται εντατική δεν είναι το καθημερινό. Να σας πω ότι εμείς ως κλινική σε αυτό το κύμα χρειάστηκε να διασωληνώσουμε δύο φορές, οι εισαγωγές που έχουμε κάνει πλησιάζουν τις 500. Μπορεί να μην είναι το ίδιο παντού», διευκρίνισε η Μίνα Γκάγκα.

«Εμείς αυτό τον καιρό βλέπουμε περισσότερους νέους ανθρώπους. Δηλαδή βλέπουμε μεγάλους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί και βλέπουμε αυτούς που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν δηλαδή βλέπουμε ελάχιστους εμβολιασμένους που είναι πολύ θετικό. Η συντριπτική πλειοψηφία που μπήκαν σε αυτό το κύμα ήταν μη εμβολιασμένοι», υπογράμμισε η ίδια.

Αναφερόμενη στις κλινικές δοκιμές που γίνονται για το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο, η κ. Γκάγκα επισήμανε: «Οι δοκιμές θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Η πρώτη μελέτη που έχει γίνει, που είναι λίγα σχετικά άτομα, έδειξε ότι πήγε καλά αλλά για να πούμε πραγματικά πως είναι ένα φάρμακο πρέπει να έχουμε αρκετές μελέτες, αρκετούς ασθενείς, σε διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών για να μπορούμε να πούμε ότι αυτό το φάρμακο είναι καλό φάρμακο. Δηλαδή πριν περάσουν άλλοι δύο μήνες δεν θα ξέρουμε να πούμε πραγματικά τι γίνεται. Η κλινική έρευνα θα γίνει σε 90 ασθενείς στα τρία κέντρα στην Ελλάδα. Αυτό το φάρμακο είναι για τις μέτριες περιπτώσεις, είναι για να προλάβει μια βαριά νόσηση».

Για τα μονοκλωνικά φάρμακα, ανέφερε: «Και αυτά τα φάρμακα είναι επίσης για να προλάβουν, δεν είναι για τη βαριά νόσο. Έχουν μελέτες που δείχνουν ότι είναι καλά, δίνονται στην Αμερική, στην Ευρώπη δεν έχουν πάρει ακόμα άδεια για να κυκλοφορήσουν. Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε φάρμακα αλλά αν μπορούμε να το προλάβουμε δεν είναι πιο λογικό να το προλάβουμε και να μην περάσουμε καθόλου αυτή τη διαδικασία;»

Ερωτηθείσα πότε εκτιμά ότι θα υπάρχει στοιχειώδης ανοσία στον πληθυσμό, η Μίνα Γκάγκα απάντησε: «Νομίζω ότι τέλη Ιουνίου θα είμαστε καλά γιατί βλέπω ότι έρχονται δόσεις εμβολίων και ότι έχουμε καθημερινά εμβολιασμό και ο περισσότερος κόσμος εμβολιάζεται με ενθουσιασμό. Οι ανθρωποι που έρχονται εδώ πραγματικά έρχονται με μεγάλη χαρά».

Για το ποσοστό εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό, διευκρίνισε: «Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια καλύτερη εκστρατεία ενημέρωσης για όλους τους ανθρώπους, δηλαδή οι γιατροί την παίρνουμε από τα περιοδικά, μιλάμε μεταξύ μας νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια καλύτερη ενημέρωση όλου του προσωπικού για να μπορέσουμε να είμαστε καλυμμένοι. Προχθές είδα δύο συναδέλφους μαραγκούς που φτιάχναν μια πόρτα μέσα σε θάλαμο covid και ρώτησα ''είσαστε εμβολιασμένοι;'' και μου απάντησαν ο ένας ναι και ο άλλος όχι, το βρίσκω φοβερό να έρχεται σε επαφή και να μπαίνει σε θαλάμους covid και να μην έχει εμβολιαστεί. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα».

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, απάντησε: «Πρέπει να ανοίξουμε ένα πραγματικό διάλογο και να πείσουμε τους συναδέλφους μας, δεν λειτουργεί ο εξαναγκασμός κατά τη δική μου άποψη αλλά η ενημέρωση λειτουργεί. Νομίζω ότι πρέπει να εξαντλήσουμε την πειθώ».

Με αφορμή την άρση των περιοριστικών έργων και την επιστροφή στην κανονικότητα, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι σαφές ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία δηλαδή βγαίνουμε, δεν χρειάζεται να στέλνουμε μήνυμα πιθανότατα αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα όριο για το πόσοι θα είναι μέσα σε ένα μαγαζί, υπάρχει ακόμη μια διαφορετικότητα στο πόσοι πάμε σε εστιατόρια, που πάμε στο εστιατόριό άρα είναι σαφές ότι ο ιός υπάρχει γύρω μας και είναι εύκολα να κολλήσουμε αν δεν τηρούμε τα μέτρα. Είναι πολύ σημαντικό ότι έρχεται ελευθερία, το θέλουμε όλοι αλλά πρέπει να το σεβαστούμε».

«Πιστεύω ότι θα έχουμε εμβολιαστεί ως το Φθινόπωρο και θα είμαστε πολύ καλύτερα και δεν θα έχουμε άλλο κύμα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τα προνόμια στους εμβολιασμένους, τόνισε: «Από τη στιγμή που εμβολιαζόμαστε και από τη στιγμή που το CDC λεει ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να έρθουν μεταξύ τους σε παρέες χωρίς να κρατάνε μάσκες νομίζω ότι είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα του ότι είσαι εμβολιασμένος και έχεις ανοσία ότι μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα. Δεν είναι προνόμιο, είναι αυτό που απορρέει από το γεγονός ότι έχεις εμβολιαστεί γιατί είσαι πιο ασφαλής και είναι και πιο ασφαλείς όλοι γύρω σου».