Αυτή τη στιγµή βλέπουµε µια σταθεροποίηση και µια µικρή κάµψη στον αριθµό των διασωληνωµένων. Πρέπει να περιµένουµε να δούµε τι θα γίνει τις επόµενες ηµέρες. Σίγουρα, όµως, το άνοιγµα, το οποίο έχει επιχειρηθεί µέχρι τώρα, δεν έχει προκαλέσει µια νέα πίεση στο σύστηµα Υγείας. Αυτό συµβαίνει γιατί όλες οι δραστηριότητες οι οποίες έχουν απελευθερωθεί αφορούν τους εξωτερικούς χώρους, ενώ ελεγχόµενες είναι επίσης οι συνθήκες επανεκκίνησης των σχολείων.

Υπάρχουν, λοιπόν, συνθήκες σχετικής ασφάλειας. ∆εν υπάρχει ποτέ το ιδανικό ρίσκο, αλλά πάντα πρέπει να σταθµίζει κανείς και το ρίσκο τού να µην κάνει τίποτε. Το οικονοµικό ρίσκο που µπορεί να αναλάβει η χώρα, εάν δεν προχωρήσει σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, µπορεί να οδηγήσει σε µεγάλα επίπεδα ανεργίας, τα οποία µπορεί για ένα µεγάλο µέρος του πληθυσµού να είναι και µακροχρόνια και να προκαλέσουν µια οικονοµική καταστροφή. Αυτό θα είχε πολύ δυσµενείς επιπτώσεις στο σύστηµα Υγείας και στους ίδιους τους ανθρώπους, οι οποίοι θα υποφέρουν από µια τέτοια δραµατική κατάσταση.

Περιμένω να δω σχετική αύξηση της προσέλευσης τουριστών στη χώρα μας από τον Ιούλιο και μετά, όταν θα έχουν προχωρήσει πολύ και τα εμβολιαστικά προγράμματα
Το µεγαλύτερο άνοιγµα το οποίο έρχεται, το άνοιγµα του τουρισµού, πρέπει να το δούµε στις πραγµατικές του διαστάσεις. Πόσοι θα έρθουν από το εξωτερικό στη χώρα µας για να κάνουν διακοπές από τον Μάιο; Κατά τη γνώµη µου, δεν θα υπάρξουν ξένοι οι οποίοι θα εισρεύσουν στη χώρα µας από τον Μάιο, γιατί υπάρχουν προϋποθέσεις: Πρέπει να είναι εµβολιασµένοι ή πρέπει να έχουν κάνει τεστ πριν έρθουν στη χώρα µας. Στις περισσότερες χώρες από τις οποίες περιµένουµε να έρθουν τουρίστες, δεν έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι εµβολιασµοί ούτε κανείς έχει κάνει ατοµικά πλάνα να ταξιδέψει από τα µέσα Μαΐου.

Εγώ περιµένω να δω σχετική αύξηση της προσέλευσης τουριστών στη χώρα µας από τον Ιούλιο και µετά, όταν θα έχουν προχωρήσει πολύ και τα εµβολιαστικά προγράµµατα. Θα µου πείτε: Γιατί, τότε, η Ελλάδα δεν ανοίγει από τον Ιούλιο; Γιατί, κατά τη γνώµη µου, κανείς δεν λαµβάνει την τελευταία στιγµή την απόφαση να έρθει σε µια χώρα. Ολοι κάνουν τους προγραµµατισµούς τους µερικούς µήνες νωρίτερα. Ετσι, η Ελλάδα στέλνει ένα σήµα ότι είναι έτοιµη.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά